plačevanje prispevkov, 4-ali 6urni delovni čas
Prosila vas bi za nasvet. Kaj se bolj “splača”, delo za 4 ali 6 delovni čas po končani porodniški, če imam cca 1000 EUR bruto plače za 4 ure. Imam možnost delati oboje. Koliko mi plača dražava. Sem poskušala izračunati na racunovodja.com, pa ne pridem skozi. Se opravičujem ker ne poznam stvari.
A je sistem tak da nižjo plačo imaš manj plačuješ državi in manj prispevkov tudi če ti država plača prispevke . hvala za odgovor in še enkrat oprostite moji nevednosti.
ali mi morda lahko samo napišete kakšen primer iz vaše prakse. Kako se izračuna in koliko gre od moje brute plače in koliko da država. Hvala še enkrat
Država vam bo plačala prispevke samo za minimalno plačo (ne glede na to kakšno plačo si vi izplačujete za preostale ure). Država vam plača za 25% ali 50% prispevke, samo ta osnova (cela plača-100%) je 589,19 eur.
Plačilo boste dobila samo za 4 (6) ur, katere boste delala.
V pokojninsko vam bo šlo 50% (75%) plače, se pravi 500 bruto in 50% (25%) nadomestila, se pravi 294,59 eur bruto. Kar pomeni skupaj pri polovičnem delavniku da imate bruto 794,59 eur. Ta osnova se vam upošteva za pokojnino, potem gre v izračun porodniške, če boste imeli še kakšnega otroka in v primeru bolniške (ko se vzame osnova preteklega leta).
Upam, da sem dovolj razločno napisala.
Forum je zaprt za komentiranje.