Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Plačevanje preživnine zaradi statusa

Plačevanje preživnine zaradi statusa

Pozdravljeni,

sem oče sina, zanj redno plačujem preživnino. Star je 22 let. Letos se je vpisal v srednjo gostinsko šolo, zgolj samo zaradi statusa, gre za nekakšno izboraževanje odraslih. Lansko leto pa je bil vpisan na fakulteto, vendar izpitov ni opravljal, ker se je zopet vpisal na fakulteto samo zaradi statusa. Želel sem se z njim glede tega pogovoriti, pa ni hotel ničesar slišati, prav tako se nisva mogla zmeniti, da bi se vsaj preživnina zmanjšala. Oglasil sem se seveda tudi na CSD-ju, kjer so mi rekli, da je za njih zadeva končana, ker imajo v mapi potrdilo srednje šole in da nimajo kaj več narediti. Povem, da dela pri svojem stricu preko študentske napotnice,vendar verjetno ostalo plačo dobi “na črno”, saj mu je stric kupil nov avto na leasing in naj bi sin odplačeval obroke od svoje plače. Naj še povem, da sem imel s sinom prej lepe odnose, ko pa sem mu omenil glede preživnine, da ni prav, da me pač izkorišča na tak način, da tudi sam dokaj težko shajam (imam namreč sedaj svojo družino), se je z mesičem poslovil od mene kot češ plačuj preživnino, ali pa se me odpovej.

Vem, da je edina rešitev ta, da vložim tožbo na ukinitev preživnine pri sodišču, vendar me zanima koliko imam sploh možnosti, da mi uspe, ker v bistvu bi se moral boriti na sodišču proti sinu in v končni fazi tudi proti zakonu, saj le-ta dopušča, da se preživnina mora plačevat, čeprav otrok dejansko sploh ne hodi v šoli, vendar pridobi samo status študenta. Kakšen je postopek, kako poteka, ali potrebujem odvetnika, vendar se mi resnično ne zdi prav, da bi plačeval preživnino še naprej, če ne hodi v šolo in je vpisan samo zaradi statusa, poleg tega pa dobi tudi plačo, čeprav ni uradno zaposlen.

Ali ima kdo podobne izkušnje, ali ste uspeli, ali ne……vsaka ideja, kakršenkoli nasvet….vsega bi bil zelo vesel.
Hvala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close