Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek plače

plače

Ali morda kdo ve kolikšna je plača 4. tarifnega razreda po splošni kolektivni pogodbi za gospodarstvo.

In, če kdo ve kolikšna je potem neto plača.
Zaposlila sem se pri privatniku za dol. čas, pa me malo te stvari zanimajo preden bom podpisala pogodbo.
Že v naprej se vam za odgovore zahvaljujem.

LP

Izhodiščna plača za 4. tarifni razred SKPG znaša za mesec avgust za polni delovni čas 103.480,00 sit brutto (98.480,00 sit + dodatek po zakonu 5.000,00 sit). Za vsako leto delovne dobe vam pripada še 0,5 % od osnove (bruto plača) na mesec. Če pa vaša bruto plača skupaj z dodatkom na leta ne bo dosegla zneska 117.500,00 sit, boste prejeli to (višjo ) plačo, ker 4. tarifni razred ne dosega zneska, ki je z zakonom predpisan kot minimalen za delo za polni delovni čas. Neto od teh 117.500,00 znaša približno 80.885,00 sit, odvisno od tega, ali med letom uveljavljate olajšavo za otroke ali ne. Pripada vam tudi prehrana v vrednosti 738,00 sit za delovni dan ter prevoz na delo po pravilniku delodajalca. Prevoz se povrne največ do višine cene javnega prevoznega sredstva ali v višini 15% cene 95-oktanskega bencina za 1 km, če javni prevoz ni organiziran.

Sem že nekajkrat naletela na tarifne razrede pa me zanima kako se določajo? V bistvu kaj pomenijo?
Kam bom spadala, če bom imela izobrazbo 7. stopnje (Univ. dipl.), zaposlenosat verjetno v negospodarstvu. Kolikšna je tu osnova? Zanimam pa se za delo takoj po diplomi, se pravi brez izkušenj.

V grobem: tarifni razredi se določijo po posebni metodi glede na zahtevnost dela, ki se bo opravljalo. Izhodiščne plače po posameznih tarifnih razredih so stvar pogajanj med sindikati in delodajalci, sodelujejo tudi državni organi. Izhodiščne plače se nekoliko razlikujejo po kolektivnih pogodbah. Objavljene so na net-u ali v strokovnih revijah. LP

Univ. dipl. je 8. stopnja

Koliko pa je približna plača po firmah in podjetjih delavca s 4 letno izobrazbo?

Še nekaj je pomembno. To so izhodiščne plače – kar pomeni, da delavec manjše plače ne sme imeti, lahko pa podjetje določi višje plače po tarifnih razredih in mislim, da večina “normalnih” podjetij to naredi, ker tele po kolektivni pogodbi so res mizerno majhne.

univ dipl je sedma stopnja izobrazbe.

Če boš zaposlena v javnem sektorju, potem si poglej Zakon o plačilnem sistemu za javne uslužbence.

Če se zaposliš v nejavni sferi, potem je plača stvar dogovora med tabo in delodajalcem. Pripravništvo ni več obvezno, vendar pa ga delodajalci radi izkoriščajo. Pripravništvo naj bi bilo 70% plače za isto delovno mesto.

7. stopnja? Kolkor jaz vem je srednja šola 5. stopnja, višja šola 6. stopnja, visoka izobrazba 7. stopnja, univerzitetna pa 8. stopnja. Se motim?

Zato pa je razlika… Npr. če si dipl. ekonomist ali pa univ. dipl. ekonomist, torej 7. ali 8. stopnja… Drugače pa naj bi kdo razloži v čem je razlika. LP

dipl. ekonomist 7/0
uni. dipl. ekonomist 7/1

8 stopnja je magisterij
9 doktorski naziv

10 stopnje ni

TOČNO TAKO JE!!

se strinjam s citro!!!

Ja tomika motiš se
univ je sedma stopnja

aha, sem vedno narobe razmišljala… hvala, spet nekaj več zvem.

ja, citro, vse lepo in prav… 😉
a kdo potem ve, katero stopnjo izobrazbe pa potem ima nekdo, ki je doktor znanosti???
aja, še to: torej se še upoštevajo stopnje? nekje sem že pred kakšnim letom slišala, da stopenjskega poimnovanja (če lahko tako rečem) ne bo več.
vem, da sem mal zašla… se opravičujem. maria, na tem naslovu boš mogoče kaj našla: http://www.racunovodja.net
lp

Ja deveto, a ne?

Dvomim, da ne bodo več razlikovali stopnje izobrazbe. Potemtakem bi bilo enako, če bi nekdo imel končano srednjo in nekdo, ki bi končal doktorat? Sem pa slišala, da bi radi nehali razlikovati visokošolsko in univerzitetno izobrazbo…

Mislim, da so že davno minili časi, ko si lahko pričakoval, da ti bo stopnja izobrazbe določala višino plače. Res je, da obstajajo neki tarifni razredi, tako kot je bilo zgoraj razloženo, ampak to so neki minimumi. V praksi, če je podjetje zelo slabo, se ti pa lahko zgodi, da še tega minimuma ne dobiš.

V državni upravi so določeni koeficienti (osnovni količniki) za posamezna delovna mesta. Za vsako delovno mesto so določeni tudi pogoji, ki jim moraš ustrezati, med drugim tudi potrebna izobrazba (stopnja in pogosto tudi smer izobrazbe). Nekaj od tega je napisano v Zakonu, ki je bil naveden zgoraj, bolj specifične stvari pa tudi v internih pravnih aktih (recimo Pravilnik o sistemizaciji delovnih mest, ki ga ima svojega vsako ministrstvo). V taki sistemizaciji se lahko vidi, da obstajajo delovna mesta z zahtevano univerzitetno izobrazbo, kjer je osnovni količnik 3,25, kot tudi taka, kjer je osnovni količnik 6,0. Torej niti v državni upravi iz svoje stopnje izobrazbe ne moreš sklepati, kakšno plačo boš imela.

Po stari zakonodaji je bilo tako, da je bila v državni upravi za smeri študija, kjer ni bilo programa za univerzitetno izobrazbo, visokošolska izobrazba (torej 7/0) enakovredna univerzitetni (7/1). To je veljajo recimo za diplomante visoke upravne šole, se mi zdi.

Zdaj ni več tako. Zdaj zakon določa pri pogojih za zasedbo delovnih mest stopnjo izobrazbe tako, da sta v praksi izenačeni (samo za potrebe zaposlovanja v državni upravi!) univerzitetna izobrazba (torej 7/1) in visoka strokovna izobrazba s specializacijo ali magisterijem. Torej nikakor ni res, da bi visoka strokovna izobrazba bila izenačena z univerzitetno. Mnogo državnih uslužbencev, ki je ob delu študiralo na visoki strokovni šoli, je to dejstvo v praksi že spoznalo in so potem po hitrem postopku vpisali študij specializacije, ker jim drugega ni preostalo, če želijo kdaj priti na kako bolje plačano delovno mesto.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close