Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev plače po novem-JU

plače po novem-JU

Pozdravljeni!

Toliko je govora o plačah in novem sistemu plač v javnem sektorju. Ker pri nas niso ravno zgovorni glede te teme, me zanima, kaj konkretno nov sistem prinaša. Boljše, slabše…?
Sicer je na spletni strani ministrstva za JU nek testni model, pa se žal ne znam preračunati. Mogoče kak dodaten nasvet, navodilo za preračun? 🙂 Konkretno za naziv svetovalec ( s petimi napredovanji v plačilni razred), visokošolsko izobrazbo in preko 20 let delovne dobe. Končno bo treba tudi preveriti, kaj nam bodo drugi naračunali. Žal me je izučilo, da se moraš tudi sam pozanimati, kaj preveriti.
Gotovo bo tema zanimiva še za marsikoga!

Hvala in lep dan !!!

Kolikor sem na hitro poskusila preracunati za moza, se mu bo placa dejansko znizala. Upam, da gre samo za neznanje in nerazumevanje tega testnega sistema z moje strani.

A je ta testni sistem nalasc pripravljen tako, da ga ne more (zna) uporabljati vsak? Ne vem no… User-friendly vsekakor ni!

Lp, mishika

Virant je dejal, da se bodo plače znižale samo sodnikom, ostalim ne.

Vem – tako je trdil. No, saj na dolgi rok bi se mu placa za nekaj evrov zvisala, ampak v prvi fazi pa se zniza. Kolikor sem razumela, bi imel prvo visanje sele s 1.1.09, do takrat pa dosedanjo placo, ker je “nova” nizja od stare. Nekako tako pokaze izracun.

Upam pa, da sem samo napacno razumela vso zadevo :).

Lp, mishika

Pozdravljene,
ja, Virant je na nekem posvetu govoril celo o povišanju plač, zato me izračuni begajo in mi niso jasni. Za september so napovedovali celo poračune od 1. maja dalje.

Sama pa tudi ne sodim v “sloj” dobro plačanih šefov,….

Izračun mi ni čisto nič jasen, ker je moja trenutno bruto plača čez 200 € nižja od nove plače po testnem modelu(če sem se prav uvrstila v plačilni razred), plačilna lista na testnem modelu pa kaže isto neto plačo kot do zdaj. Ja, vem, da je govora o postopnem prehodu, ampak 1. četrtina razlike bi se (po mojem) morala poznati. Nič mi ni jasno.

Hvala za odgovore in lep dan še naprej!

Tako, danes sem ze korak dalje… 🙂 Najdes svoje delovno mesto v zavihku ODMN in prepises podatke v zavihek PREVERBA – pazi! NE kopirat, ker potem unicis vse formule… Pazi, da prepises tudi spodaj navedene vrstice o dodatkih kolicniku oz. placi (glej primer za referenta). Izpolnis samo vrstice, ki so oznacene crno! Predlog za nov plac. razred najdes v zavihku KPC. Ce imas trenutno visji osnovni kolicnik, kot je predvideno (zaradi napredovanja), si kolicinki v zavihku PREVERBA ustrezno popravi. Prav tako je potrebno popraviti placilni razred (najprej v zavikhu IZRACUN preveri placo, potem poglej za pac. razred v zavihku PR).

V zavihku IZRACUN potem najdes primerjavo place po starem in po novem. Ni mi pa najbolj jasno, kako je z dodatki, ker nekaterih dodatkov prej ni bilo, zdaj pa zato ne mores vedeti, koliko ur na mesec se bo stelo za posamezni dodatek…

Ne, vem… Bolj zmeden ta izracun ne bi mogel biti. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala. Jaz sem ze bolj zadovoljna, pa cetudi je povisanje place po izracunu samo simbolicno :).

Lp, mishika

Kje pa se to da izračunati? Prosim za link.

http://www.mju.gov.si/si/placni_sistem/modeli_simulacije_in_izracuni/

Lp, mishika

Glede na to, da je bil dosedaj razpon med plačilnimi razredi za delovna mesta z VSš ali univ. izobrazbo tj. količnik od 4.40 navzgor od 5 pa tudi do 6.1%, sedaj bodo pa bo razpon plačilnih razredov za vse vrste izobrazbe 4%, lahko ugotovite, kaj je bolje. Na plusu bodo referenti s srednjo in višjo izobrazbo ter začetniki z VSŠ ali univ. izobrazbo. Za vse ostale bo pa zadeva na dolgi rok slabša kot je sedaj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close