Najdi forum

Pizza

Ne vem, če se strinjate, ampak za dober okus mora biti prava omaka. Kako jo vi pripravite.

Moj način:
konzerva pelatov, sol, origano in to vse zmešam s paličnim mešalnikom.

Uporaba ketchup-a mi ni dobra, ker je zadeva presladka.

Kateri sir uporabljate?

Matjaž, delava popolnoma enako omako, jaz dodam le še malo popra. Kečap ni za na pizzo in pika.

Aja, pečem na 220°, ker mi je pizzopek zaupal, da se mora pizza v trnutku “dvigniti”… pa še res je, rob nikoli ni trd, res pa je tudi, da je ne pečem predolgo in da naredim čisto tanko testo po sredi… pač stvar okusa, ne?!
Pa dobro peko še naprej!

Pozabil sem omeniti, da na pico dam vse sestavine, razen sira. Po 15 min (na 250 st) vzamem pico iz štedilnika, nato natresem sir. Potem dam še za 2 min nazaj v peč, samo toliko, da se sir stopi

Jaz vedno dam kar kečap za pizze. Pa se mi zdi čisto uredu. Seveda vesdno dodam še origano.

najboljsi je svezi paradiznik! ketchup se za v kanto ni dober

Jaz delam podobno – pelati, sol in origano, malo popra, dodam pa še malo bazilike. Ni primerljivo s kečapom.

Glede sira – v eni ljubljanski piceriji sem izvedela, da je baje najboljši sir za pizzo light (25% maščobe), in sicer zaradi tega, da se na površini pice ne pojavi “lužica” maščobe. jaz dam kar Šmarski rok in mi je OK.

Jaz bi pa rada povedala kako sem zadnjič eksperimentirala, ko sem si zaželela jesti pizzo, a nisem imela pri roki vseh standardnih sestavin.
Začelo se je že pri testu, saj mi je zmanjkalo bele moke, tako da sem uporabila kar polnozrnato. Namesto navadnega pa olivno olje.
Omaka je bila seveda iz pelatov (nikakor ne ketchup).
Pri sirih, če se le da, uporabljam mozzarello (ni mastna). Kombiniram tudi z drugimi “močnejšimi” siri. Mogoče malce gorgonzole za okus ali karkoli pač najdem v hladilniku.
Nekako mi je uspelo ostati brez origana, zato sem kot substitut uporabila kar baziliko.
Sedaj si pa predstavljajte to sintezo okusov: pelati, blaga mozzarella, bazilika… mmm… Zadeva seveda ni več spominjala na klasično pizzo, vendar je bila tako dobra, da je tudi pravi gurmani niso mogli prehvaliti.
Čeprav nisem vegeterijanka, na to pizzo nisem dala šunke, ker se mi je zdela že dovolj nasičena z okusi.

jaz pelatov nikoli ne zmiksam. na grobo jih zrezem,malo poslim,dodam origano..vcasih tudi zrezane kapre. lp petra

vse polno napak delate pri pripravi pizze….miksani pelati niso najboljša rešitev….če poizkusite te iste pelate na deski sesekljati z nožem bo boljšega okusa in lepše barve, ker z miksanjem je omaka motna-belkasta….jaz v omako dam poleg origana in soli še malo tabaska….največja napaka pri pizzi pa je pečica in čas pečenja…..pizza mora bitti pečena najkasneje v 5. minutah, kar pomeni, da je piza v navadnem štedilniku ki ima najvišjo možno temperaturo 250 st.celzija pečena v cca. 20. minutah in je praveč izsušena….zato jo Matjaž peče 15 minut na ful in šele potem da gor sir, ker je sir sicer preveč zapečen….in Petra pravi, da jo peče na 220, ker ji je pizopek tako naročil….to je seveda še slabše, še dalji čas pečenja in še bolj suha pizza……če hočete pizzo speči v 5 minutah, da bo na ven lepo zapečena in hrustlajava, na noter pa še vedno sočna, jo morate peči na 350 st.celzija…..tisti ki imate doma krušne peči, vam to uspeva….zato so pize v nekaterih pizzerijah tako dobre, ravno zaradi moči peči…..doma pa jo sicer naredimo, samo……….

Paradižnikov preliv za pico je boljši, če sveže olupite in pretlačite ali drobno zrežete, začinite s soljo in poprom ter dodaste še malo paradižnikove mezge pomešane z malo smetane. Pica je pa res sočna, če potresete testo s plastjo naribanega sira, še preden jo obložite s paradižnikom, šunko itd. Testo je hrustljavo, sir pa ravno prav mehak. – Lep pozdrav!

Poiskusi od tomatine onakico z baziliko. Jaz dan sir livada, ker se tako lepo stopi, traven sira pa pomešam še nekaj Gorgonzole. za boljši okus

Če kdo pravi, da je prava italijanska pizza tenka, ga moram takoj popraviti. V Italiji sem že jedla pizzo s testom visokim tudi par cm. Obstaja več verzij o poreklu pizze (najstarejša naj bi bila tista, da je pravi izvor pizze Sicilija in ne Napoli in da se je prvotno imenovala sfiniccione in bila kar precej visoka,mehka in obložena s paradižnikom in ovčjim sirom).
Večina italijanov pa se strinja, da je prava pizza visoka približno 1-2 cm in tako mehka ter elastična, da se jo čez sredino lahko prepogne in je z rokami kot sendvič (tako se je v Napoliju). Paradižnik-pelati se z rokami malo zmečkajo, da odteče odvečni sok, ki bi jo preveč razmočil. Originalni sir pa je mozzarela in sicer bivolja (okrogla), ki s zdrobi z rokami. Na vse to potresejo svežo baziliko in pokapljajo olivno olje.

LP, Meri

Jaz sem najboljšo pizzo jedla v Palermu. Testo je bilo precej visoko, obložena pa je bila samo s paradižnikom, mozzarello in začimbami.

MERI ne bo držalo…zgodovina pizze sega v čas revežev….reveži-klošarji so po smeteh nabirali star -smrdljiv kruh…..in so ga seveda zelo težko dol pojedli, pa tudi poln bakterij in plesni je bil in suh je bil…..zato so ga začeli močit z vodo in ga porazdelili v ponev kot palačinko in ga na ognju prepekli…s tem so uničili bakterije in plesni in ni bil tako nagravžn za jest…vsaj občutek je bil boljši…..potem so za zabrisanje priokusov (iz smeti) na tak kruh v ponvi dodajali origano itd…pa sveže nakradene paradižnike…..itd….itd…..no, to je bila pa že specialiteta….in potem ko niso bili več reveži so namesto kruha pekli sveže testo, ravno tako sploščeno in dodajali so razno razne stvari in danes jo poznamo v takšni obliki……………………..vse dobre stvari so se rodile slučajno, ali pa spontano….npr. LJUBLJANSKI ZREZEK se je spomnil ljubljanski gostilničar, ki je crknjeno-smrdljivo mulo razrezal v zrezke in ji dodal sir,slanino,papriko, da je zabrisal smrdjiv vonj in okus…..pa so rekli: MADONA JE TO DOBR….in hotli so še….in še……še……majoneza je nastala tako, da je nekemu francoskemu kuharju po nesreči padel rumanjak v olje in potem……….pa še sol…..pa to in ono…..no tko, mal za intermezzo………….

No, tole pa prvič slišim, zanimivo, a tisto je bila verzija, ki sem jo jaz slišala. Se pa strinjam, da je bila sprva hrana revežev.

Ko sem prebirala v Nedelu ocene nasih pizzerij,,je bila vedno pripomba na racun testa in prevec nadeva.Kot je rekla Meri,pizza mora biti taka,da jo lahko prepognes in jes z roko,Ali pa,ce jo narezes na trikotnike in primes za sirsi del,spicka trikotnika se ne sme povesiti.Kar poskusite,ce vam bo v kateri od nasih pizzerij to uspelo..V malokateri.Ponavadi so vse prevec oblozene in je na sredini testo pretanko in milnato.Pizze doma ne pecem,ker sem ugotovila,da kakorkoli se trudim ,ni to to.Kot je Joze povedal,temperatura pecice je prenizka.Testo se dalec ni enako kot prava dobra pizza.Jaz imam rada dobro testo,ob robu z mehurcki, z bivoljo mozzarelo in pravimi pelati,zmeckanimi kot za bruscetto in origanom.Ne rabim dugega.
Res pa je,da naredim marsikdaj pizzo iz starega kruha kot revezi.Dobra je tudi doma narejena “svicarska pizza”(spet star kruh,mozzarela,pelati,slani fileti in origano…),kar je meni boljse kot presuseno sveze testo.
Se nekaj o izvorih neapeljske pizze:mozem ,delavcem so zene kar zunaj, na deloviscu pekle pizze ,skromno oblozene.Nisem segla dalec nazaj.
Veliko uzitkov ob dobro narejeni pizzi. Babi

Sir ljubljanske mlekarne, riban

Mi uporabljamo najraje kar sveže paradižnike, ki pa morajo seveda biti sočni. Zraven pa uporabljam posušene začimbe Kotanyi za Pizzo (notri pa je origano,čebula,česen,poper,bazilika,rožmarin,žajbelj in rastl. olje). Nam je okus zelo všeč. Imam pa mešanico enih finih začimb, ki sem jih kupila v Italiji (zraven so pekoči feferoni) in jih uporabljamo zelo varčno, ker so zlata vredne in zelo okusne tudi za na pizzo-seveda za bolj pekočo varianto. Če imate šanso, si v Italiji obvezno nabavite tako začimbe, kot parmezan. So pravi strokovnjaki.
Za na pizzo pa najraje uporabljamo sir Bela pizza , ki se zelo fajn raztopi. Dobi se v vseh trgovinah.

Pa veliko uspehov pri peki pizze želim.

OK, če smo že pri pizzi, ne moremo mimo testa 🙂 Jaz ga naredim po enem receptu iz kulinarike, ki je po okusu zelo dobro, vendar pa v fazi priprave ni takšne teksture, da bi ga lahko metala po zraku 😉

Zdi se mi, da gotovo obstaja kakšen še boljši recept od mojega – aja, všeč mi je takšno, kot ga je opisala Babi (sem kar kopirala):

pizza mora biti taka,da jo lahko prepognes in jes z roko,Ali pa,ce jo narezes na trikotnike in primes za sirsi del,spicka trikotnika se ne sme povesiti

Ima kdo kakšen res dober recept?

Hvala.

Zame je najboljša, če uporabim pelate , solim in dodam origano.Za pico mi je najboljša mozzarela ali pizza sir, ker se lepo zapeče.

Dober tek
Lep pozdrav Mojca

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close