Najdi forum

pizza

Prosim za dober recept testa za pizzo.Hvala

Debelo ali tanko testo?

Imam en res dober recept, testo pa kar naraste. Če hočeš manj debelo testo, pa daj manj kvasa.
Testa je za en pekač.

1/2 kg moke (pol gladke, pol ostre), ščepec soli – to skupaj dobro premešamo

5 dag kvasa (jaz dam suhega), 1,5 dcl vroče vode, 1,5 dcl (mineralne ali navadne) vode, žlička sladkorja – tudi to zmešamo skupaj.

V moki naredimo jamico in vanjo zlijemo tekočino. Malo pregnetemo in dodamo 1 dcl olja. Nato gnetemo do gladkega.

Potem pa položiš testo na pomaščen pekač, ga s prsti razporediš po pekaču in nato po želji obložiš.

Pečeš cca 20 minut pri 230 C.

Dober tek!

Hvala ,bom probala.L.p.

Hvala ,bom probala.L.p.

Lep pozdrav,
tudi jaz imam en recept za tebe in sicer

približno 40 dkg moke, ščep soli in ščep sladkorja, jaz ponavadi kupi kvas, ki je pakiran (ne suhega), približno pol ga dam v vročo vodo in počakam tako dolgo da se raztopi, nato pa v moko naredim luknjo in noter vlijem kvas, po potrebi še dodaš vodo – toplo. Ko narediš maso, ne sme biti pretrda jo namaži z oljem in pusti stati, jaz ponavadi v korito vlijem toplo vodo in dam posodo s testom stati noter. Mislim, da sem napisala vse. Nas je pet v družini in ti povem, da se vsi najemo, no dva sta še bolj majhna. Če ne pa dodaj malo moke in boš imela več testa. PIZZA pride dobra in skoraj vedno se posreči.

Pa veliko sreče pri pizzi in dober tek, zazi

Mene pa tukaj zanima sledeče če mi lahko razloži glede testa pri pizzi.

Doma niti slučajno ne moreš narediti takšnega testa kot v piceriji.
Enostavno ni tako, naprimer bela štruca kruha kako lahko narediš tak kruh
doma.

Mašina sigurno ni to to, ker vsaka mala pizzerija nima pač mašine da to meša v nedogled.

MENE SAMO ZANIMA KAJ JE ŠE TISTI DODATEK KI SE DODA POLEG KVASA ki spremeni
testo v bolj mehko in na nek način čigumasto.

Ker testo doma je vedno na nek način krhko in ni tako kot to delajo drugi vrli mojstri.

SLIŠAL pa sem, da se dodaja testu pač še nekaj, ko vshaja, da se ne sesede, obdrži obliko OZ. nekaj v tej smeri.

PROSIM ČE SE NAJDE NA TEM SVETU NEKDO KI JE KDAJ DELAL V PEKARNI ALI PICERIJI IN ME RAZSVETLI, KER

KVAS, PA JAJCA PA OLJE PA NE VEM ŠE KAJ PA DOLGO MEŠANJE , TLE NI VARIANTE DA JE TU KAKA PRIHODNOST V TEH “DOMAČIH” RECEPTIH.

Stvar je sigurno v kaki na žalost kemični sestavini.

http://www.mojirecepti.com/iskanje/?query=pizza

ja, se strinjam s predhodnim sporočilom.. mene tud to zanima, kaj je še dodano v piceriji not? sicer je meni bolj všeč domače testo..
a jajca so v picerijah ponavadi not? kaj pa mleko? ker sama tega dvojega ne jem, na pici pa nisem bla že celo večnost, tako da jih nisem še niti spraševala nikjer o vsebnosti tega.
naj se javi kdo, ki je delal v kaki piceriji in nas razsvetli:)

odkar sem videl recept in postopek, vedno delam to pizzo (avtor pa je Jamie):

testo (količine za en pladenj za v pečico):
– 400 g OSTRE moke (od tega lahko 80 – 100 g zamenjaš s pšeničnim zdrobom – je še boljše)
– en paketek suhega kvasa (lahko tudi pol paketka svežega)
– sol, žlica olivnega olje
– 220 ml vode

Zamesiš, pustiš eno uro, da vzhaja, in razvaljaš za na pladenj.

Vmes pripraviš paradižnikovo omako: strok ali dva česna na tenko nalistaš in ga na hitro prepražiš na olivnemu olju, ki mu dodaš baziliko (jaz dodam tudi malo timijana ali pa origana); ko česen zadiši, preliješ s konzervo paradižnika (pelati, lahko celi, lahko tudi narezani), dodaš še ščep soli, prevreš, spasiraš (s paličnim mešalnikom) in počasi kuhaš se kakšnih 10, 15 minut. OMaka je odlična.

Pizzo obložiš po želji (šunka, sir, slanina, olive, svež paradižnik…); v ogreti pečici segreješ pladenj in na vroč pladenj potegneš pizzo (OK, lahko pizzo narediš daš tudi v hladen pladenj, ampak je bolje, če je pladenj vroč, ker testo s spodnje strani hitreje zakrkne in dobi fino škorjico. Jaz si pomagam tako, da pizzo naredim na peki papirju in jo potem s papirjem vred potegnem na vroč pladenj).

Pizzo pečem pri največji temperaturi, dokler ni pečena (8 – 10 minut) in to je to.

Ne vem, kako delajo v picerijah, ampak mislim, da uporabljajo OSTRO moko. Da bi uporabljali jajca ali mleko pa mi ni znano, po moje da ne.

Jst naredim pico iz polovice polnozrnate moke in polovice bele (ostre). Meni je ta kombinacija najboljša, dosti bolj okusna in tudi domače testo mi je vedno boljše kot v piceriji. Ne dajam mleka, ne jajc, dam pa olivno olje v testo in dvakrat vzhajam po najmanj 20 minut. Testo pride vedno mehko in hrustljavo … Tudi pekač namažem z olivnim oljem in testo si potem naredite po želji (debelina). Salam ne dajem gor, dam pa dosti origana in kak lahki sir (lahka livada je idealna). Še boljše je, če je mešanica dveh sirov. Mmm, se mi že cedijo sline 🙂

Nam je izredno všeč testo po tem receptu:

Pizza doma ni nikoli tako dobra kot v Pizzerijah, ampak je zelo dobra v drugačnem pomenu, mi npr. naredimo s pirino pz, kvas, malce sladkorja, sol, žlico olja, voda z mlekom, je pa, da če ravno imam čas pustim v mumu dalj časa gnest, potem pride bolj rahla, doma jo navadno veliko bolj naložimo. Predvsem je ta razlika, da jo pečemo v navadni pečici in ta nima enake moči kot krušna peč, ta da drugačen čar. Tudi dejstvo, da se peče na kamnu, ki je ne toliko nazaj na njem ždela žrjavica, ki jo potem omaknejo na stran.

Žal pa se naše Pizzarije marsikdaj koriščajo cenovno ugodnih produktov in ne kvalitete, npr. uporaba moke znamke Olimp, in itd… ni tu vprašanje kupovati domačo moko v mlinu, ampak ne najcenejšega produkta, ki zagotovo ne dosega enake kvalitete kot produkt po normalni ceni.

Skrivnostna snov v picah, ki jih dobimo v piceriji se imenuje natrijev hidrogenkarbonat

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close