Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika PITULICE-za Vesno in se koga

PITULICE-za Vesno in se koga

Pozdravljena,Vesna!
Mogoce te bo zanimal ta recept za predjed ali za prigrizek pri pijaci,ko cakas goste.Jed se pripravi prej in ker se pece priblizno pol ure,,jo das malo preden pridejo gostje v pecico.

V bistvu je to nekaj kot dober burek,samo v drugacni obliki,kot majhna gnezda,da lahko vsak vzame svoj kos(ni treba rezati),pa tudi mastno ni.Jaz to naredim ,da v miru poklepetam z gosti,preden je vecerja na mizi.

Sestavine: 6 listov svezega vlecenega testa
500 do 600 g dobre suhe skute
loncek kisle smetane
malo sladke smetane ali jogurta
2 zlici olja
sol
3 jajcka

Postopek: Dobro spenis jajcka,da masa naraste.Od teh jajck vzames 2 zlici stran in shranis v posodici (bos videla,zakaj).Ostala jajcka ,2/3 loncka kisle smetane,malo sladke smetane ali jogurta ,2 zlici olja in sol vmesas v skuto.
Namaz naj bo homogen,ne pregost.Odvisno od skute.Vcasih dam malo vec smetane,da postane lepo mazivo.

Zdaj se ti bo mogoce zdelo malo zapleteno,pa ni,ce bos pazljivo sledila.
Na vlazen prtic polozim 3 liste vlecenega testa in ga s copicem namazem z mesanico malo vode in olja(da testo postane malo prozno).Namazes prvi list z nadevom po celo povrsini,nanj polozis drugi list in ponovis namaz,nato se tretji list in spet namaz.Ne namazi vse treh listov hkrati,ker bos tezko polagala!
Vse tri namazane liste skupaj zavijes v lepo veliko palacinko.Vzemi oster noz in to rulado narezi na 3 do 4 cm debele rezine.Malo nadeva bo sililo ven,pa se ne ustrasi,ker vse na koncu lahko poberes z zlicko in dodas kasneje v gnezdeca.

Te koscke polagas v pekac na peki papir tako,da so prerezane strani zgoraj-spodaj.Vidis nadev.Kar ti je pri rezanju steklo ven,zdaj poberes z zlicko in dodas v gnezdeca(s prsti malo oblikujes,da bodo lepi krogci).Meni pride iz ene palacinke priblizno 9 gnezdec.Polagaj jih malo narazen.

Isto ponovis z ostalimi 3 listi testa.Ko imas vse v pekacu,zmesas del jajck(ki si jih odvzela v zacetku )in 1/3 kisle smetane,vse zmesas in s copicem to pomazes po vrhu gnezdec,lahko tudi potisnes tja,kjer je manj nadeva.Tudi,ce kaj stece,nic hudega,saj testo vse popije.

Pecico segrejes na 220 stopinj in zacnes peci.10 minut pusti pri tej temperaturi,nato znizaj na 180 in peci priblizno se 20 minut.
Najprej se testo ne bo dvigalo.Ko bo zacelo rumeneti,se zacne tudi dvigati.Mora biti lepe zlatorumene barve,privlacno za pogled.Tudi spodaj naj bo skorjica lepo zapecena.Peki papir vcasih ne naredi tako lepe skorjice,ce je prevlazno(para).Tudi v namazanem pekacu se lepo vzame ven.Cas pecenja je preizkusen za mojo pec,sicer bos sama videla,ko je skorjica tudi spodaj lepo zapecena,je narejeno.

Najboljse je toplo,tudi mrzlo ni slabo.Ce mi ostanejo, zavijem a alufolijo in pogrejem v pecici,ko rabim(priloga k omaki).
Prvic lahko naredis samo iz treh plasti,da vidis,kako ti uspe.Ne boj se,ce se kaj spacka.Prvic sem bila tudi sama malo v strahu.Velikokrat naredim ze zvecer in pustim v hladilniku,drugi dan pa specem.Testo se se lepse prepoji.
Prednost je ravno v tem,da ti ni treba delati zadnji trenutek.
Vcasih ponudim zraven malo namaza z gorgonzolo in maslom,pa ni nujno.Vcasih prerezem in dam rezino marinirane popecene paprike ali jajcevca.Fantazija.
Torej,da ponovim :2x po tri liste namazes in zavijes.Dobis priblizno 18 gnezdec.
Pazi,da imas nadev za vse,razdeli ga na pol.
Meni se ljubsa variacija je,da na zadnji,3.list dam na skutin nadev se malo na panceti popecene in dusene zelenjave(recimo por ali beluse,ali gobice,ali rdece paprike in cebule…)in vse skupaj popopram.Veckrat to jemo kot prilogo k mesnim jedem(namesto strukljev).Se nekaj! Dobro je vmesati tudi malo pretlacene fetke.Jaz kupim od vipavskih mlekarn v posodici v slanici.

Prijateljica naredi za otroke enak namaz,samo sladkega.(sladkor,v.sladkor,rozine,limonina lupinica).Nam osebno je boljse slano in tudi bolj uporabno.Ce rabis se dodatna pojasnila,se oglasi.Vleceno testo bos seveda kupila ze narejeno.Ceprav se mi zdijo Pecjakovi izdelki se kar dobri,kupim raje liste kot njihovo zrolano.Tudi ce se list kaj natrga(vcasih,ce ni prav sveze,jaz dobim sveze ob cetrtkih),nic hudega,se ne vidi.

Mogoce sem te s tem receptom samo obremenila.Ce bos pa kdaj pri volji,poskusi.
Ko gre zvecer dete spat in nisi prevec utrujena,,je primeren cas,drugi dan pa speces. Se to:opisana jed je srbska.Imenuje se PITULICE (majhne pite).

Sem gledala spet omake za testenineJih je toliko,da ne vem,kaj bi ti poslala.Razne variante so z mesom,klobaso,zelenjavo,gobicami,skuto,paradiznikom….
Te dni sem zelo busy in nimam prevec casa.

Lep pozdrav babi

Joj Babi, vse sem počasi prebrala in sedaj sem pošteno lačna. To izgleda tako dobro, da moram konec tedna probati.
Hvala in lep pozdrav.

Se strinjam. Res se sliši super – vendos em si želela narediti manj masten nadomestek bureka. Sem že sprintala recept 🙂

LP, Staša

A TA GNEZDECA SPODAJ KAJ STISNEŠ – TISTO STRAN , KI GRE NA PEKAČ?

Hej,Iona! Ne vem,kaj mislis pod tem “kaj stisnes” ,ker namrec nic ne stisnem,polozim rezino kot jo odrezem na pekac-obe odrezani ploskvi sta taki kot ju odrezes,saj nic ne tece ven.Zgoraj malo s prsti razsiris,oziroma oblikujes in namazes z mesanico jajcka in smetane.Vem,da si tezko predstavljate.Ko vidis enkrat v zivo,,je silno enostavno.Si kdaj videla orehove polzke,ko vidis nadev?Zgleda podobno.
Bolje ne znam razloziti. Lep pozdrav babi

Draga Babi!

Ti nas res razvajas!

Mhm, se mi cedijo sline, pa ravno danes, ko se greva z mozem kakor en sadni dan. Zeliva malce precistiti telescka, da bo potem vec prostora za druge dobrote, haha!

Uf, mi tako kruli, ko sem tole prebrala, da ne vem, ce bom zdrzala samo pri pomarancah, kiviju in jabolkih.

Zanima me, kako tebi uspe drzati linijo, ko pa takole dobre stavri kuhas? Ali pa razvajas samo ljudi okrog sebe?

Aja, Babi, glede omak za testenine: vsec so mi zelenjavne, pa morske, paradiznikove, tudi kaksna mesna.0

No, pa sem ti spet dala ogromno dela, haha.
Ce bos utegnila kaksno napisat, bom zelo vesela, ce pa ne, pa tudi nic narobe.

Upam, da nisi vec zalostna, ker nisi mogla biti zraven ob vnukcu na njegov roj. dan; verjamem, da ve, kako ga imas rada in da si njegova NAJ BABI!

Lep pozdravcek iz soncno-vetrovne okolice lJ!
Vesna in tamalcek

Mogoce sem ga polomila,ker sem rekla gnezdeca in vsak otrok ve,da je gnezdece spodaj zaprto,tako si tudi ti razmisljala,draga Iona.Torej,kot sem rekla,ti kar polozi.Ker je temperatura visoka,skutin nadev hitro zakrkne in tudi ,kar se pocedi ven,se zapece. Lepse je peci kot pisati recepte.Pozdrav babi

Kar se pisanja tiče bo kar držalo.Hvala za pojasnilo…Verjetno bo tale zadevica danes del naše KOČERJE…Tako pri nas doma rečemo obroku, ki ni ne kosilo in ne večerja , ker prihajamo domov zelo različno…

lp,
IONA

Vesna,hej
Povedala ti bom,kaj smo danes jedli za kosilo,zelo preprosto.Ne misli,da ne vem kako kompliciram,vendar skusam vse narediti po nasem okusu.
Vedno zacnemo s skledo surove zelenjave.Danes zelen radic rukolo fizolom,paradiznikom in malo fetke,seveda narejeno z olivnim oljem in balzamicnim kisom.Vsak dobi svojo latvico,da se ne kregamo,kdo poje vec.

Mongolsko meso(verjetno si ga ze jedla v china r.).Tanke rezine mehkega mesa(svinjska ribica) sem popekla na olju samo malo,prelozila v segreto posodico in pokrito pustila.Na istem olju poprazila na kolobarcke narezan por,cel beli del,malo mlade cebulice,ingverja in korenjcka.Dusila,dodala malo vina in nato soya sos in se kaksno zacimbo.Popoprala in solila.Pazi,ker je soya sos ze slan!Lahko tudi malo cilija.Vse to pocasi dusim z mesom,ki je prej cakalo.Meso se hitro naredi.
Danes sem dodala tudi malo paradiznikovega soka.Na koncu lahko zgostis,ce se
ti zdi potrebno z zlicko smetane.Sicer,ce je dovolj pora,ze ta zgosti omako.

Namesto riza sem naredila kuskus in vanj zmesala nekaj vlozenih narezanih articok.(Kuskus imam zelo rada.)
Nekateri so dobili se rezino korenckovega peciva iz zmrzovalnika.

Vidis,na istam krozniku sem zdruzila Azijo,Afriko in Evropo.Nam je bila kombinacija vsec.

Tina je zacela z ribjimi jedmi,bom kaj napisala.Sem se ze cudila,da jih tako malo omenjajo na forumu.Poglej se tja (jutri).Todi pod orada sem napisala.

Babi, tele PITULICE se mi zdijo prima. Obožujem vse v zvezi s skuto.
Ali kupiš liste vlečenega testa od Pečjaka in ali jih je dovolj v enem zavitku?

LP Daša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close