PITULICE – pomoč
Dete ima prvi rojstni dan, mi pa veliko gostijo…., ja in bom delala pitulice.
Prvič jih bom delala, pa rabim malo nasvetov:
Kakšno testo naj kupim in katero skuto?
Jedli jih bomo v petek, soboto in nedeljo popoldan. Naj jih vse naredim danes zvečer ali jutri popoldan in jih tiste, ki jih bomo rabili v soboto in nedeljo zamrznem ali pustm v hladilniku (verjetno surove)? Jih dam potem samo v pečico ali še kaj premažem, jih pustim v ruladi in narežem tik preden dam pečt? Ali pa je najbolje, da jih dela,m vsak dan sproti? Kaj, če mi masa preveč ven steče? S kakšnim nadevom so najboljše?
Hvala Vam za pomoč!!!! Upam, da mi bodo ratale.
Nisem sicer ne vem kakšen ekspert za pitulice, sem jih pa že kar nekajkrat delala, tako da ti lahko na nekaj stvari odgovorim – sicer je vse to izključno moje mnenje.
– skuta – naj bo grudasta, pusta – recimo lahka od ljubljanskih mlekarn, dobra je tudi bohinjska, odsvetujem vipavsko ker je povsem mazava in kot taka zadevo naredi res preveč pacasto. Legenda babi je enkrat omenjala albuminsko skuto iz tolminske oz. kobariške mlekarne, ki pa se jo v osrednji Sloveniji težko dobi. Razdrobiš z vilico, nadev je lahko malo bolj grob in ne toliko mazav.
– testo: načelno katerokoli vlečeno, jaz sem delala tudi že z blagovno znamko od soseda, pa je bilo čisto užitno. Samo glej da bo relativno sveže, ker tisto ki ga že nekaj časa premetavajo po hladilniku zna neugodno razpadat ko delaš rolado.
– trajanje: meni osebno so najboljše sveže, čeprav se jih da tudi pogreti. Babi je pisala tudi, da jih pripravi v naprej in šele takrat speče ko jih rabi, vendar sem jaz to poizkusila samo enkrat. Testo se je tako namočilo z nadevom da jih praktično nisem več mogla prestavit s krožnika na pekač. Prelagala sem kar z žlico – no v končnem so bile čisto užitne samo lepe ne. Če boste imeli veliko praznovanje si morda res lahko prihraniš nekaj dela in ji pripraviš v naprej, tako ali tako se vsaka runda peče skoraj pol ure in se vse skupaj kar zavleče. Premažem jih jaz tik pred peko. Nadev naj bo res raje bolj suh, da ne steče ven (pa se tudi zgodi), potem pač poberete z žličko in daste na vrh v gnezdeca.
– nadev – pri nas gre najbolj klasika s skuto in malo fete, včasih dam tudi malo naribanega parmezana. Delala sem tudi že tunine pa s popečeno slanino. Tu so zelo hvalili varianto popečen pršut in por, pa popečena zelenjava, pa sladke oz. “na štrudl”… Stvar okusa pač.
– samo ne preveč komplicirat in se sekirat če na pekaču ne bodo lepe, temperatura jih naredi lepo okrogle in lepe barve in tako mmmm. ….
– lepo praznovanje vam želim,
tinca
Hej, Tinca!
Naj samo še dodam:
Ko jih prej pripravim in spečem , ko jih rabim, jih dam v pekač in tega v hladilnik ali zamrzovalnik. Ostanejo lepe in za moj okus še boljše, ker se testo lepo prepoji z nadevom.
Nam so všeč klasične in tiste z dodatkom na panceti popećenem in zdušenem poru. Sicer so z vsako zelenjavo dobre.
Kar pogum in lepo se imejte:) Babi
Forum je zaprt za komentiranje.