Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pitulice in kruhek

Pitulice in kruhek

Ojla! Sem imela ustvarjalen podaljšani vikend. Najprej sem v četrtek popoldne pripravila pitulice do pečenja in sicer različico panceta-por-paprika. Skutno maso sem zgostila s fetko in mi ni nič teklo. Pa me je tako skrbelo! Ponoči sem imela protvan na balkonu, v petek za kosilo sem pa spekla (pa zraven samo zeleno solato). So še narastle. So nam bile zelo dobre, meni bolj vroče, možu pa hladne. Glavnino je pojedel zvečer in ponoči, v soboto zjutraj pa zadnji dve za zajtrk. Prima!!!

V soboto nas cel dan ni bilo doma, v nedeljo sem se pa lotila kruhka iz: 1/4 l tople vode, 3 dkg kvasa, 1 žlička sladkorja, 1/2 kg bele moke, 1 žlička soli. Potlej sem pa gnetla, najprej z mikserjem, dokler mi ni zaribal, potem pa na roko. Pa za 2 uri vzhajat, pa spet gnetla, preložila v majhen štirioglat pekač, ko je spet vzhajalo do 2/3 sem pa dala pečt za 10 min na 200, pa še 30 min na 180. Po moje bi lahko pekla manj časa, ko je pa bilo samo pol kilce, a ne? Ampak štručka je bila tako luštkana, je narastla še toliko, da je kukala za 3 cm ven iz pekača. Potlej sem jo pa zavila v krpo in na rešetko. Skorjica je bila taka blond (imamo radi manj barve), pa ful hrustljava, sredica pa mehka, mmmm….. Bom morala ponovit. Pa nič se ni prijelo, sem mislila, da se bo. Aja, ko sem pa gnetla testo je bilo pa res kot dojenčkova ritka, ko sem ga pobožala.

Ja, mikser je pa za stran, je bil že star in švohističen. Imel je samo dve lopatki za smetano in dve za testo. So me zapestja zelo bolela od gnetenja. Pa bi vas prosila za nasvet, kaj naj kupim da bo dovolj močno za gnetenje testa. Naj povem, da nisem nikoli imela kakšnega multipraktika. Ne rabim kakšnih priključkov za zelenjavo, imam palični mešalnik, ki mi tudi seklja npr. čebulo, pa drobi orehe. Imam pa tudi majčken mikser za sadne napitke. A ima katera kakšno tako napravco, pa da ni ful drago?

Takole sem po vaši zaslugi naredila več novega, kot pa prej iz knjig. Sem že povedala, da sem bolj zajec, vaši nasveti so pa zelo praktični in uporabni. Lep pozdravček, Daša

Jaz imam od Brauna en, ki ima mikser, palični in še mini posodico v enem oz. kot dodatek miksarju, ima 350W sepravi je bolj močen, kar ti priporočam, da res gledaš na moč, cena je bila cca. 14.000 SIT in ga ne menjam…..

Jaz imam za vsa peciva mešalec z dvema nastavkoma: metlici (za jajčka in vse ostalo) potem sta pa še 2 taki zaviti palčki (kot prašičji repek), kar je pa za testo. Enkrat sem mesila s tem testo za potico in se mi zdi v redu. Drago pa to ne more biti.

lp

Res se ti splača kupiti mikser s posodo, ki se vrti. Jaz ga obožujem, sploh za biskvit. Zelo pride prav povsod, kjer je treba fino zmešati jajca. Vse drugo lahko zraven delaš, saj mikser meša sam. Super je tudi za smetano, ima pa tudi nastavke za gnetenje testa.
Lep dan!

Vladka

Vladka, a pa je dovolj močan za kvašeno testo? Od kere firme pa je? LP Daša

Daša, takole ti bom povedala. Je dovolj močen, pa ni… Sem že delala testo za potico in se mikser res malo “matra”, a jaz ga zmešam le toliko, da se sestavine vmešajo, potem pa ga močno premesim še z rokami. Meni njegova pomoč bolj odtehta pri jajcih za biskvit, smetani ipd. Imam pa znamko Black&Decker, ki ima 6 hitrosti, ima pa res le 180W.
Lep dan!

Vladka

Jaz sem ravnokar prvič naredila pitulice. Sploh ne morem verjeti kako dobro so mi uspele in kakšen odličen okus imajo!!!

Najprej me je skoraj kap ko sem videla v pekaču, da mi je skoraj polovica nadeva stekla ven. In sem res obupala nad tem, da bomo za kosilo imeli nekaj vsaj pitulicam podobnega.

No in po 15 minutah peke se je nadev začel strjevati, pitulice so narasle in zgledale zmeraj bolše.

Rezultat – pojedli smo VSE v 20 minutah.

Babi, hvala za tak odličen recept, sigurno jih bom še pekla!!!

Aja… pa to sreco sem imela, da smo ravno vceraj dobili kajmak iz Crne Gore in sem se tega dala v nadev – ENKRATNO!

Hej,to se lepo bere,s kajmakom,pa mora biti res odlicno. Lp Babi

Jaz bi pa še nekaj vprašala. Kaj se doda v testo za kruh, da pride tak kot so bile včasih oljnate štruce? LP Daša

Samo nasvet glede mikserja: Naj bo čim močnejši – 500 W ne bo preveč – govorim iz izkušenj. Če že kupuješ, kupi kvalitetno. Pa vrtečo posodico naj ima zraven, da bo lahko sam gnete testo.
Samo moje mnenje.

LIVvy, sigurno nameravam kupiti čim močnejšega (nisem vedela da so tudi 500 W). Tudi za vrtečo posodico še nisem slišala. A veš konkretno znamko aparata? LP Daša

Dasa,hej! Sem ze odgovorila ,pa zgleda ne odposlala.

Oljne strucke? Ne vem,ce so moje res take,kot so jih nekoc pekli v Kopru v
zidanih peceh.Ves,konkurirati pravim mojstrom pekom s krasnimi pecmi, je tezko.In se ne grm vec . So pa tudi moje dobre,vsaj pravijo tako.
V testo dam seveda olje.Ce je to semensko,ostane barva testa svetla,ce olivno,malo potemni.V testo umesim tudi olive.
Zdaj mi je prislo na misel,da bi bilo zanimivo poskusiti z bucnim oljem in popecenimi bucnimi semeni.Je katera ze poskusila?
Ze vzhajane strucke, preden dam v pec,zarezem posevno in namazem z oljem. Pa se to.Pri mesenju dam vode malo vec ;recimo 1kg moke,7 dl vode
namesto samo 5 dl.Tako delajo v Franciji ozke strucke.

Pri nas je prava pomlad!! Lp Babi

Babi, samo še to prosim: koliko olja? Veš jaz bi rada spet naredila samo iz 1/2 kg moke, a dam potem 3,5 dl vode? LP Daša

Najboljši, po mojem mnenju, je Bosh-ev.
Vrteča posodica je zame super stvar, saj mi omogoča, da medtem, ko se testo mesi, lahko delam kaj drugega. Res pa je pomembno, da je dovolj močan, sicer motor, zaradi uporov, ki jih ustvarja testo,hitro pregori.

Uspešen nakup!

Mako

Hej,Dasa! Ker delam bolj na oko,bi rekla takole: Za 500g moke daj za enkrat 3 dl vode( bos potem videla) in 1dl olja.Ce se ti bo zdelo premehko,dodas se malo moke.Nikoli pa ne naredi pretrdo.Dodajanje vode pretrdemu testu je obup.Ne rata!!
Se nekaj.Tega testa ne delam v multipraktiku,ker je tekocine prevec.Mesim rocno.Navodila za multipraktik so,da rabi manj tekocine kot obicajno.
Pa ze dobro obdelano testo malo meci ob delovno povrsino(kot bi bila jezna in bi pac mlatila koga) ali pa primes in s testom malo klofas po pultu.
Napravi spet zogo in daj vzhajat.To so bolj hecni nasveti,toda pomaga k rahlosti. Nimas kaj zgresiti. Lp Babi

Sej res, se zdaj spomnim stare mame, kako je metala testo ob mizo. Hvala za navodila Babi! LP Daša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close