pita z bučkami
BUČKE ALI BUČO (ca 1 kg) naribaš na repo, posoliš in pustiš stati ca 30 min, ožameš. Na malo olja prepražiš čebulo, peteršilj, dodaš ožete bučke in še malo dušiš ( da izhlapi čim več vode). Ohladiš. Hladnim dodaš 2 -3 cela jajca sesekljan peteršilj, 20-30 dag ribanega sira in malo drobtin- po potrebi.
Jaz dodam še 2-3 stroke stisnjenega česna.
Maso streseš v namazan in z drobtinami posut pekač, na vrh daš nekaj kosmov masla ( lahko tudi malo sira), pečeš na 180-200 ca 50-60 min ( odvisno od višine oz. debeline mase oziroma velikosti pekača).
Odlična je topla, pa tudi hladna..
Enkrat sem poskusila tako, da sem iz beljakov posebej stepla sneg in vanj vmešala ostalo maso.Res pride malo bolj rahlo.
Z isto maso laho narediš tudi zavitek (štrudl) z vlečenim ali listnatim testom,
skratka, variant pe pa še.
Jaz naredim pito z buckami in skuto:
Bucke narezem na rezine, posolim in pustim, da spustijo vodo. Ta cas zmesam 1 jajce z 0.5 kg skute, malo kisle smetane, soljo in malo petersilja. V pekac polozim vleceno testo, tako da malo gleda cez rob, na to nalozim v vec plasteh bucke in skutno zmes, na vrhu pa pokrijem se z eno plosco testa in cez to plosco zapognem robove, ki so prej viseli cez pekac. Premazem z jajcem in pecem 30min na 200 C.
To ni cisto prava pita, ker uporabljam vleceno testo, ampak meni je tako boljse, kot pa ce bi delala pravo krhko testo za pito. Vcasih dodam v filo se sunko, vcasih pa kaksno drugo zelenjavo (npr. mlado koruzo, spinaco, melancane, itd).
Forum je zaprt za komentiranje.