Piškotki / zgodovina
Malo sem zmedena…
Če brišem piškotke in zgodovino … mi vse pobriše, tudi moje prijave, kjer sem na forumih prijavljena, ne?
Kaj pa naj, da se bi mi tisto ohranilo? Začasne internetne dat. si tak sproti brišem z diska, menda je treba tut piškotke in zgodovino brisat.
Zdaj mi pa še prosim povejte kaj sploh piškotki so… (haha), ampak res ne vem čemu služijo.
Piškotki so majhne datoteke na tvojem računalniku, v njih pa si spletne strani zapisujejo nekatere informacije.
Ker bi bilo za spletni server kar precejšen zalogaj, da bi si od vsakega obiskovalca zapisal nastavitve in še kup drugih stvari v svojo bazo, naredi raje na obiskovalčevem računalniku eno majhno datoteko(piškotek) in notri zapiše potrebne informacije.
Ko npr prvič prisurfaš na MON forume, spletna stran na tvojem računalu naredi svojo datoteko in si notri napiše, katere forume si obiskala, pod katerim uporabniškim imenom si sodelovala v klepetu, številko seje, če želiš, da te avtomatično prijavi v forum ipd. Ko naslednjič prisurfaš na MON, spletna sran pogleda če piškotek že obstaja in vse te podatk prebere iz piškotka. Če piškotek zbrišeš, potem pač misli, da si prvič obiskala spletno stran in zato ne ve, kakšno uporabniško ime imaš in katere forume/teme si že obskala.
Kaj pa naj, da se bi mi tisto ohranilo?
Hja nič, ne brisat vseh piškotkov pa bo 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.