Piškotki za Stašo
Evo deklica. Oprosti za zamudo, šele zdaj mi je uspelo malo prepisovat. Poskusi tole in če ti bo všeč sporoči, ti napišem še kaj. Pa tud za tvoje se priporočam:))
BANANINI PIŠKOTKI
(uporabljam skodelico 2,5dcl)
¾ skodelice masla (ali rastlinsko olje)
1 skodelica rjavega sladkorja (ali ječmenov slad – sestavljeni OH) *
1 jajce
1 velika zrela pretlačena banana (jaz dam 2 in dam raje manj sladkorja)**
½ čžl limoninega soka
½ čžl pecilnega praška
½ čžl soli
¾ čžl cimeta
¼ čžl. muškatnega oreška
1 ½ skodelice moke (v receptu je bela, jaz dam polnozrnato, pridejo malo bolj čvrsti)
1 ½ skodelice ovsenih kosmičev (če uporabiš polnozrnato moko, lahko daš malo manj kosmičev za boljšo sočnost)
1 skodelica olupljenih mandljev (lešniki, orehi kar želiš)
*ječmenov, koruzni ali rižev slad naj bi bila nadomestek za sladkor. Od tega je ječmenov slad sestavljen OH, koruzni je enostaven, za riževega pa se ne spomnem. Rižev ohrani svetlo barvo peciva, zaradi ječmenovega je bolj temno obarvano – po teoriji, nisem še nobenega dejansko preizkusila.
**Za banane pa najbrž tako veš, da so nezrele sestavljene iz kompleksnih OH, bolj zrele pa iz pretežno glukoze. Za piškotke je najbolje uporabit zrele in lahko precej zmanjšaš originalno količino sladkorja.
To je pravzaprav osnovni recept, eksperimentiraš pa lahko sama. Izpustiš npr. kosmiče in daš samo adekvatno več polnozrnate moke in kakšno na koščke narezano suho sadje ali pa tud kakšne borovnice, ribez, maline, čeprav sveže sadje bolje pride v bananinih muffinih. Moji imajo najraje, če je notri nekaj lešnikov in suhega sadja, češ da so drugače dolgočasni.
Skoraj bi pozabila: Zmiksaš mokre sestavine posebej in suhe posebej, nato jih zmešaš skupaj. Na koncu dodaš kosmiče in oreške, suho sadje itd. Zajemaš z žličko in polagaš na peki papir na pekaču. Pečeš v ogreti pečici na 180stC približno 12-15 min (prej jih daš ven, bolj so sočni). V pol ure jih lahko imaš iz nule na mizi)
BANANINI MUFFINI
To je pa zelo podobna zadeva. Samo da tu pa bolj od suhega sadja paše sveže. Dodajaš poljubno sadje: jagode, borovnice, koščke marelic, maline itd. Lahko tudi koščke čokolade, če želiš.
2 skodelici polnoznate moke (ali pol pol kot želiš)
1 skodelica rjavega sladkorja (lahko mirne duše zmanjšaš količino kar na polovico)
2 čžl pecilnega praška
1 čžl sode bikarbone
½ čžl. soli
1 jajce
½ skodelice stopljenega masla (ali rastlinskega olja; jaz dam včasih kar kislo smetano)
½ skodelice mleka
1 skodelica pretlačenih zrelih banan
Spet zmešaš posebej suhe in zmiksaš posebej mokre sestavine. Zmešaš skupaj. Dodaš lahko malo sadja ali oreškov – če želiš seveda. In nadevaš v posodice za muffine do 2/3, pečeš 18-20 min v ogreti pečici na 190stC. Ker je to v bistvi biskvit, lahko pečeš kar v pekaču in zadevo potem narežeš na poljubne rezine.
Pa dober tek
LP, Barb
Barb, najlepša hvala za recepte. Ob prvi priliki bom preizkusila :))
Tukaj ti prilagam še nekaj mojih receptov – naj te ne moti, da so v nekaterih uporabljeni proteinski praški, ki jih najverjetneje nimaš doma – lahko jih ali izpustiš ali pa nadomestiš s kakavom, daš malo več moke ali kosmičev,…. Je pa res, da brez njih oz. določenimi substituti nisem delala, tako da boš morala malo improvizirat glede količin itd. Ne vem tudi, če je OK, da uporabljaš natreen – zaradi tvojih “škratkov” ! Kako je z uporabo natreena pri majhnih otrocih se (zaenkrat) še nisem pozanimala. Torej – uporabiš sladkor, med, rozine… namesto natreena.
ČOKOLADNI MUFINSI S KOKOSOM
Tukaj priporočam, da daš namesto proteinov kakav.
Sestavine:
50 g ovsenih kosmičev
50 g sirotkinih beljakovin v prahu, okus čokolada
50 g kokosove moke
30 g narezanih orehov
2 dcl mleka 0,5% m. m.
½ vrečke pecilnega praška
2 beljaka
1 rumenjak
natreen v tekočini
Postopek priprave:
V skledo damo ovsene kosmiče, sirotko, kokosovo moko, narezane orehe in pecilni prašek ter dobro premešamo. Beljaka in rumenjak premešamo z mlekom in dodamo v skledo. Mešamo tako dolgo, dokler ne dobimo enakomernega testa.
Maso nadevamo v pekač za muffinse ali modelčke, ki jih izdelamo sami > vzamemo kozarec, katerega dno ima premer približno 4-5 cm, narežemo aluminijasto folijo na kvadratke in jo ovijemo okoli kozarca ter izoblikujemo majhne posodice. Le-te postavimo na pekač.
Pečemo na 180 C v predhodno ogreti pečici približno pol ure.
SKUTINE PALAČINKE
Potrebujete:
125 g skute
60 g ovsenih kosmičev
1 celo jajce + 2 beljaka
sladilo v tekočini
ščepec soli
cimet po okusu
Vse sestavine pri najvišji hitrosti premešate v mešalcu (multipraktiku), segrejete teflonsko ponev (malo premažete z maslom ali MCT oljem) in spečete 3-4 palačinke (premer naj bo okoli 15 cm). Palačinke naj bodo debele približno pol cm.
Ko vlijem maso v ponev, jo potresem še z nekaj rozinami.
Hranilna vrednost (brez rozin): 395 kcal, 30,8 g B, 40,6 g OH, 9,6 g M
SKUTINO PECIVO
Recept sem našla na kulinariki in sem ga sama malo priredila.
1 skodelica polnozrnate moke
1 skodelica ovsenih kosmičev
1 pecilni prašek
1 jogurtov lonček sladkorja – jaz nadomestim s tekočim natreenom
1 vanili sladkor – ga izpustim
margarina za pekač – uporabljam peki papir 😉
Nadev:
4 velika jabolka – dam le dve
500 g skute – dam ponavadi kar cel kilogram
2,5 dl mleka
2,5 dcl sladke smetane – jaz dam kar pol litra mleka in smetano izpustim
3 jajca – izpustim kakšen rumenjak 😉
po želji pest orehov ali mletega maka – dobro je tudi s kokosovo moko
Dodam tudi rozine.
V posodi zmešaj moko, kosmiče, pecilni prašek, sladkor in vanili sladkor (če ju uporabiš). To razdeli v tri skodelice. Pekač (30×25) dobro namaži z margarino, posuj prvi lonček mešanice, nanj posuj 1/2 naribanih jabolk, na jabolka razdrobi 1/2 skute, (po želji posuj s polovico mletih orehov ali maka, + rozine), nato zopet posuj z drugim lončkom osnovne mase ter ponovi z jabolki, skuto (orehi ali mak +rozine). Na koncu posuj z zadnjim lončkom osnovne mešanice. V posodi dobro zmešaj mleko, malo natreena in jajca ter polij po pecivu. Malo počakaj, da se jajčna mešanica dobro vpije, potem pa speci v že prej ogreti pečici pri 180 C cca.45 min.
SLADICA IZ MUESLIJA
Je pripravljena v “minuti” in je super za zajtrk.
Sestavine:
– muesli (poljubna količina; jaz dam nekje med 50 in 100 g) – jaz vzamem kar SPAR POLNOZRNATE KOSMIČE (ovseni, pšenični, ječmenovi, rženi kosmiči, laneno seme, rozine, lešniki,…)
mleko
– Šlag pena iz vrečke (npr dr. Oetker) – seveda manjkalorično varianto
– orehi (cca. 2 veliki žlici)
Muesli prelijete s toliko mleka, da je prekrit in ga skuhate. Šlag peno naredite po navodilih na vrečki. Orehe nalomite ali narežete.
Ko je muesli kuhan (mleko se mora vpiti), ga prestavite v skodelico in počakate, da se malo ohladi, čezenj date nekaj žlic Šlag pene ter potresete z orehi.
SKUTINA TORTICA
Proteine tukaj enostavno izpusti, lahko pa daš 100 g zmletih ovsenih kosmičev.
Potrebujemo:
OSNOVA:
500 g lahke skute
300 g lahkega jogurta (2 lonèka)
50 g sirotkinih proteinov (okus vanilija)
70 g zmletih ovsenih kosmièev
2 beljaka
1 rumenjak
2 žlici MCT olja (ali približno enaka kolièina zmehèanega masla)
1 limona (nastrgamo lupinico, iztisnemo sok)
3 èajne žlièke natreen tekoèine
1 pecilni prašek
PRELIV:
2 žlici kisle smetane (12% m. m.)
1/2 dcl mleka 0,5% m. m.
1 jajce
Priprava:
Sirotkine proteine zmešamo z mešalnikom na metlice s toliko vode (zelo majhna kolièina), da nastane enakomerna »krema«. Dodamo jogurt, limonin sok, natreen v tekoèini in pecilni prašek ter še enkrat vse dobro premešamo.
Mešanico dodamo skuti, nato dodamo še beljake, rumenjak, MCT olje, limonino lupinico in zmlete ovsene kosmièe. Mešamo, mešamo, mešamo…
Posebej premešamo kislo smetano, mleko in jajce.
Peèico predhodno segrejemo na 180 C. Uporabimo okrogel pekaè za torto (premer 26 cm ali manjši) ali pekaè katerekoli druge oblike. Pekaè premažemo z servieto, pomoèeno v MCT olje ali s košèkom masla nato vlijemo vanj osnovno maso. Peèemo 10 min, nato prelijemo z prelivom iz kisle smetane in peèemo še 35 min pri 170 C.
Peèeno tortico ohladimo in razrežemo
Upam, da sem ti dala kakšno idejo. Če se še kaj spomnim, pa napišem. Obenem pa vabim vse, ki imate kakšen podoben recept, da ga pripišete 🙂
LP, Staša
Hvala, bom stestirala:)
Proteinski prašek bom probala kar spustit, mislim, da ni bistven za sam recept, ampak le za bolj beljakovinske dobrote. In ne, natren ni cool za moje “škratke”. Precej boljši je aspartam, ampak jaz v receptih raje zmanjšam sladkor na minimum ali ga čisto izpustim, sploh pri tistih z bananami:)) Ponekod deluje, včasih moram pa potem vse sama pojest:)))
Grem kar pečt, ker so moji škratki danes brez vročine in bodo morda že kaj pojedli:)
LP Barb
Hojla še enkrat. Opazila sem, da imaš rada skuto in da se povsem izogibaš sladkorju – pridna:))
Še dve dokaj hitri skutni zadevi, ki jo tudi pri nas obožujemo:
RICOTTA KOLAČKI
250g skute ricotta (malomastna skuta super okusa-večje blagovnice)
2 stepena jajčna beljaka (sneg)
60 ml meda (v tvojem primeru umetno sladilo po okusu)
1 žlica vanilijeve esence (ali sredica dveh vanilijevih strokov)
450g mešanega svežega ali zmrznjenega jagodičja
Zmešaš previdno prve štiri sestavine, dokler ne dobiš enakomerne mase, nadevaš v modelčke (ki jih s čopičem namažeš z oljem – ali pa kar v muffin modelčke). Nadevaš maso v modelčke in pečeš 20 min na 180 st C oz. dokler ne naraste in porjavi. Sadje podušiš in pretlačiš skozi sito ter serviraš kolačke s to omako.
SKUTNI NARASTEK
4 jajca
150g rjavega sladkorja (umetno sladilo po okusu)
70g masla (ali kisle smetane)
1 vanilijev strok (rabiš le sredico)
500g skute
za noževo konico kardamoma, pimenta, cimeta, janeža
nastrgana lupina neškropljene limone in pomaranče
100g jedilnega škroba (jaz dodam 10 dkg kuhanega mlečnega riž – rjavi)
10g pecilnega praška
500g robidnic (ribez, maline…)
Beljake stepeš posebej, ostale sestavine (brez sadja) zmešaš in na koncu previdno vmešaš še sneg. Model obložen s peki papirjem in vliješ pol skutne mase, gor sadje in spet čez skutno maso. Pečeš 50min 170stC.
Imamo sladkosnedega diabetika doma, ki ga poskušamo razvajat na bolj zdrav način:)
LP Barb
Spet hvala za recepta. To, da mi je všeč skuta, si namreč ugotovila pravilno 🙂 Zanima me le, kje kupuješ omenjeno skuto Riccota?? V čem se razlikuje od npr. posnete Vipavske skute? Nikoli namreč nisem ne slišala, še manj pa opazila skuto Riccota? kakšne pa so vsebnosti?
Mimogrede, enkrat sem nekje prebrala, da lahko količino maščobe v pecivu omejiš oz. popolnoma izločiš z jabolčnim sokom. Zato sama velikokrat dam k pecivu kar naribano jabolko. Potem je zelo sočno. Tudi dodana skuta ima podoben efekt. Seveda je odvisno, kakšno pecivo pripravljaš, ampak jabolko ponavadi paše skoraj povsod.
Hvala in LP
Aspartam vsebuje tudi Diet coke, zato dvomim, da je v ZDA res prepovedan. Glede na to, da je njegova sestava fenilalanin in asparagin, ki sta telesu lastni aminokislini, menim da je manj škodljiv kot umetna sladila z Na ciklamatom itd. Vsekakor pa nobeno umetno sladilo ni zdravju koristen dodatek, se strinjam. Pa tud sladkor in ostali enostavni OH imajo svoje negativne posledice za naš organizem. Zato poskušamo najti bolj zdrave alternative za sladke pregrehe življenja:) Če imate kakšen okusen recept, ga prosim delite z nami.
Staša: Riccoto kupim v Sparu ali Leclercu. Se dostikrat zgodi, da je nimajo. Je pasirana in zame zelo dobrega okusa. Sestavo moram točno preverit, ti sporočim kasneje. Če imaš rada skuto, jo je vsekakor vredno probat:)
LP Barb
To, da je (če je) aspartam prepovedan v ZDA, še ničesar ne pomeni. Če bi videli, kaj vse se da dobiti v ZDA na policah v supermarketih, ne bi mogli verjeti svojim očem – od vseh možnih sladil, ki so pri nas prepovedana, do kofeina v tabletah, efedrina, iboprufena,… Tudi pri vitaminih in zdravilih opaziš, da so priporočene (in tudi dejanske doze v posameznih tovrstnih produktih) veliko večje kot pri nas. Kakorkoli že, želim povedati le to, da ZDA niso ravno objektivna primerjava 🙂
Se pa tudi jaz strinjam, da ne gre pretiravati z umetnimi sladili, aromami,… kakor tudi ne s sladkorjem.
Barb – ob naslednjem obisku Spara ali Leclerca bom vsekakor pozorna na Riccoto.
Lep vecer ti zelim.
Ja, ZDA niso ravno zgled:)) Pri njih še rastni hormon in druge hormone dobiš kar na polici v supermarketu.
Kakorkoli že, ricotta spada med nezorjene in s kislino in vročino precipitirane sire. Obstajajo trije tipi: iz polnomastnega mleka, iz posnetega mleka in v kombinaciji s pšeničnimi proteini. Vsi trije vsebujejo zelo veliko vlage (do 80%) in malo maščob: nad 11%, od 2-11% in pod 2% (glede na to kot sem jih prej naštela). Ker z vročino uničijo starter kulturo in ker je dodanega zelo malo ali nič encima, proteoliza ne poteka dolgo zato je okus zelo mil, rahlo sladek in odličen za vse vrste desertov (mimogrede – odlična je za nadev za torto!!).
Vsem skupaj prijetno noč, Barb:)
Danes sem res grozno raztresena:)) Tole sestavo sem izsledila na netu. Izvoli:
Variety Whole milk Ricotta cheese Part skim Ricotta cheese
Moisture 72% 74,5%
Protein 11% 11,5%
Fat 13% 8%
Carbohydrate 3% 5%
Ash 1% 1%
Lipid profile (g/100g of cheese):
Saturated fatty acids 8,3 4,9
Monounsaturated fatty acids 3,6 2,3
Polyunsaturated fatty acids 0,4 0,3
Cholesterol 0,051 0,031
Vitamin and Mineral content (mg/100 g):
Na 89 125
K 105 125
Ca 207 272
P 158 183
Mg 11 15
Zn 1.16 1,34
Fe 0.38 0,44
Cu 0.021 0,034
Mn 0.008 0,010
Se 0.0145 0,0167
Vitamin A 0.134 0.113
Tiamin 0.013 0.021
Riboflavin 0.195 0.185
Niacin 0.104 0.078
Vitamin B6 0.043 0.020
Folat 0.012 0.013
Vitamin B12 0.00034 0.00029
Pantotenska k. 0.213 0.242
Vitamin C 0 0
Vitamin E 0.350 0.214
Jaz Ricotto uporabim za omako za testenine. In sicer v pečici po žarom opečem narezano zelenjavo (papriko, melancane, bučke). Zelenjava mora biti narezana na kar konkretne (torej ne premajhne kose), položim jo na folijo in dodam malenkost olja. Med tem, ko se zelenjava peče (cca. 10 min) v lončku pogrejem spasiran paradižnik, dodam sol, poper, začimbe in Ricotto. Dodam še zelenjavo in omaka je narejena.
Nak, ne vedno, vsaj v Sparu. V BTC Cityju jo imajo v prvi skrinji nasproti polic s skutami. Običajno je zraven mascarpone in imata zelo podobna pokrova:)))
Men je tud cottage cheese ful všeč, tud skuta z vsemi njenimi dobrimi lastnostmi in bi ga lahko samega z žlico pojedla kolikor gre:)) Problem je, da ga res redko dobim v naših trgovinah, pa še takrat ga nekam skrijejo na policah, vsakič drugam žlehnobe!!
LP Barb
Nak. Tudi druge skute imajo malo, nekatere še manj maščob. Je zdrava, a nič bolj kot ostale. Razlikuje se po tem, ker je rahlo sladkastega okusa in zato zelo primerna za razne nadeve itd. manjkaloričnih peciv. Meni je pa blazno dobra kar tako, žlico v roke pa hajd:)) Vendar okusi so različni. Cena pa ni glih luštna, se strinjam. Najbrž za to, ker je tako majhna ponudba na našem trgu. Bom sporočila, če mi uspe kje najti denarnici bolj prijazno varjanto:))
LP Barb
Forum je zaprt za komentiranje.