Najdi forum

piškoti

Mene pa neki zanima: al se sme pri testu za piškote ločit rumenjake in beljake in najprej zmešat sestavine z rumenjaki, na koncu pa dodat beljake? To sem jst nardila, pa je prišel ven en velik poc in ne vem, al zarad tega al sem ga kje drugje polomila?

Jaz pri piškotih oz.piškotnem testu nikoli ne ločujem rumenjakov in beljakov.Ločujem jih pri kakšnih biskvitnih pecivih. Mogoče je bilo pa premalo moke?

Ali pa predlogo gnetenje, temperatura rok topi maščobo.

Maso je potrebno vedno delati iz hladnih sestavin in na hitro pregnesti.

Hej! Vedno umesim cel jajcek. Ce je pa se maslo zraven, ga zelo ohladim, razrezem z lesenim nozem in na hitro ugnetem, da se maslo ne segreva.
Dam ga tudi za nekaj casa v hladilnik, preden valjam; valjam majhne kose, ostalo caka v hladilniku. Lep pozdrav Babi

Kuharica napiši recept po katerem si naredila piškote, pa ti bomo lažje svetovali. Načeloma pri piškotih rumenjakov in beljakov ne ločuješ, če ni tako posebej navedeno. Loči se jih takrat, kadar se naredi sneg zaradi rahljanja testa. Pri krhkih piškotih je bolje uporabiti samo rumenjake, beljake porabiš drugje.
“Poc” bi lahko nastal zato, če si hotela zamesiti krhko testo, če si ga predolgo gnetla in se sestavine preveč segrejejo. Za krhko testo naj bi bile vse sestavine hladne in jih na hitro “spraviš” skupaj in jih pustiš še nekaj časa počivati v hladilniku.
Lahko bi bila kriva tudi moka, ali kar koli zatorej za bolj konkreten odgovor posreduj recept, pa ti povemo kaj več.

Sem učeri ponovila vajo brez beljakov in je blo čist OK.

Z leti se bom že naučila, imam še neki časa do penzije:-))

Hvala in lepo se imejte!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close