Najdi forum

piškoti

Moja štiriletnica bi rada kar naprej nekaj pekla. Ponavadi narediva muffine, zdaj pa bi rada spekla kakšne piškote. Zadnjič sva iz ene kuharske knjige potegnili recept, pa niso bili kaj prida.
Če ima kdo kakšen preverjen resept, pa ne preveč zakompliciran, bi mu bila zelo hvaležna.

Hvala!

Lp B

evo recepta iz prve roke, sicer ga jaz še nisem delala, ker sem ga šele dobila pa vseeno poskusita s hčerkico

OREHOVI ROGLJIČI

10 dkg orehov
7 dkg sladkorja
18 dkg margarine
28 dkg moke
1 žlica kisle smetane

peci na 180 C cca 15 minut

pa dober tek

evo ga…čisto preprosto in dobro..

10 dag sladkorja
20 dag masla ali margarine
30 dag moke

Vse skupaj zgneti v testo,razvaljaj in z majhnim kozarčkom izreži kroge.
Speci, namaži z marmelado in ” zlimaj ” dva skupaj…

Zelo dobro…

Zelo preprosti so marmeladni žepki – če nimaš modelčka za izrezovanje, uporabiš kar kozarec (rob pomokan!).

Testo pripraviš kar v multipraktiku, lahko pa seveda tudi na roke:

1 kisla smetana (2 dl)
1 margarina (250 g)
500 g moke (ostre)

To testo razvaljaš, iz njega izrežeš kroge, ki jih polniš z malo marmelade (raje manj kot preveč – ca. do pol male žličke). Te kroge preložiš in jih na robovih potlačiš z vilicami (da marmelada ne uhaja). Pečeš pri 180-200oC dokler niso zlato zapečeni. Še vroče povaljaš v sladkorju v prahu.

Hej,Brigitte Bardot!

Recepte si ze dobila,dobri!
Piini rogljicki so zelo dobri,le za otroske prstke malo delikatni,ker je treba zelo hitro delati,drugace se mascoba segreva in ni vec krhko.Iz lastnih izkusenj.Roke,prostor,deska-vse mrzlo.Maso daj malo v hladilnik.

Vse,kar vsebuje mascobo, obdelaj raje z mrzlimi rokami in ne v multipraktiku,ker se mascoba pri visokih obratih segreva.Pol ure v hladilnik,jemlji ven,kolikor rabis za eno valjanje,ostalo pusti na hladnem.

Kupi deklici nekaj modelckov za izrezovanje.So na kovinskem krogcu.Razne oblike:srcek,zvezdica,smrecica,krogec…Bo uzivala.Tud pri oblikovanju iz plastelina ji bo prav prislo.

Vcasih smo najraje delali piskotke,da smo testo dali v mesoreznico nastavili poseben kovinski nastavek ,ki je imel vec oblik,skozi katerega je lezlo testo.Rezali smo jih na 3 cm dolge ploscice.Za otroke zabavno.
Verjetno to imamo samo se babice. Uzivajta in se sladkajta Babi

Ups, pozabila pripisati, da naj testo za kake pol ure do uro počiva v hladilniku… Pa deska mora biti dobro pomokana, da bo šlo lažje…

Tudi moja štiriletnica strašno rada peče. Ponavadi narediva testo za čisto navadne piškote, potem pa z modelčki izreuje oblike, naredina kakšno črke, ko so pečeni pa jih prelijeva s kakšnim sladkornim prelivom in okrasiva s pisanimi mrvicami.

Povadi delava po tem receptu:
250 g moke
75 g sladkorja v prahu
jajce
150 g masla
2 žlici limoninega soka
Iz teh sestavin zgnetemo testo in ga damo na hladno za eno uro.

Testo razvaljamo, izrežemo oblike, pečemo približno 10 minut na 175 stopinj.

preliv:
150 g sladkorja v prahu
4 žlice limoninega soka
Dobro zmešamo in namažemo po piškotih.

zelo enostavno in okusno!

LP

Res, punce super ste!!! Ja, Babi, tisto mašinco ima moja mama. Modelčke za piškote imamo, tamala ima tudi svoj valjar, verjetno bolj neuporaben, pa vseeno.
Hvala vsem! Že delamo….

Lp Barbara

Pozdravljene!

Upam, da bo kdo še pogledal pod temo piškoti in mi pomagal.

Piškotov se ne lotevam rada iz enega samega razloga: Ostanki od enega valjanja, ko pač izrežemo oblike, postane na koncu preveč mokasto. Ali morda te ostaneke zavržete? Jaz jih namreč ponovno razvaljam in ni več isto testo.

Prosim za kakšen nasvet.

Z otrokoma pa najraje pečemo cookije (recepta ne znam na pamet – je na kulinarični sloveniji).

lep dan želim!

Evo, piškoti uspeli, obe hčerki sta jih z veseljem “zmodelirali” in tudi pojedli.
Ostanek testa sem spet razvaljala, ni bil nič mokast, smo z moko zelo šparali pri valjanju.
Še enkrat hvala za pomoč!

Lp Barbara

Jera,hej!
Ko sva z vnukom “ustvarjala”,je bil isti problem;predvsem zaradi dolgega procesa,ko otrok zraven se likovno ustvarja.Midva sva te ostanke enostavno prerezala in dala v pekacek kar take nepravilne oblike,brez kompliciranja.Potem se je zmisljeval,kaj to predstavlja.
Tudi,ko sva pekla palacinke,sem morala narediti sloncka,soncek..;malo vrtis,da nastanejo zarki in podobno.
Pri piskotkih pa se to:vedno naredim manjse hlebcke,jih imam v hladilniku in jemljem sproti,da se mascoba ne segreva.Delam karseda hitro,ce sem brez pomocnika seveda.

Sicer pa rada delam piskotke brez mascobe;samo moka,jajcka,sladkor z vanilijo,malo limonine lupinice,kaksen olupljen mandeljn.To so:

kmecki krapki,
otroski piskotki,
janezevi piskoti ali upognjenci,
oblanci,
rumenjakove sibice,
piskotne osmice

Za otroke se mi zdi primernejse.Lep pozdrav Babi

Rešitev za pomokane ostanke.
Namesto na pomokani površini so testo lepo razvalja tudi med dvema plastema prozorne folije za živila. Te ostanke potem prez problema lahko valjaš naprej.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close