piškoti
O, Babi, sem upala, da se boš oglasila!
No, vidiš, to me moti pri mojih piškotih – da namreč niso “vedno krhki”, kot praviš. Nekje delam napako, pa ne vem, kje. Poskušala sem z ostro moko namesto mehke, pa s pecilnim in brez, pa z maslom namesto margarine…. Rezultat so praviloma trdi in prav nič dobri piškoti. Govorim seveda o navadnih, ki jih oblikujem (izrezujem) iz razvaljanega testa. Kadar pa pečem piškote v modelčkih, so vedno izvrstni, mehki in krhki, toda recept zanje je seveda drugačen.
Zatorej, Babi, lepo prosim – na pomoč s kakšnim enostavnim receptom za navadne piškote.
Lep dan ti želim,
Modra
Modra,evo me! Ne vem,ce ti bo vsec,ker sama delam veckrat z jedrci .Recimo vanilijevi roglicki brez orehov ali mandeljnov?.Ti so krhki in dobri.Recept dobis povsod.Sama ti bom napisala drugega.Vazno je,da maslo,ki ga umesas v testo mora naravnost iz hladilnika in tudi prostor,kjer delas ,ne sme biti topel.
Jaz si pomagam tudi tako,da razdelim hlebcek testa na 4 dele in spravim v hladilnik za pol ure,potem pa valjam po enega.Mascoba se ne sme ugreti.
Dunajski srcki
300g mehke bele moke presejemo na desko,na sredini kupcka naredimo jamico in vanjo damo 100g presejanega sladkorja v prahu,2 zavitka vanilijevega sl.,dva rumenjaka,malce soli in nastrgano limonino lupinico.Vse te sestavine zmesamo z delom moke v grobo kaso.
200g mrzlega masla narezemo na kosce,stresemo na testeno kaso,posujemo z ostalo moko in hitro ugnetemo v gladko testo( ne z el .mesalnikom,ker se maslo prevec segreje ),ki ga tanko razvaljamo.Iz testa izrezemo srcke,,jih polozimo na pomascen pekac in damo v pecico. 175 do 200 stopinj 8 do 10 minut
Polovico ohlajenih srckov po spodnji strani namazemo z marelcno marmelado in zlepimo po dva skupaj.
Preliv 1 zlico m.marmelade pretlacimo skozi sito,jo v majhnem loncku zmesamo z 1 zlico pomarancnega likerja in na hitro prevremo in z njo namazemo srcke.
Ni pa nujno.
Vaniljevi piskotki
250g mehke bele moke zmesamo z eno zravnano zlicko pecilnega praska in presejemo na desko.V sredino naredimo jamico in damo vanjo75g sladkorja,2 zavitka v.sl. in 1 jajce.Te sestavine zmesamo v grobo kaso.125 g mrzlega masla ali margarine narezemo na majhne koscke,,jih stresemo na testeno kaso,prekrijemo s preostalo moko in hitro ugnetemo v gladko testo.Malo ga daj na hladno.Ga na tenko razvaljamo in z okroglim modelckom izrezemo piskotke in jih v pomascenem pekacu damo v pecico…175 do 200 stopinj za 8 do 10 minut.
Jedilno cokolado nalomimo v loncek,dodamo zlicko masla in postavimo loncek v vroco vodo.Mesamo,dokler ne dobimo gladke tekoce kreme.Ohlajene piskotke polozimo na peki papir in po njih z zlicko neenakomerno namazemo cokolado.
Mogoce ti bo vsec. Lep p. babi
Modra,hej.Nekdo,ki se na to spozna,me je pred leti,ko je bil boom el.mesalnikov opozoril na pasti.On nima v kuhinji nobenega aparata,vse dela rocno.Jaz si pa seveda pomagam tudi z njimi.Eno sem si pa zapomnila,da krhkost zgine,ce se maslo pevec segreje,ze od rok.On sam dela vsa taka testa na mrzli marmornati plosci.Da bi okusila njegove brioske in rogljicke.Sicer traja pri njem postopek vzhajanja 4 ure.Vmes seveda enkrat pregnete in nikamor se mu ne mudi.
Njegovo pravilo je :saj se da tudi hitreje,ampak okus…
Tudi krhke flancate tako delam,najprej groba kasa,nato maslo in cim hitreje zgnesti. Razdelim na stiri dele in jemljem iz hladilnika postopoma.
Recepti za piskotke so preprosti,ker si tako zelela. Upam,da ti bo uspelo. Lep dan babi
Forum je zaprt za komentiranje.