Piškoti
Evo super recept, ki je preizkušen.
25 dag sladkorja v prahu
eno jajce
en vanili
2 dcl mleka
1,5 dcl olja
60 dag moke
en pecilni
Pogneti, oz. z mešalnikom zmešaj testo, ter ga daj v hladilnik ohladit. Naj te opozorim, da je testo precej mehko, zato mora biti v hladilniku najmajn dve uri. Jaz potem tudi sproti jemljem testo iz hladilnika. Iz tega testa oblikuješ majhne kroglice, pribl. 2 cm premera, in jih polagaš na pekač, katerega prej namažeš z margarino. Kar precej narastejo. Pečeš pri 180 do 200 stopinjah, pač tako dolgo, da je pečeno. Ohlajene izdolbeš, in drobtine zmelješ, ter jih porabiš za nadev.
Nadev:20 dag zmletih orehov
2 dcl mleka
1 rumenjak
sladkor po okusu
drobtine od dolbinic.
Narediš nadev, napolniš v izdolbene piškote, namažeš z beljakom, ter stineš skupaj dva nadevana piškota.
Jaz za obarvanje uporabim pomarančni, malinov in bananin ekstrat. Vsakega posebej razredčim 1:3 in potem pač te breskvice pomakam in še povaljam po sladkorju. LP
Po številu ne vem točno, ko jih sušim mi grejo ravno na pladenj, tako ena k drugi. Pladenj je velik pribl. 40×30 cm. Jaz delam bolj majhne, da jih je več, pa še lepše se mi zdijo. Včasih naredim čisto majhne in jih obarvam rdeče, oz. z češnjevim ekstratom in so potem male češnje, spet drugič naredim hruške in dam iz strani za muho in pecelj klinčke. Jaz imam vedno zraven mrežo, ki je za peko pomfrija, tako da ko jo namočim, jih potem vedno odlagam na to rešeto, da se odcedijo, da se potem ko jih valjam v sladkorju, sldkor ravno prav prime. LP
Jih samo na hitro pomočiš v tekočino. Nikakor ne pusti stat v tekočini. Jaz jo še potem dam na cedilo, tako da ni premokra. Če je premokra , se gor potem prime preveč sladkorja in niso lepe. Sladke so pa res. Jaz jih naredim tako za kakšen praznik, ker jih moji obožujejo, pa tudi povabljenci, jaz osebno pa mogoče pojem eno, tako za probo. LP
Evita,
meni pa žal niso ratale. Naredila sem kroglice, pri peki so sicer narasle, vendar ne bogvekaj. Sploščile so se, vendar če sestavim dve skupaj, to ni okrogla breskev, bolj dve sploščeni žogici (pa ne zahtevam popolnosti). Bi jih morala pred peko kaj pritisniti na pladenj?
Glavni problem je bil drugje. Pečene in malo ohlajene so bile tako trde, da sem z žličko komaj kaj izdolbla, večina pa se mi je tako razletela v rokah. Razočarana sem jih z valjarjem zdrobila ter skupaj z že prej pripravljeno maso za nadev naredila rumove kroglice. En pladenj teh trdih piškotov mi je vseeno ostal. Drugi dan sem presenečena ugotovila, da so se piškoti zmehčali in da so čisto vredu. Kljub temu se težko predstavjam, da bi tole jedel kot breskvice. Ob ugrizu v dve polovički bi se večinoma vse zdrobilo.
Vprašanje: kaj je bilo narobe? Testo (držala sem se recepta!)? Sem jih predolgo pekla, da so tako otrdeli (toliko, da so dobili svetlo rjavo barvo) ali bi res morala počakati do drugega dne z dolbenjem in filanjem?
Hvala vnaprej.
Forum je zaprt za komentiranje.