piškoti v obliki sadja
Gobice? A misliš tiste sladkorne iz beljakov in sladkorja? V bistvu gre bolj za okraske za torto…
Samo ene slike za pecivo v obliki hrušk sem se spomnila in šla malo po knjigah pobrskat… Recept sama nisem preizkusila, bi pa znal biti dober…
Ocvrte hruške
250 g riža
sol
1 L mleka
2 zvrhani žlici sladkorja
naribana lupinica 1 limone
6 jajc
50 g masla
2 zavitka vanilijevega sladkorja
drobine
maščoba za cvrenje
Riž speremo pod tekočo mrzlo vodo, nato ga odcedimo in kuhamo 20 min s soljo, mlekom, sladkorjem in limonino lupino. Kuhanemu rižu dodamo 4 jajca, 50g masla in vanilijev sladkor ter pustimo, da se ohladi. Z mokrimi rokami oblikujemo hruškaste cmoke. “Hruške” povaljamo najprej v razžvrkljanih jajcih in nato v drobtinah ter jih v maščobi zlato rjavo ocvremo. Po želji lahko vtaknemo v ocvrte hruške še košče citronat kot peclje. (Takšne hruške lahko naredimo tudi iz mlečnega zdroba)
Sicer pa poskusi kar s pravim sadjem, ki ga “karameliziraš” – obliješ z vočim raztaljenim sladkorjem. Na primer, samo….
Hej,Hana!
Mandlje imam zelo rada in vse,kar je v zvezi z njimi.Napisala sem danes pod post Prazeni mandlji,kako se lupijo. Mogoce ti bo moja ideja vsec.
Iz marcipana,ki ga lahko naredis sama ali kupis ze narejenega,oblikujes gobice ali se kaj drugega po lastni fantaziji.
Recept: 20dag olupljenih mandljev(alternativa-orehi,lesniki),20 dag sladkorja v prahu, (lahko trsni rjavi),2 beljaka.
Postopek:Mandlje olupimo,dobro zmeljemo ter zmasamo s presejanim sladkorjem in taksno kolicino beljakov,da dobimo gosto testoki ga gnetemo tako dolgo,da se da oblikovati.
Potem naredimo iz njega gobice,batke posebej,klobucke posebej.
Klobucke namazemo z beljakom in potresemo z nastrgano cokolado ali kakaom ali polijemo s cokoladno glazuro.Betke in klobucke zlepimo z beljakom.
Klobucke musnic polijemo z rdeco beljakovo glazuro,ko se posusi pa nabrizgamo nanje se pike iz beljakove glazure.
Lisicke zgnetes vsako posebej v celem.V ta marcipan dodas malo cokolade ali prave kave( za barvo). Prav tako naredis tudi kostanje.Okus cokolade ali kave se zelo ujema z marcipanom.
Jaz rada najprej stolcem vse sestavine v moznarju,nato pa se zgnetem z rokami. Da se pa tudi samo z rokami.Z multipraktikom se nisem delala.Mogoce se obnese.
Ko sem bila gimnazijka ,sem od prijateljice iz Italije dobila luksuzno bonboniero v obliki okrogle kovinske skatle.V njej so bili iz marcipana narejeni plodovi: cebula,cesen,napol odprti stroki fizola in graha,gobice in
kostanji.Najprej je bil obcutek cuden,ker smo navajeni okusa cebule…,
nato pa sladkost marcipana.Takrat mi je to darilo veliko pomenilo,saj se cesa takega ni pri nas dobilo.
Skatla mi se danes sluzi za razne sukance,spomin na prijateljico je se vedno zelo ziv.
Mislim,da je tvoja ideja imenitna. Prijetno delo in lepo skledico! Babi
Pošiljam ti recept, kako narediš jagode.
400 gr mandljev (prepražiš in zmelješ),dodaš 2 beljaka, 180 gr sladkorja v
prahu, 1 skodelico mletih keksov, sok ene pomaranče.
Vse sestavine zmešaš, oblikuješ v obliki jagod, pomočiš v jagodov ekstrat in
povaljaš v kristalnem sladkorju. Za liste uporabiš meto.
Namesto mandljev lahko uporabiš tudi lešnike.
Iz testa za breskvice naredim hruške. Naredim kroglico nato pa jo z ene strani valjam s prsti ,da dobim obliko hruške. Spečemo dve polovici. Ostalo kot breskvice. Za pecelj dam konček bobi palčke , za muho pa rozino. Obarvam jih z hruškovim ekstratu.
Češnje naredim zelo male polovičke, za noht velike. Obarvam z jagodnim ekst. Za pecelj dam od hruškovega lista pecelj.
Banane izdelam v obliki banan. Obarvam z hruškovim ekst.
Enako kot breskvice se naredijo slive. Problem je jedilna modra barva.
Breskvicam in slivam zataknem na vrhu dva listka od pušpana.
Gobice izdelam iz dveh polovic kot za hruške. klobuček je lahko od breskvice pomočen v čokolado.
Vse to se lepo aranžira v plitvo košaro.
Forum je zaprt za komentiranje.