piškoti kot “lincer” in nekaj o palačinkah?
Pozdravljene,
zadnjič sem iskala po tem forumu recept za piškote, ki bi jih lahko naredila, tako kot so narejeni lincer piškotki z marmelado. Našla sem samo en recept na tem forumu insicer pod tem kjer se je pisalo o piškotih ki so enostavni naredit za otroke. Zanima me če bo testo ki je napisano dobor tudi za te iškote ki se “zlimajo” skupaj, ter če moram kaj posebnega dat v marmelado da se zadeva res lepo “zlima”?
Drugo vprašanje je pa o palačinkah. Brala sem da jih zapečete v pečici. ALi bi bilo primerno jih zapečti tudi v mikrovalovki ki ima opcijo Grill? Ker sem brala da jih polijete s kislo smetano in jajcem ampak sem nekje v navodilih prebrala da jajca ne smeš dati v mikrovalovko ker ga lahko raznese. No to je čisto zares pisalo, ampak zanima me če je nevarnost kaj manjša glede na to da ga s smetano zmešaš? In s katerimi nadevi vse, zapečete palačinke v pečici ?
hvala
V mikrovalovko res ne smeš dati celega jajca, da bi ga skuhala. Niti ne smeš peči jajca na oko, ne da bi rumenjak prej nekajkrat prebodla z zobotrebcem.
Če narediš kontra, boš imela celo pečico jajc. Ker pa čiščenje ni simpatično, ti priporočam, da teh eksperimentov ne delaš.
Ni pa problem zmešano jajce ali jajce zmešano s smetano, mlekom…..
lp
Lincer piškote (oz. vse sorte, ki se zlepijo z marmelado ali čokoladno kremo) delam po univerzalnem receptu za vse piškote, ni potreben namenski recept.
Znam ga na pamet: 1/2 kg moke, 1 pecilni, 20-25 dag masla, 15-20 dag sladkorja, 1 vanilin, 2 jajca.
Več kot daš masla (ali margarine), bolj so krhki, zato dam raje 25 dag. Za lincerje, kjer pride še veliko sladke marmelade in sladkorni posip, dam raje samo 15 dag sladkorja. In saj veš, gnetenje v multipraktiku naredi krhko testo za piškote bolj pusto, izgubi krhkost. Moka, z nožem in prsti noter razdrobiš maslo, dodaš sladkor in jajce, na hitro zgneteš v kepo, vsaj 1/2 ure v hladilnik.
Marmelada za domače piškote ni strogo predpisana. Seveda ne sme biti preveč tekoča, če imaš, lahko narediš iz več različnih marmelad, piškoti so potem v različnih odtenkih rdeče in oranžne :-))) Seveda tudi ni dobro, da je marmelada v koščkih, če imaš takšno, jo prepasiraj skozi cedilo. In daj kar konkretno marmelade, tako da piškota komaj skupaj stojita. Do naslednjega dneva se namreč marmelada vpije v oba piškota in ju tako dobro zlepi. Od začetka sem šparala pri marmeladi, naslednji dan so bili lincerji sicer zlepljeni, vendar je ostal samo tanek marmeladni film, tanek kot lasek :-)))
Meni se zdi značilno tudi to, da ko jih poskusim isti dan (seveda da vidim, kaj sem naredila), mi niso dobri. Piškota nista prav krhka, marmelada naredi samo, da drsita eden z drugega. Pravo je šele naslednji dan (in naprej), ko se marmelada vpije, testo dobi krhkost, marmelada daje svoj okus, piškoti so kompaktni.
Obstajajo tudi recepti za “prave” lincerje, dunajski, masleni ipd. V glavnem imajo več masla v testu, posebej odišavljeno ipd. Če želiš, lahko kakšnega poiščem, ti pa povem, da so za domačo peko zgornji krasni. Z malo vaje dobiš občutek za enako izrezovanje, ostre robove, nespacano marmelado, nespacani sladkorni posip…
LP Mimi
Barbi, hej!
Vidis, kako so natancna navodila pomembna:) V knjigah je vedno napisano tako, kot da imamo vsi vse v malem prstu!
So ti ze povedale glede jajcka. Razzvrkljano v smetani in podobno, seveda lahko das na palacinke. Sicer nimam MV, a pekla sem ze pri hcerki.
Prijateljici je naredilo stalo,ko je dala peci kostanj. Eden je bil nezarezan:(((((((((( Resnicna STALA:(((
Pozdravcek Babi
Forum je zaprt za komentiranje.