Piškoti-iz srečanja
Žal sem imela veliko dela, ampak zdaj so tukaj :
Silikada moje babi Zofije :
Testo : 1/2 kozarca mleka
1 dag jelenove soli (pazite od soli do doli je drugače, jaz sem jo dodala žličko)
1/4 kg mehke moke
1 jajce
2 žlički sladkorja
5 dag margarine ali masla
peki papir ali silikonska plošča
Krema : 20-25 dag mar. ali masla
20 dag sladkorja v prahu
1 jajce
1/4 l mleka
3 žlice moke
1/2 pol kozarca moke
1 vanil. sladkor ali šilce ruma ali sok pol limone, sladkor v prahu za posipanje
Pečico segrejemo na 175 C, Pripravimo testo : v pol kozarca mleka razstopimo jelenovo sol, nato iz vseh ostalih sestavin naredimo testo, razdelimo na 4 enake dele, razvaljamo in spečemo posamezno v pečici cca. 10 minut, da so robovi malce rjavi (ne preveč).
Krema (lahko nasljedni dan) Na sopari damo v posodo margarino ali maslo, sladkor, jajce in penasto razmešamo. Odstavimo. Nato v 1/2 pol kozarca mleka razmešamo moko, ostalo zavremo in med vretjem penasto vmešamo moko kot za puding, da se zgosti. Odstavimo in ohladimo. ohlajeno počasi vmešamo v med 1 del kreme, dodamo še rum ali van. slad. ali limono.
Potem izmenično namažemo testo, krema, testo in končamo s kremo, damo čez noč v hladilnik, pred serviranjem posipamo s sladkorjem.
Rumovi cekinčki :
300g moke
1/2 v. pecilnega praška
200 g malsa ali margarine
100 g slad. v prahu
1 van. sladkor
200 g mletih orehov
1 rumenjak
4 žlice ruma
To vse zgnetemo v testo, kot pri vseh piškotih (na roko), potem damo počivat za 30 minut v hladilnik.
Pečico vklopimo na 190C. Na pekače položimo peki papir ali silikonsko ploščo.
Testo razvaljamo na 3-4 mm na debelo in izrežemo razne oblikice (po parih).
Pečemo jih cca. 10 minut- sveto.
Piškote namažemo z marmelado in sestavimo 2 in 2 piškota skupaj.
Preliv :
1 beljaka
cca. 200 g slaskorja
5 velikih ž. ruma
pisane mrvice
Za preliv zmešamo beljak, rum in slaskor, v ne preredko ali pregosto maso.
Pomakamo piškote v maso (pomagajmo si z vilico), postavimo jih na rešetko. Po nekaj minutah potresemo s mrvicami, da se ne potunkajo v preliv, ampak samo prilepijo.
Salovci
20 g kvasa
5 žlic tople vode
300 g moke
150 g sala (mletega, brez zg. in sp. kože)
1 jajce
2 žlici kisa (naredi zelo dober okus, imam recept – kisove blazinice- mnjam mnjam)- ga bomo naredili na srečanju
1 ščepec soli
Nadev :
200 g orehov
100 g slaskorja v prahu
5 žlic ruma
(zmešamo skupaj)
Posip :
sladkor v prahu (pomožnosti z vanilijem)
Pečico prižgemo na 170C, pekače pripravimo. Kvas razpustimo v vodi.
Vse ostale sestavine zmešamo kot za kvašeno testo in dodamo še kvas (z miksarjem)
Testo razdelimo na 5 enakih delov. Razvaljamo na cca. R20 cm velike kroge, ki jih narežemo na 8 delov. Posavimo nekaj nadeva na najširši del trikotnika in zavijemo, potem še zvaijemo oz. sitisnemo tako, da dobimo rogljiček.
Pečemo jih cca. 12 mintu, še vroče posladkamo.
Veliko uspeha, Lp vikend.
Hej,bom izkoristila Krokin post se za moj recept za piskote z jelenovjo soljo,kot sta jih delali nona in mama.Po vojni sta vedno delali z jelenovo soljo.Ne vem,mogoce pa ni bilo pecilnega,vem,da sta uporabljali tudi sodo bikarbono.Ti z jelenovo so imeli zelo prijeten okus,vsaj spomnim se jih tako.
Sama sem jih naredila le nekajkrat,ker sem pac uporabljala pri poskotih druge recepte.Enkrat moram spet narediti.Vazno je,da se ravnamo tocno po navodilih;tudi tisto cez noc!!
5 zlic mleka,1 1/2 dag jelenove soli;3 jajca,10 dag surovega masla,15 dag sladkorja,zavitek vanil.sladkorja, malo soli,1/4 kg bele presejane moke in
se enkrat 1/4 kg moke;
mleko za mazanje,masoba in moka za pekac.
Jelenovo sol raztopimo prejsnji vecer v mleku.Maslo umesamo prav dobro s sladkorjem,mu pridenemo raztopljeno jelenovo sol,scepec soli,nato primesamo pocasi raztepena jajca.nazadnje primesamo temu polovico moke ( prvih 1/4 kg) ter vse skupaj dobro stepemo in postavimo potem cez noc na hladno.
Prihodnji dan pridenemo se ostalo moko,pregnetemo,na tanko razvaljamo,zrezemo testo na lepe oblike,ki jiih namazemo z mlekom in jih specemo na peki papirju ali direktno v namascenem in pomokanem pekacu. Kako dolgo in temperatura ni v receptu omenjeno,pac kot ostale piskotke,mislim.
ali: 7 jajc,1/2kg moke in 1/2 kg moke,12g jelenove soli,1/2 kg sladkorja,2 v.s. in nic masla
Torej,najprej stepanje,potem gnetenje.Spomnim se jih kot res krhke p.
Zelele bi mnenje starejsih bralk,ce se jih spominjajo.Lep pozdrav Babi
Punce, zadnjič me je čas povozil, ker do zadnjega nisem vedela, če bom lahko prišla. Sem pa vseeno že cel teden imela pripravljen recept za piškotke…. ki pa mi jih potem ni uspelo narediti. 🙁
Poskusite jih, polagam vam pa na dušo, da se striktno držite navodil. Krasni piškotki so, na las podobni domačemu rženemu kruhu (od tod tudi ime…). Poročajte….
Aja, še to – tudi sama malo štedim pri sladkorju, zato sem v oklepaju dodala opombo – z 20 dekami so presladki).
RŽENI KRUHKI
Za cca. 60 hlebčkov:
25 dag mletih orehov
20 dag sladkorja v prahu (14 dag je dovolj)
25 dag čokolade v prahu
3 jajca
3 žlice ostre moke
+ nekaj sladkorja v prahu za povaljanje kroglic
Penasto vmešaj jajca s sladkorjem, nato dodaj ostalo. Maso daj za eno uro v hladilnik, nato oblikuj kroglice (podobne rumovim). Kroglice povaljaj v sladkorju v prahu in daj peči na pekač, prekrit s peki papirjem (kroglice se rahlo razlezejo, za orientacijo – naredi 6 vrstic s petimi kroglicami v vrsti!!!).
POMEMBNO:
PEČICO PREDHODNO OGREJ NA 200°C, NATO DAJ V PEČICO KROGLICE IN TAKOJ ZMANJŠAJ MOČ NA 150°C!
PEČI NA 150°C TOČNO 15 MINUT!!!
Po preteku 15 minut jih vzemi iz pečice. Daj za nekaj minut na hladno, šele nato jih poberi iz pekača (malo morajo otrpniti).
Ti piškoti so resnično zakon! pri nas jim previmo “hlebčki” 🙂
Priporočam vsem, primerni so tudi za darilo ker so prekrasni, nekaj čisto svojevrstnega. V ustih se kar topijo, vendar se morate res striktno držati navodil, in obvezno odstranite vse orehove lupine med jedrci, drugače se lahko užitek spremeni v nekja čisto drugega :))
Sladkorja za valjanje kroglic pa priporočam malo večjo količino, ker bo lažje.
LP Zala
Forum je zaprt za komentiranje.