Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Piškoti iz ovsenih kosmičev (dietni)

Piškoti iz ovsenih kosmičev (dietni)

Pozdravljeni vsi skupaj,
ta recept sem dobila pred desetimi leti od ene starejše gospe, in mi je bil v bistvu namenjen zato, ker nisem smela presadkih in mastnih slaščic in tudi ne piškotov. NO, tole sem lahko jedla pa še dobro je bilo. Mogoče bo recept prišel prav tisti, kis te na dieti ali pa nasplošno ne marate preveč sladkih piškotov.
Tukaj je osnovni recept, kot sem ga dobila, jaz pa ga vedno malo spreminjam:

DIETNI KEKSI IZ OVSENIH KOSMIČEV

15 dag moke (dam največ 10 dag)
12 dag ovsenih kosmičev (dam najmanj 20 dag)
6 dag margarine ali masla ( dam 4 dag, ali pa kar nadomestim z nekaj žlicami kisle smetane 12 % m.m)
10 dag sladkorja (ga sploh ne dam-razen vanilin, ostali sladkor nadomestim s suhim sadjem, rozinami, ali pa nekaj žlicami medu)
1 vanilin
1 malo večje jajce
5 žlic vročega mleka (to količino boste morale v svakem primeru povečati, na vsaj kakšnih 15 žlic)

Vse skupaj zmešate in pustite da se malo napne. V kepicah v velikosti oreha dajte na namazan pekač lai peki papir in pecite, dokler da piškoti porumenijo po vrhu….pecite na 180 °C kakšnih 10 – 15 minut.

Dodatki, ki naredijo osnovni recept prijetnejši in so pri ans obvezni (predvsem rozinam se ne moremo upret):
-limonina lupinica
-pomaračna lup.
rozine
-lešniki, mandlji, orehi (mleti ali nasekljani)
-kokosova moka
.koščki čokolade
-suho sadje
-kandirano sadje
-pistacije
-suhe marelice in suhe fige ! (zelo paše)

Še nasvet: pri ans delamo piškote vedno iz 2 mas. Priležejo se h kavi, čaju, kakavu…..

LP, zala

To pa je zelo dober recept. V Anji sem zasledila en recept, pa je vseboval preveč masla… 25 dag. Ta pa je super! Takoj, ko ozdravim, jih naredim in poročam o rezultatu… HVALA! Tanja

Tudi jaz sem nad receptom navdušena in ga imam že stiskanega. Se bom držala tvojih količin in dodatkov. Sem namreč “zasvojena” s piškoti, čokolada pa me ne gane, zato je kakšen malo bolj “dietni” recept za piškote prav dobrodošel. Hvala !

Zala, super. Res je malo maščobe. Že kopiram med svoje priljubljene recepte 😉

LP, Staša

Hej,Zala! Zelo si pridna,da si poslala. Delam podobno,dodam vcsih nekaj drugic kaj drugega,kar je trenutno doma,seveda tudi malo ingverja.
Zdaj pa imam koncno tudi recept s kolicinami. Super! :))Babi

Stasa,kaj zelooo pridno studiras?:))) Pozdravcek Babi

Zala… Kaj ovsene kosmiče kar vsuješ v maso? Jutri bom naredila piškotke…

Ja, kar surove streseš notri. Meni se zdi bolje, če dodaš vroče mleko, ker se hitreje vpije. vseeno pa malo počakaj, preden jih nadevaš v kupčke, recimo 20-30 minut. Nič ne skrbi, če bo masa bolj suha. V kupčke jih nadevam kar z malo žličko in se en ubadam preveč z obliko. Nastanejo taki grobi kupčki, nič jih ne potlačim. Prav luštni so!
Za prvič priporočam da jih delaš samo iz ene mase, drugič, ko pa boš že imela malo več občutka 8glede tekočine in to9, pa lahko delaš iz poljubnih količin.

LP

Hvala, Zala… Jutri jih bom pekla… Poročam! Tanja

Masa je narejena… Je prišla taka…kot da vidim mulsi z mlekom… Je nekaj takega? Zelo lepo pa diši… Notri sem dala lešnike

Tan, masa je verjetno bolj suha. Kosmiči ne smejo plavati v mleku, kot pri muslijih! MLeka se doda le tolio, da se vse skupaj drži.
Mislim da bodo lešniki dali zelo dober okus, čeprav bi jaz raje uporabila mandlje – meni imajo najboljši okus od vseh oreščkov in še najmanj mastni so.
Drugače pa zelo prija v teh piškotih tudi cimet in med.

LP, zala

Piškotki so uspeli in so zares dobri! Res hvala za super recept…pa še lahko jih jem, ker so res zdravi!

Tan, me res veseli da so uspeli iin pšredvsem to , da so ti všeč! Res niso zapleteni, samo namečeš vse skupaj, nobenih jajc ni treba stepati itd.

Dober tek 😉

zala

Hvala… Naslednjič bom pa dala noter še malo kandiranega sadja. Mrajo bit še boljši! Res hvala! Če imaš še kakšen tak manj kaloričen recept za sladice, se res priporočam. Skušam pojest čim manj sladkga, pa tudi moja tašča ima take stvari zelo rada… Hvala še enkrat!

Zala,

v petek sem si jih naredila … bozanski so. Upostevala tvoja navodila, si dala mal svobode (polnozrnato moko, mleti mandeljni, veliko kosmicev …) in nasla sem idealno resitev za hitre zajtrke. Zdej sm nardila take, da je moj loobi takoj najdu ime (skalcem, pa ne zarad trdote, k sploh niso bli trdi, sam tko so zgledal), drugic si bom pa podpolgovate nardila, k müsli tablice.

Hvala Zala

Smejte se!

Včeraj sem jih spekla tudi jaz. Dobro, dobro, ni kaj. Izgledajo pa res tako kot kakšni “čupavci”, prav luštkano.
Zala, zanima me, če si mogoče probala kdaj notri zamešat tudi kokos?
Tokrat sem naredila brez posebnih dodatkov – samo kosmiči, polnozrnata moka in med namesto sladkorja.
LP
Damjana

A je ze kdo delal te piškote v “večji dimenziji”? Jaz bi jih imela za zajtrk pa imam v mislih tako kot zelo majhne žemljice. A mislite, da bi uspelo.
Pekla jih bom jutri. Komaj čakam! 🙂

Kresnica, v večjih dimenzijah jih šđe res nisem pekla, ker nam ustrezajo manjši. Uspelo verjetno že bi, vendar bi morala podaljšati čas peke in znižati temp. za kakšnih 10 °C….siecr se mi pa zdi odlična ideja, ki jo je napisala Nyah – nareedi jih v obliki musli tablic! enostavno, hitro in praktično. Še jaz bom enkrta poskusila tako. Me zelo veseli da so vam všeč!
LP zala

Kresnica,hej!

V Angliji peceja dnevno sveze piskote -vsaj 15 razlicnih vrst. Med njimi tudi
iz ovsenih kosmicev z raznimi dodatki(jabolka,suho sadje,koscki cokolade…) premera nekje 8 cm,niso pa visoki kot zemljice.Otroci si jih delijo po kosckih,da lahko vec vrst poskusijo. Ko specem take piskotke,mi je pol pri jogurtu dovolj. Lp Babi

Ja, točno to sem imela v mislih. Ker mi teknejo take zadeve za zajtrk 🙂
Babi, ali imaš ti enak recept, kot je tale Zalin…?

Hej,Zalo sem prosila za recept,ker sem jaz prej delala kar od oka in po presoji,zelo podobno.

Zdaj imam pa njen recept,ki je imeniten. Vceraj sem jih nesla sestrini druzini- so vsi bolni. Na vratih sem oddala kosarico,svak pa meni psa
za sprehod. Pozdravcek Babi

Babi pozdravček,

šele sedaj sem videla tvoje vprašanje 🙂 Zadnje čase se forumu s samimi dobrotami izogibam, ker se trudim, da vzdržujem težo, saj imam konec meseca (Jooooj, že čez skoraj 1 teden!!!) en pomemben dogodek 😉 Tako da obiskujem le forum o oblikovanju telesa in o kozmetiki ;))) Na faksu pa imam itak že non stop od kar študiram gužvo 😉

Lep večer od Staše

O, sedaj vidim, da je Zala napisala zelo podoben recept za ovsene piškote kot jaz pri temi Ovseni kosmiči, nisem prej videla. Jaz jih delam že dolgo za h kavi v službi in res so krasni. LP Tora

Joj, Babi… Priznam, da sem se kar nasmehnila od tvojem odgovru, predvsem tisto glede psa. Tudi pri nas je bil problem, ko smo bili vsi bolni, kužica je pa tudi potrebovala svoje dnevne “opravke” 🙂
Nič, držite pesti, da mi uspejo piškoti. Danes popoldne jih bom delala.
En pozdravček vsem!

Držimo pesti! Jaz sem jih malo prej naredila, za očija pa sem po vrhu, ko so bili že pečeni, potrosila malo ostružkov jedilne čokolade, in samo toliko nazaj v toplo pečico, da se je čokolada stopila, sedaj pa čakam da se strdi nazaj.
Prepričana sem da ti bojo uspeli, ponesrečiti se pač ne morejo! :))
Veliko uspeha in poročaj seveda…..LP zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close