Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika piškoti brez jajc

piškoti brez jajc

Živio!

Želim izvedeti kako se naredijo piškoti brez jajc, ker sinko ne sme jesti jajc piškote si pa vseeno želi.
Prosim, da mi pomagate s kakšnim simpl receptom za dobre piškote.

Evo linka za dvoje zelo sladkih zadev… Garantiram pa, da je oboje zelo zelo dobro ;).

Veliko pa je bilo napisanega tudi pod tem postom…

En zelo enostaven recept, vendar kar kaloričen:

750 g moke
500 g rastlinske maščobe ali margarine
1 jogurt (bolje je, če je ananasov ali bananin. Da nima v sebi koščkov sadja in je malo kiselkast).

Margarino imej na sobni temperaturi nekaj časa, da se segreje in postane mehka. Nato iz vseh naštetih sestavin hitro zamesi testo in ga daj na hladno. Po približno eni uri vzemi en del iz hladilnika. Razvaljaj na pomokani površini ne preveč na debelo (do 5 mm). Izreži krogce z obodom za krofe. Nato v vsak krogec daj nadev. Navadno dajem marelično marmelado, lahko pa tudi kakšen drug nadev, ki ti je všeč mogoče čokoladni ali orehov ali kokosov.
Krogec nato prepogni na polovico, da zapreš nadev in po polkrogu potlači z prsti ali vilico tako da nadev ne more steči ven.
Pečeš od 15 do 20 minut v pečici na 175 oC. Piškoti ne dobijo nič barve, ker v njih ni ne jajc ne sladkorja. Ko jih vzameš iz pečice jih še vroče povaljaj v zmletem sladkorju. Nase potegnejo kar veliko sladkorja.

Iz omenjene količine dobiš veliko posodo piškotov. V škatli zdržijo kakšen dober teden. Pri nas jih vedno prehitro pojemo, tako da za obdobje dalješe kot 6 dni ne vem.

Lep dan želim

Mateja

Ups, pardon… Čisto spodnji link je seveda za pecivo brez moke… Se opravičujem… Ampak zgornja dva linka pa veljata :).

Hojla!
Tudi moj sinko je bil alergičen na jajca. Receptov brez jajc je kar nekaj ampak jih sedaj nimam pri roki, delala sem tudi jabolčno pito in palačinke.
Palačinke sem naredila, tako da sem zmešala mleko. kislo smetano in moko, sol, ter pustila nekaj časa stati in so bile odlične.

Če te zanimajo recepti za piškote sporoči in jih naslednjič napišem.

Mimogrede moj sinko je imel alergijo od 4. meseca pa do 2.let. Sedaj pa je hvalabogu v redu.

Lep dan, Meta

Lepa hvala, za tvoje sporočilo moram pa dodati, da sem temo piškoti brez jajc razširila na pecivo brez jajc in mleka. Prav bi mi prišel kakršenkoli recept za piškote ali drugo pecivo brez jajc in mleka ter iz mleka narejenih izdelkih. No, kravje mleko so mi že svetovali naj nadomestim z riževim ali ovsenim.
Sedaj se sinko približuje drugemu letu in je stanje že nekoliko boljše vendar še vedno ni čisto v redu.

Hvala za recepte!

Hej!
Zanimivo;prave francoke crepes(palacinke) delajo tudi brez jajc in Italijani testenine iz durum psenice tudi.Intes-Maribor ima dober zdrob iz durum psenice,mogoce se dobi tudi moka.Nisem se zasledila napisa na kaksni
embalazi. Lep pozdrav Babi

Recepti od Karmen mlinar za otroka, ki ne sme jajc in moke, ti lahko prirediš recepte in uporabiš pravo moko.

Prehrana alergičnega otroka (napisala: Karmen Mlinar )

PALAČINKE
2 žlici brezglutenske moke, 2 žlici tapioke in 2 žlici riževe moke, riževo mleko (ali voda) – količina je odvisna od gostote testa, kapljica sončničnega olja, malce cimeta in malce vanilijevega sladkorja, 3 žlice sluzi iz prekuhanih lanenih semen ali 2 žlici pripravljenega jajčnega nadomestka, 3 žlice mineralne vode (radenske) z mehurčki in pikica cimeta; za nadev uporabite svojo domišljijo (marmelade, javorjev sirup,…)

Pripravimo testo za palačinke: zmešamo moke s sojinim ali riževim mlekom (ali vodo). V maso dodamo še sončnično olje, malce cimeta in malce vanilijevega sladkorja ter jajčni nadomestek ali sluz iz lanenih semen. Sojino/riževo mleko ali vodo med mešanjem dolivate po potrebi, tako da zmes postane gladka in tekoča. Na koncu dodamo še malce radenske (mehurčki naredijo palačinke rahle in mehke). Damo počivat za eno uro v hladilnik. Ko vzamemo zmes iz hladilnika, jo dobro premešamo, če se preveč zgosti, dodamo malce riževega mleka (ali vode ali sojinega mleka) . Palačinke spečemo v teflonski ponvi. Za nadev uporabite svojo domišljijo (marmelade, orehi, javorjev sirup, med, …)

Nasvet: palačinke naj bodo malce manjše, ker se pri obračanju rade natrgajo, če so prevelike.

Nadevane palačinke zvijemo in po želji še popečemo v pečici, da so hrustljave.

PROSENI NARASTEK Z JABOLKI IN ROZINAMI
1 skodelica prosene kaše, pol litra vode ali riževega mleka ali dovoljenega sadnega soka, vanilijev sladkor, cimet, sladilo (rjav sladkor, javorjev sirup), dovoljena margarina, rozine, narezane suhe nežveplane marelice, lahko tudi naribano ali na drobne listke narezano jabolko.

Proseno kašo prej namočimo. Proseno kašo skuhamo v pol litra riževega mleka in pol litra vode (lahko tudi v 1l vode ali 1l riževega mleka). Dodamo vanilijev sladkor in malce cimeta. Po želji osladkamo z rjavim sladkorjem ali javorjevim sirupom, dodamo žlico dovoljene margarine, naribana jabolka in pest rozin ali narezanih suhih, nežveplanih marelic. Testo stresemo v naoljen pekač, povrhu potresemo kokosovo moko in popečemo, da porumeni (približno 30 minut pri 180 stopinjah). Ponudimo s kompotom iz suhih sliv.

Nasvet:
dosti ceneje je, če kaše in polente skuhate na vodi in nato dodate še malo sojinega ali riževega mleka za okus.

RIŽEV NARASTEK
1 l riževega mleka ali vode, skodelica rjavega riža ali riža basmati, žlica rjavega sladkorja ali javorjevega sirupa, malo dovoljene margarine, en zavitek vanilijevega sladkorja in pest ali dve (lahko v rumu) namočenih rozin in narezanih nežveplanih suhih marelic, lahko na drobne koščke narezana bio-čokolada (brez mlečnih sestavin in lecitina – Plamil).

V riževem mleku ali v vodi skuhamo rjavi riž. Ko se malo ohladi, mu primešamo rjavi sladkor ali javorjev sirup, malo margarine, en zavitek vanilijevega sladkorja in pest ali dve (lahko v rumu) namočenih rozin ali narezanih suhih marelic. Vse skupaj dobro zmešamo, stresemo v naoljen pekač in v pečici popečemo.

PIŠKOTI
100 g mešanice brezglutenske moke, 65g rastlinske masti ali dovoljene margarine, 35 g sladkorja v prahu, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, malo soli, 1/2 žličke ruma

Rastlinsko mast in sladkor zmešamo in nato dodamo ostale sestavine in hitro zgnetemo v testo. Testo naj 30 minut počiva v hladilniku. Nato ga razvaljamo za nožev hrbet debelo iz z modelčki naredimo piškotke. Pečemo približno 8-12 minut pri 180 stopinjah.

AJDOVE PALAČINKE
1 skodelica ajdove moke, 3 skodelice vode ali riževega mleka, sol, olje

Vse sestavine premešamo in pustimo stati čez noč, da se testo zgosti. Ajdove palačinke pečemo tako kot navadne, le da jih preden jih obrnemo dobro zapečemo, da se ne trgajo. Ponudimo z zelenjavnimi nadevi, čajem in kompotom.

KOLAČKI
Za testo: 40 dag mešanice brezglutenske moke moke, sol, en centimeter debela rezina rastlinske masti ali margarine (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov), topla voda, 1 jabolko, 1 žlica jajčnega nadomestka ali 3 žlice sluzi iz prekuhanih lanenih semen, za noževo konico pecilnega praška

Za nadev, ki ga na koncu zamešamo s testom: pest opranih rozin, pest opranih in narezanih suhih marelic brez konzervansov, 3 žlice rjavega sladkorja in 1 žlica javorjevega sirupa, malce cimeta in ena vrečkica vanilijevega sladkorja, naribana 1/3 limonine lupinice, 2 žlici ruma

V posodo damo rozine in narezane suhe marelice. Dodamo rjavi sladkor in javorjev sirup. Dodamo malce cimeta in eno vrečkico vanilijevega sladkorja in naribamo 1/3 limonine lupinice. Dodamo 2 žlici ruma in vse skupaj dobro premešamo in pustimo, da se napije.

Natehtamo mešanico moke, dodamo pecilni prašek. Malce posolimo. Na vse skupaj nadrobimo en centimeter debelo rezino rastlinske masti ali margarine za peko (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov) in dodamo jajčni nadomestek. V zmes naribamo eno jabolko. Počasi dodajamo toplo vodo ali toplo riževo/sojino mleko po potrebi, tako da zamesimo gladko testo. Namesto vode ali mleka lahko dodajate tudi jabolčni sok ali kompot. Pripravimo pekač. Sama uporabljam modelčke iz papirja (za mufine), če pa jih zmanjka pa kar navaden peki papir za podlago. Testo pregnetemo in dodamo vso vsebino iz sklede. Če je testo prerahlo, postopoma dodajamo še riževo moko, tako, da dobimo čvrsto maso. Z žlico namečemo kupčke na peki papir ali v mufine, pokrijemo s folijo in damo pekač v pečico, ogreto na 180 stopinj in pečemo 15-20 minut, tako, da kolački močno narastejo in porjavijo, na koncu folijo odkrijte, da se zapečejo še na vrhu. Ko so pečeni, odpremo vrata pečice, vzamemo ven pekač in ga pustimo na vratih na toplem, še prej ga pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo, da se počasi ohlajajo. Še tople po želji potresemo z sladkorjem v prahu.

Nasvet:
Naribano jabolko v testu deluje kot vezivo, namesto jajc.

ROŽIČEVA POTICA
Za kvasec: malo tople vode, 15 g kvasa (približno 1/3 kocke, ki jo lahko kupimo v trgovini), žlička rjavega sladkorja in žlička tapiokine moke, 1 žlica tople vode ali riževega mleka.
Za testo: 50 dag mešanice brezglutenske moke, sol, en centimeter debela rezina rastlinske masti ali margarine (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov), topla voda, 1 jabolko, 1 žlica jajčnega nadomestka ali 3 žlice sluzi iz prekuhanih lanenih semen, 1/2 žličke pecilni praška
Za nadev: pest opranih rozin, pest opranih in narezanih suhih marelic in skodelica (2,5 dcl) rožičeve moke, 3 žlice rjavega sladkorja in 1 žlica javorjevega sirupa, malce cimeta in eno vrečkica vanilijevega sladkorja, naribana 1/3 limonine lupinice, 2 žlici ruma, toplo riževo mleko
Sladkor v prahu za posip
Nasvet:
Če se testo težko valja in trga, ga razvaljamo med dvema listoma peki papirja.

Najprej pripravimo kvasec: v malo tople vode ali v toplo riževo mleko nadrobimo 15 g kvasa (približno 1/3 kocke, ki jo lahko kupimo v trgovini) in dodamo žličko rjavega sladkorja in žličko tapiokine moke. Pustimo na toplem, da vzhaja in se naredijo mehurčki.

Skodelico rožičeve moke zakuhamo v vrelo riževo mleko. Ko dobro prevre, odstavimo. Nato damo v posodo pest opranih rozin, pest opranih in narezanih suhih marelic. Dodamo 3 žlice rjavega sladkorja in 1 žlico javorjevega sirupa. Dodamo malce cimeta in eno vrečkico vanilijevega sladkorja in naribamo 1/3 limonine lupinice ter jajčni nadomestek ali 3 žlice sluzi iz prekuhanih lanenih semen. Dodamo 2 žlici ruma in vse skupaj dobro premešamo in pustimo, da se napije.

Natehtamo moke. Ob robu malce posolimo. V sredo moke naredimo luknjico in vanjo nalijemo pripravljen kvasec. Na rob nadrobimo en centimeter debelo rezino rastlinske masti ali margarine (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov). V zmes naribamo eno jabolko. Počasi dodajamo toplo vodo ali toplo riževo mleko po potrebi, tako da zamesimo gladko testo. Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati pol ure. V tem času pripravimo pekač. Količinsko je ta potica majhna, primerna za majhen, okrogel pekač za potico, premera 15-20 cm. Testo na kuhinjskem prtu ponovno pregnetemo in dodamo toliko riževe moke, da masa ni lepljiva. Testo razvaljamo na noževo konico debelo, nadevamo z nadevom in s prtom počasi zvijemo v potico. Damo v pekač na toplo in pustimo ponovno vzhajati kakšnih 20 minut. V tem času ogrejete pečico na 180 stopinj in damo peč pekač, pokrit s folijo. Potica se peče približno 35-45 minut, na koncu folijo odkrijte, da se zapeče še na vrhu. Ko je potica pečena, odpremo vrata pečice, vzamemo ven pekač in ga pustimo na vratih na toplem, še prej ga pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo, da se počasi ohlaja. Še toplo po želji potresemo z sladkorjem v prahu.

ZDRAV PUDING – ŽELE
1 vrečka kupljenega pudinga, 1 l sadnega kompota, voda, na koščke narezano razno sadje.

Kupimo vrečko vanilijevega ali sadnega pudinga. Pazimo, da izberemo takega s čimmanj konzervansi in barvili, ki je samo iz koruznega škroba. Pri roki imejmo še eno pollitrsko konzervo manj sladkega ananasovega kompota brez konzervansov. Skuhamo puding, le da namesto mleka skuhamo puding v vodi od kompota in navadni vodi (skupaj mora biti 1 l). Ko je žele skuhan, vanj zamešamo še sadje od kompota ali kakšno drugo sadje po domišljiji in damo v hladilnik za 2 uri, da se strdi v trd žele. Otroci ga obožujejo. Namesto ananasovega kompota lahko uporabite tudi jabolčni, marelični, mešani, …. Domišljija!

več pa na: http://med.over.net/klinicne_stroke/porodnistvo/knjiga_alergije/recepti_po_dvanajstem_mesecu.php

Lala

Res najlepša hvala za napisane recepte pogledala pa si bom tudi navedeno spletno stran.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close