piscanec z limono in origanom
Vceraj sem preizkusila recept, ki sem ga dobila od prijateljice iz Grcije, pa mi je bila zadeva tako vsec, da sem rekla, da vam moram to napisat:
Piscanec z limono in origanom
Sestavine;
2 zlici olivnega olja
sok pol limone
sol
pol cajne zlicke origana
piscancja prsa (250g)
Meso ocistimo in narezemo na tanke zrezke, ki jih potolcemo in polozimo v plasticno posodo, ki se da neprodusno zapreti. Iz ostalih sestavin zmesamo marinado in jo prelijemo cez meso. Cez noc mariniramo v hladilniku. Naslednji dan meso nalozimo v nepregorno posodo, prelijemo z marinado in specemo v pecici. Pecemo cca. 20-30 minut na 200C (odvisno od debeline zrezkov), obcasno jih vmes obracamo. Na koncu zapecemo 5 min pod zarom, da dobi fino skorjico.
Zraven sem dala kar kuhan riz, prelila s sokom, ki je nastal med pecenjem iz marinade in tega, kar se je izteklo iz mesa in to je bilo to.
Simple in zelo dobro! 🙂
Pa dober tek, ce se bo kdo lotil tega.
Ursa,hej! Bravo! Prav zanimivo je,kako so preproste mediteranske jedi bozansko dobre in to predvsem zaradi olivnega olja in zacimb.Tvoj piscanec se lahko spece
tudi v naravi na zaru. Ce imas rada okus pecenih crnih oliv,das lahko se malo teh zraven proti koncu pecenja v pecici.
Sama sem danes naredila mole,belo ribo.Sicer prijatelj iz Ljubljane pravi:Mi ,Ljubljancani pa ne kupujemo teh rib,ker niso okusne.
Ce jih znas pripraviti, so se kako dobre .
Naredila sem marinado z olivnim oljem,soljo,zmlela nekaj belega popra,dodala malo vlozenega zelenega popra ,malo kaper,malo nasekljanih crnih oliv,namlela malo semen janeza,nasekljala na drobno malo svezega ingverja,narezala na tanke kolobarcke mlado cebulco,malo limonine trave in malo svezega pehtrana. Pa se par kaplic limoninega soka.Vse to sem s kuhalnico zmesala,zlila na ribe in pustila nekaj ur.
Nic petersilja in cesna(prenezna riba).
V posodo sem vlila malo olivnega olja,polozila ribe drugo ob drugo (vse na mrzlo).
Ko je zacelo cvrcati,sem vlila malo suhega belega vina in pustila,da izpari.Dodala marinado in pokrito dusila se 15 do 20 minut(ne da bi ribe sploh tikala) na ne premocni toploti .Ribe vzames iz posode,pogledas,ce je omakice dovolj.Ce se je prevec pokuhala,dolijes se malo olja in vina in trenutek povres.Zraven dva kuhana krompircka s to omakico. Ribe postanejo od teh zlahtnih zacimb zelo okusne.
Podobna je tudi varianta,da naredis vrecko iz peki papirja in v to zavijes vse nasteto in das v pecico.
lep pozdrav babi
isti ali še boljši efekt je mogoče doseči tudi z nam znanimi ražnjiči, ki jih pred peko kako uro pomakamo v limonem soku, tik preden jih položimo na žar pa jih pokapljamo z olivnim oljem, v katerem se je namakal origano.
Okus je neverjeten.
V Grčiji, v Korintu so največji spcialisti za to dobroto, če ima kdo možnost, naj gre poskusit. Recept smo “sfehtali” po mučnem prigovarjanju, in še zlagali se niso, ker je uspelo tudi v Sloveniji.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.