Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika piščanec v pečici

piščanec v pečici

Toliko se govori o martinovem, da me ima, da bi spekla vsaj piščanca v pečici. Ker pa se tega do sedaj še nisem lotila, vas prosim za nasvet.

Predvsem me zanima naslednje:
– kako velikega kupiti,
– s čim ga je dobro natreti,
– kako dolgo in na koliko stopinjah naj pečem
– je treba kaj polivati
– bi šlo v jena posodi ali v vrečki, da ne bo vse pošpricano?

Natassa

Kupim manjšega piščanca, ker smo na kosilu le trije, pa še ena usteca so strašno majcena. So pa vedno čez kilo. Le redko jim uide kakšen manjši. Natrem ga z mešanico soli in rdeče sladke paprike (več soli kot paprike), v sredino dam celo z vilicami prepikano limono, v pekač (ponavadi ta velik kot za kekse, da gre vse noter) dam nekaj šalotk ali pa na četrtine narezano čebulo, predkuhan krompir, dve glavi česna (odrežem vrh in očistim odvečne liste), korenje, pekač namažem z malo masla in malo olivnega olja, dam v ogreto pečico in pečem približno uro in petnajst, uro in pol, odvisno od velikosti. Vmes malo premešam in posolim še krompir in zelenjavo, včasih pred peko dodam še malo timijana, sploh limonov je krasen. Nič ne šprica, pečem na 180 stopinjah, naredi se prav lepa skorjica. če imaš večjega piščanca, malo nareži bedrca, da se bodo dobro prepekla. MI imamo takšnega piščanca najrajši, z limono pridobi čisto mehko in nežno meso, paprika da lepo barvo in malo okusa, česen pa omamno diši iz pečice. Pa še čisto enostavno je!

Lp Neja

Piščanca v pečici delam skoraj do pike tako kot Neja. Lahko ga pa spečeš na žaru. Če imaš tisto žar-nabodalo za v pečico. Piščanca enako premažeš,nabodeš na nabodalo in pečeš približno 1,5 ure. Vmes ga parkrat pomažeš z mešanico olja in vina ali masla in limone. Lahko ga tudi nadevaš,samo moraš paziti,da ga dobro “zapreš”, tako da pri vrtenju nadev ne pogleda ven. LP Marja

Mislim, da se bo pri nas naslednjič pišče zavrtelo na žaru. Če te prav razumem, enostavno na nabodalo, dno pečice pa verjetno podložiš s pekačem, da se tam zbira sok. Na kaj nastaviš pečico? Koliko stopinj itn.

Lp Neja

Spodaj dam pekač,ki je že ob nakupu v štedilniku. Ne vem,kakšen štedilnik imaš!? Jaz nastavim na žar in na vrtenje, zgoraj se prižge infra pečica ,ki segreva in peče. Vratca morajo biti priprta. Stopinj ne naravnavam, ampak samo naravnam na komando žar. Ne bi vedela,koliko stopinj je to, žal. Verjetno je za žar točno “določena” stopnja temperature. Tako je pri mojem Gorenju- ima že kar častitljivo starost! LP Marja

Aha, potem bom pa vedela. Tudi mi imamo Gorenje pečico, mlajši letnik, a mislim, da je sistem enak! Hvala in lep pozdrav, neja

Eno staro pravilo bom napisala (upam da drži še danes).

Piščanec se peče 1 uro in toliko čez, kot je težek piščanec čez 1 kilo.

Npr: če ima piščanec 1,5 kg, ga pečeš 1,5 ure, piščanec 1 kg 25 dag se peče 1 uro in 15 minut. Ponavadi nekje med 180 in 200 stopinjami.

Nekateri čebulo dodajajo pol ure pred koncem pečenja, ker se drugače rada zažge. Sol je obvezna kot začimba, vse drugo je po okusu. (paprika, timijan, bazilika, česen, čebula, rožmarin, limona, pomaranča, med – rahlo namazan za lepšo skorjico, peteršilj, zelena, vegeta,…)

Lp, Ela S

Meni se pa čebula nikoli ze zažge, pa pravzaprav ne vem, zakaj. Morda dam večje kose, šalotke kar cele, pečem pa vedno na 180, ker imam zelo vročo pečico (se sliši hecno, ampak mama pri 180 stopinjah nima enakih rezulatov kot jaz). Tole z medom si bom pa tudi zapomnila. Sem mislila, da paše bolj na račko, ampak ne more biti slabo. Njam

LP Neja

Tudi meni se čebula nikoli ne zažge.Neja,verjetno je Gorenje “krivo ” za to !? 😉 Kadar ga pečem v posodi t.j. ne na žaru ,postavim posodo na malo višjo rešetko-ne prav spodaj. Mogoče tudi to pomaga!? Z medom ga tudi včasih namažem.Je bolj hrustljav. Z medom namažem tudi telečjo ali svinjsko kračo. LP Marja

Tudi jaz vedno pečem na sredini pečice. Sem pa ravnokar ugotovila, da moja pečica nima žara. Ima pa infro. Bom poskusila piško speči z infro, mož se je javil, da bo piško obračal :-)) Z medom bom pa poskusila prav vse pečenke.

LP Neja

Pripravi mu udoben stol, pa kozarec piva-piščanca lahko tudi s pivom malo poškropi-zelo paše ! 😉 Marja

Hvala za nasvete.

Neja1,

pišeš, da daš dve glavici česna. Če sem prav razumela – ne le dveh strokov, ampak dve celi glavici in strokov nič ne olupiš? Torej gre samo za aromo, ne?

Natassa

Hej!

Ena dobrih stvari, ki sem se je v Angliji naucila…je premaz z medom na vsaki pecenki.

Vcasih natlacim nekaj olupljenih strokov cesna ( dve glavici olupim) pod kozo ( Francija); da cudovito aromo in se okusno je; pecen cesen. Ce namazem z limonovim sokom, je skorjica se lepse barve.

Nejini dodatki in zacimbe so tudi pri meni. Lp Babi

piscanca v pecici delam tako kot neja oz. maricka/ce je na zaru/. v soboto smo jedli raco- tudi na zaru. bila je odlicna. napolnili smo jo s kostanjem in salotkami. zraven pa , seveda “strupeno zelje” in mlince,solato. za posladek pa pecena jabolka z rozinami in domaco cespljevo marmeladao. pa mlado vino, seveda :)) lp petra

Moram povedati, da sem se lotila priprave piščanca v pečici in da sem zadovoljna z rezultatom : – ))

Izbrala sem najmanjšega piščanca v hladilniku (1,4 kg; smo sicer štirje, a so dvoja usta še bolj majhna), ga premazala z mešanico olja, limone, soli in sladke rdeče paprike, pa limono v trebuh. Lepo se prepekel in tudi zapekel.

Najboljši pokazatelj uspešnosti poskusa je, da sta tudi hčeri z veseljem pojedli.

Torej še 1x hvala za pomoč!

Natassa

Očitno že prepozno, pa kljub vsemu pristavim lonček: navdušila me je čisto preprosta peka piščanca na soli. Cca 1,5kg soli stresem v pekač, nanj položim z različnimi začimbami natrtega piščanca in ga spečem na kakih 190 stopinjah in sicer ga pečem cca 1 uro, če je večji podaljšam čas.

Piščanec se zelo lepo speče, brez dodatne maščobe, še njegova lastna odteče v sol.

Bibita, o tem sem ze toliko slisala in se ne poskusila. Zdaj si mi dala pogum.

Lep pozdrav Babi

Babi, vsekakor je vredno poskusiti, potem se pa človek lahko odloči, ne?
🙂
Vsekakor se na tak način izogneš polivanju piščeta med peko, obračanja in maščobe, kar ni malo. Medtem pa se popolnoma posvetiš prilogam. Pa še to: ne solim ga, samo natrem z začimbami.

Ja, ta način sem tudi jaz že probala in če je meni uspelo, bo vsakomur 🙂 Najbolj zabavno je videti, kako trda je sol po koncu peke.

lp

Drage kuharice, mene pa zanima, kdaj namažete z medom: bolj v začetku ali proti koncu in ali pomažete le s samim medom ali npr. kombinacija med in npr. vino?

LP,
Radovedni Rastko

Rastko, hej!

Namazemob predpripravi za peko. Med malce razredcim s par kapljicami limoninega soka ali vode, da se lepse maze. Na vino se nisem pomislila:)) Bom poskusila, moralo bi biti enako dobro – belo suho vino.

V Angliji pecejo rostbeef premazan z medom. Potem rezejo na tanke rezine za v sendvice. Imajo vedno dve razlicici: z medom in brez, pa vsi kupujejo tistega z medom. Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close