Piščančji ragu
Hej,Tan!
Pod ragu pojmujem omako z mletim mesom(katermkoli);mislis tako?
200g mletega piscancejega mesa,50g pancete,1/2 do 1 cebula,manjsi korencek,1/2 stebla zelene,malo paradiznikove mezge ali nasekljanih pelatov,1/2 kozarca rdecega vina(belo je ravno tako v redu – jaz dam refosk ali malvazijo),juha ali voda,olivno olje,sol,poper,zacimbe ali zelisca po okusu.
Nasekljaj cebulo,korencek in zeleno,posebej se panceto.
Na olivnem olju popeces panceto ;ko se mascoba razpusti,dodas zelenjavo in skrbno mesas.Cim se malce zmehca,dodas meso,ki ga malo popeces,da porjavi.Zdaj zalijes z vinom in pustis,da izpari. Dodas salso(razredceno z malo juhe ali vode z zelenjavno kocko -ce imas rada) ali nasekljane pelate,sol in poper. Znizas temperaturo,pokrijes s pokrovko in
nadaljujes kuhanje vsaj eno uro.Od casa do casa prilij malo tekocine(najboljsa juha).Dodas lahko se kaksno zelisce po okusu.Jaz dam malo majarona in zajblja.
Vem,da je ura kuhanja dolgo,toda videla bos razliko. Kuharski mojstri
delajo navadno paradiznikovo omako za pasto tudi 2 uri.Zato je tako dobra.Ce delam iz govejega mesa,pa kuham redno pocasi,na blagem ognju dve uri.
Recept lahko variras tako,da das dve vrsti mesa, tudi nekaj jetrc lahko dodas.
Vcasih dam malo namocenih suhih jurckov in vodo,v kateri so se namakali.V tem primeru opustim paradiznik. Dober tek Babi
moji čvekačiči-vladka-babi
ne se kregat,
TAN HAY
RAGU JE IZ POLJUBNO,narezanih koščkov željenega mesa.
FAŠIRONO(kot omenjeno)je pa za haše omako,polivko-za špagete.
kdor želi,naj poizkusi:
zmiksaj čebulo,popraži na olju…,dodaj meso-praži,dodaj moko(1-2)
ŽLIČKI po želji gostote raguja,-praži in mešaj,ko moka porumeni
zalij z vodo(juho,vinom,po želji ,samo toliko da moka odstopi),
dodaj zmiksano korenje,peteršilj,malo paprike v prahu,par.mezge,
sol (vegeto ali jušno kocko-po želji),začimbe-odvisno od vrste mesa,
mešaj ,mešaj (vklopi napo).sedaj pa ,glede na količino mesa,zaliješ
s potrebno količino vode-osebno uporabim vedno toplo,da ne prekinem
predvretja.
TO JE OSNOVA RAGUJA
sledi pa-česen,proti koncu ,ko kuhaš na zmerni temporaturi,
odvisno pač od uboge živali -ki jo imamo v loncu pa priporočam
začimbe ki jih vsi poznamo:
VPRAŠAJTE dober tek ogi
Hej! Zato sem vprasala,ker nisem bila prepricana.
Stvar je namrec v tem,da v svoji najbolj uporabljani kuharici ni ragu niti omenjen,so samo obare,golazi in mesne omake. V italijanski kuharici je pa ragu omaka z mletim mesom. To “nekaj med obaro in omako” pa jaz imenujem lahek golaz ali prav po istrsko “zgvacet”- s stresico na z. Vcasih dodam tudi koscke krompirja,je prav fino.
Tanja,povprasaj nono,ce pozna ta izraz;je tudi opisan v knjigi Istrska kuhinja – telecji,goveji zgvacet….Ni nobene moke,samo paradiznikova mezga.Mislim,da je z moko ze golaz.
Me prav zanima Ivacicev recept,ce je podobno zgvacetu. Lp
Takole piše: piščančji ragu se pripravi enako kot iz teletine.
TELEČJI RAGU
Poraba: 3/4 kg teletine (primerni so prednji kosi), 8-10 dag maščobe, 10 dag jušne zelenjave, 10 dag čebule, strok česna, sol, lovorov list, zelo malo muškata, majaron, košček limone, nekaj žlic vina, žlica moke in juha za zalivanje.
Izdelava: Meso razrežemo na koščke orehove velikosti (2-4 koščke na porcijo), ga posolimo, popopramo, povaljamo v moki in na ogreti maščobi in na nekoliko močnejšem ognju opečemo. Opečene koščke poberemo v kozico, na isti maščobi pa pražimo na rabiž naribano jušno zelenjavo in, ko je ta na pol rumena, dodamo še drobno narezano čebulo. Pražimo in še preden zarumeni, potresemo z žlico moke, zalijemo z juho in prilijemo k mesu.Dodamo še lovorov list, ščep majarona, česen in ščepec muškata in do mehkega dušimo (35-40 min.). Da bi zelenjava in čebula čim lepše razpadli, prilijemo med dušenjem nekaj žlic vina ali nekaj kapljic kisa. Za aromo dodamo tudi limonovo lupinico. Za vsakdanjo rabo omake ne pretlačimo, sicer pa jo razen tega zboljšamo še z nekaj žlicami vina in žlico kisle smetane.Če je ragu preredek, vendar dovolj masten, ga lahko po vrhu potresemo z žlico ostre moke, lahko pa žličko moke tudi razmešamo z nekaj žlicami kisle smetane in ga tako zgostimo.
To je osnovni recept in vse, kar raguju dodamo, mu spremeni okus in ime. Taki dodatki so lahko: kapre, kisle kumarice, grah, gobe, cvetača, belušni vršički, ena ali pa več vrst fine zelenjave.
Dober tek!
Vladka
Pozdravček! Jaz sem ga kuhala ravno včeraj po receptu iz ene kuharske knjige, ki mi jo je priporočala sodelavka. Puranje meso sem prepražila, shranila na toplem, nato dodala narezano čebulo, jo podušila, nato dodala meso, osolila, poprala in dušila. Nato sem malo pred koncem dodala jušno zelenjavo(korenček, grah, cvetačo, paradižnik v kockicah). Ko je bilo kuhano,sem dodala malo limoninega soka, smetane, povrh pa peteršilj, majaron, drobnjak, rožmarin, ampak vsega le za ščepec. Aja, sem pozabila, da sem zgostila(že prej, ko sem ponovno dala dušit meso)z malo moke in vode. V originalu je maslena kroglica, ampak mi ne maramo preveč maščobe. Zalila sem pa z juho. Dišalo je omamno. Sem shranila za danes, ker pridem pozno domov, pa bo časovna stiska. Vem, da ni sveže, je pa ena dobra stvar, da lahko pobereš ven vso maščobo, ker se strdi. V knjigi piše, da je to perutninski ragu z zelenjavo.
Ta “ragu” ali kar že je sem danes naredila in moram reči, da je bil odličen! Mož je sredi kosila, ko sem imela še kar nekaj na krožniku, njemu pa je že zmanjkovalo, prosil, če mu dam še malo svojega, ker je tako dobro 🙂
Sem pa recept malo prilagodila, tako da piščančjega mesa nisem zmlela, ampak sem ga narezala na majhne koščke, na koncu pa sem za zgostitev omake dodala še tisto kupljeno že praženo čebulo. Zraven sem naredila rezance.
Helena
Forum je zaprt za komentiranje.