Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika piščančji curry

piščančji curry

Pozdravljene,
rada bi naredila piščančji curry – tak, res dober, “ta pravi” – saj vem da je to zelo relativo, kateri je ta pravi, ampak zanima me, če ga je že katera delala, po katerem receptu in kako je izpadel.
Na Japonskem dem jedla omamno dobrega (in ja, saj vem, sem smotana, nisem prosila za recept), skupaj z rižem. bilo je tudi kar precej omakice….
Enkart sem videla recept za piščančji curry v knjigi Osnovna kuharija, zatolžba ValeNovak….izgledalo je kar lepo….ga je kdo že delal po tem receptu?

LP, zala

oh, koliko pravopisnih napak…se opravičujem (ne berem za sabo) 😉

Jaz delam curry po Jamievem receptu. Najrajši imam ribjega, osnova je enaka.Sem primerjala s tem iz Osnovne kuharije in ima precej manj sestavin. Ne dvomim, da je tudi ta dober, ampak mislim, da se bom držala prvega še naprej. Jamie uporablja precej več začimb in doda pelate.
Sicer sem pa osnovo že tudi pripravila v večjih količinah in zamrznila, potem pa dodajala piščanca, ribo ali zelenjavo.

Lani sem v eni indijski restavraciji v Parizu jedla madras curry. Zelo mi je bil všeč, zato sem z neta potegnila en recept in kmalu preizkusila.

Sestavine: čebula, česen, koščki piščančjega fileja, curry, pelati, jogurt, sol. Peče…

Zala, bi hotela napisati, katere sestavine so v tvojem receptu? Je kaj podobno mojemu receptu?

Natassa

Avena, bi lahko prosim napisala recept za osnovo curyja.

Hvala in lp, Maja

Seveda Majuška, samo moram doma poškiliti v knjigo!

No, takole gre:
za 4 osebe:
5 žlic olja
2 žlički gorčičnih semen
1 žlička jeneževih semen
3 na tanko narezani pekoči feferoni ali čiliji brez semen
pest curryjevih listov (bom zelo vesela, če mi kdo pove, kje jih dobim)
za 2 palca nastrganega svežega ingverja
3 olupljene in nasekljane čebule
1 žlička čičija v prahu
1 žlička kurkume
6 nasekljanih paradižnikov
1 konzerva (400 g) kokosovega mleka
sol

V ponvi segrejemo olje in dodamo gorčična semena. Počakamo, da začnejo pokati in dodamo janeževa semena, čilije ali feferone, curryjeve liste in ingver.
Pomešamo in nekaj minut pražimo. Dodamo v multipraktiku nasekljano čebulo in pražimo še 5 min. , da čebula rahlo potemni in se zmehča, potem dodamo še čili v prahu in kurkumo. Zmeljemo še paradižnike in jih dodamo v ponev. Kuhamo še nekaj minut in nazadnje dodamo 1-2 kozarca vode in kokosovo mleko. Kuhamo še cca 5 min. , da dobi omaka gostoto sladke smetane, nato po okusu solimo.
Potem pa po želji dodaš piščanca, ribo, zelenjavo ipd – prepražiš, dodaš v omako in nekaj minut pokuhaš.

iz Srečne kuhinje

Dober tek!

Super. Najlepša hvala !

Lp, Maja

Malo me motijo tista janeževa semena. Ker namreč v vseh receptih za curry in tudi številne druge indijske jedi so semena kumina, ki se mu reče tudi laški kumin in ni niti kumina niti janež. Tudi po vonju in okusu se zelo razlikujejo. Kumina ni ravno lahko dobiti, imajo ga v Jablani (BTC tržnica). Uporablja se semena (ki jih malo popražimo na maščobi) ali v prahu (potreseš po prepraženi čebuli).
Sicer pa je curry angleški izraz za indijsko masalo, kar pomeni mešanica. Nanaša se na mešanico začimb, ki se uporabijo in je lahko zelo raznovrstna.
Naprodaj so že pripravljene masale, lahko pa skombiniramo tudi svojo lastno. V curry/masalo tako spadajo poleg kumina še koriandrova semena/prah, nageljnove žbice, lovor, kardamom, cimet, asafetida itd. Kurkuma seveda ne sme manjkati, kot tudi ne ingver.
Kar se curryjevih listov tiče, se bojim da jih v Sloveniji ni mogoče dobiti, ampak curry brez njih je ravnotako dober.

Tocno tako, tepec! Kumin je popolnoma nekaj drugega, sem se prepricala.

Na zahodu ni problema dobiti ga. Lp

Ja, tudi jaz ločim kumin-ga celo še nekaj malega imam na zalogi , kumino in janež. Ok, dopuščam možnost, da je v receptu napaka prevajalca. Ampak sama v curry dodajam tudi janeževa semena in prav pašejo v to kombinacijo okusov. Sicer pa ni nobene tragedije, če v receptu kaj spustiš ali po okusu dodaš.

Avena, hej!

Seveda ni nic narobe, tako postane cisto ” nase”.Sploh ni napaka prevajalca, ker tisti kumin je pac kumin, le da se od nase kumine razlikuje:))

Jaz uporabljam tudi semena sladkega janeza, koromaca ( pogaca na srecanju). So lepo okrogla, bolj podobna poprovim zrnom ali koriandru. Pase povsod, se zlasti na ribo.

Zdaj vaju s Kroki imam pred ocmi in tocno locim obe:)))

Lep dan Babi

Oj Babi!
Saj pri toliko obrazih si človek res težko zapomni vse. Mislim pa, da ni nikogar, ki se ne bi zapomnil tebe :-))) Zaradi tebe so naša srečanja postala to, kar so!
Semena sladkega janeža so pa tudi meni všeč v kombinaciji z ribo. Sicer ga pa skoraj ne uporabljam, ne vem zakaj. Verjetno zato, ker imam predal z začimbami do vrha poln vseh mogočih in nemogočih začimb in kar pozabim na kakšno stvar.
Lep dan vsem – pri nas je megleno, po Micini zaslugi si ga bomo popestrili s krasno bučno juhico!

Hej, Avena!

Ce imam kaj pri roki, so zacimbe( v tistem najozjem zicnatem predalu, tik ob stedilniku). Skoraj mize bi jih lahko jemala:) Sem se pa zadnjic fino ustela.
Hotela sem h gobicam dodati malo muskatnega o., pa ga nisem vec imela.
No, bom natresla pa trohico v prahu. In res stresem…zadisi po cimetu.
Seveda sem pozabila, da sem enkrat pretresla cimet v prazen kozarcek od m. orescka. Bila sem tiho in cakala, kaj bo pri kosilu. Pa ni bilo hudega:)
Poper , koriander, cesen, petersilj so prevladali. Kasneje mi je sestra povedala, da v znani gostilni na Goriskem dodajo gobicam tudi cimet in da je dobro.

Ne bos verjela: bucina juhica – seveda se por, rumena leca, krompir… in pitulice z Micino buco in skuto:) Njami!

Lep dan Babi

Babi, a uporabljaš koriandrove liste ali zrna? Namreč imela sem svež koriander, pa so mi listi preveč smrdeli, zato si ga nisem upala uporabiti.

Hej, Andi!

Zrna nimajo takega vonja kot zeleni listi. Navadila sem se ga uporabljati ze pred leti; z njim sem marsikdaj nadomestila poper.Nameljem ga skoraj povsod ( minestre, omake, solate…) Na siru nam zelo prija.
Poskusi, ima prijeten okus. Tudi med vlozene kumarce ga dajejo.

Listi so pa zgodba zase. Marsikomu vonj ni vsec; tudi hci se ga izogiba.
Midva z zetom ga imava rada, zlasti v kaksnih namazih. Sicer ga v hrani ni cutiti, se nekako spremeni.
Roke si je pa res potrebno dobro umiti po sekljanju:))

Kaj je bil ze ta vikend Andrejev sejem? Ne morem se kar naprej potepati.
Bom dobila odpoved:)

Lep pozdrav Babi

Hej!

Koj e že govora o bučni juhi…v soboto je bila tudi pri nas na jedilniku…vsi tudi tisti,ki buč ne jejo – zakaj ne še sami ne vedo, (no mame smo lisice in sem buče seveda s paličnim m. “skrila”) so pojedli dva krožinika,naša deklica celo 3…res je bila božanska.Po bučni juhi pa še štruklji iz domače skute (Tinkarca najlepša hvala še enkrat) in seveda je bilo govora pri mizi o srečanju,medenih hiškah in o tem kako nam je bilo lepo.

Lep začetek delovnega tedna…

Babi, Andrejev sejem je ta vikend. Daj, pridi se potepat še malo na naš konec, da spijeva dobro kofe in rečeva kakšno po domače :))))

Pozdravljena Zala!

Med kuharicami v moji kuhinji ni te od založbe ValeNovak,zato ti ne morem
povedat kakšna naj bi bila,sem pa našla piščančji curry v eni indijski kuharici,samo,da ga še nisem poizkusila.Čeprav ne vem kako bi se obnesel z našimi sestavinami,ker jaz pri nas še nisem našla ingvarjevega ali česnovega namaza(ali pa živim preveč na deželi-ha).Če bi želela ga lahko tudi prepišem.

LP
DoJa

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close