Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis pisanje zneska z besedo

pisanje zneska z besedo

Prosim za pomoč. Sodelavka vedno piše:

enmiljondvestodvajset…….

jaz pa:

enmilijondvestodvajset….

ali je miljon ali milijon???

Hvala

ella

milijon

milijon dvesto tri tisoč šeststo triinšestdeset 😉

Je tako kot sem jaz napisala (vse skupaj) narobe, npr. v pogodbah, kjer poleg zneska s številko napišeš tudi z besedo. Nisem pravnica niti ekonomistka, vendar se po novem ukvarjam tudi s temi stvarmi 🙁

Izjema pri pisanju števil z besedo so samo čeki, kjer ni presledkov zaradi “baje” možnosti poneverjanja. Tudi en milijon itd. ne pišemo in ne govorimo, ampak rečemo milijon sto petindvajset tisoč itd, izjema so spet samo čeki. O izjemah so poučeni tudi osnovnošolci, ko obravnavajo zapis števil z besedo.

Že res, da je tako bilo. Ampak danes skoraj nihče več ne uporablja čekov, zato (vsaj po mojem mnenju) to ne bi smel biti več izgovor.

Poleg čekov, ki resda niso več v rabi, pa ostajajo razne pogodbe in druge listine, kjer lahko prav tako pride do poneverjanja.

Pa saj ravno za pogodbe govorim (zneski so ogromni, zato tudi sprašujem).

Hvala.

Kako pa se možnost poneverjanja na ta način zmanjša? Saj zneskov nihče ne piše na roko, ali pač? Sprašujem čisto resno, ker res ne vem.

Ne zdaj mene napadati, prosim. Tega si nisem izmislila jaz, ampak je že od nekdaj tako.

Eno je, kako je pravopisno pravilno, v pogodbah, čekih, virmanih, saj ne vem, kake vrste papirjev še sodijo sem, pa je izjemoma dovoljeno tudi brez presledkov. Ponavadi je to tudi izrecno navedeno. Ne gre za čeke v tistem najožjem pomenu besede, ampak za finančno poslovanje. Žal pa ne vem, kje so izjeme naštete. V šoli smo pri matematiki otroke učili le, da IZJEMOMA včasih pišemo skupaj kot na primer na čekih in drugod v finančnem poslovanju, kjer bi lahko prišlo do poneverb. Morda vedo slavisti, kajti tudi tam se učijo pisati ševila z besedo.

Mima, ne vem, zakaj bi te kdo napadal. Razumem te izjeme in mi je – vsaj kar zadeva poslovanje s čeki – jasno, da se na ta način zmanjša možnost poneverb. Ni pa mi jasno, kako to velja tudi za pogodbe. V praksi, mislim. Se kdo “spozna” na poneverjanje in lahko pove, da to drži? Ali si ne upate oglasiti? :-)))

Ne vem, zakaj mimaŠ in preostala čredica kolovratijo … Skupaj se načeloma ne pišejo, razen če je to izrecno zahtevano!

No, Kemper Boyd,
če bi se bila prej oglasila, mi ne bi bilo potrebno prav nič kolovratiti. Ali uživaš, kadar si malo pokroviteljska?

Torej Ella,
če ni posebej zahtevano, nima nobena prav, saj se piše “milijon dvesto dvajset …”, če pa je posebej zahtevano, imaš prav ti.

mimaŠ napisal:

> No, Kemper Boyd,
> če bi se bila prej oglasila, mi ne bi bilo potrebno prav nič
> kolovratiti. Ali uživaš, kadar si malo pokroviteljska?

Hehe, Kemper Boyd, to pa je udarec zate! :-)))

Hehehe, a je Kemper Boyd ženska??? Potem ima veeelik problem s svojim alter egom :))

Običajno pišem tule gor pod vplivom. No, če je to ob večernih urah, seveda. Ampak glede na videno je mimaŠ še na hujših drogah, ker ne razbere, da sem moški.

Tisto o drogah drži. Se pa kljub temu opravičujem, ker sem te očitno zamenjala z eno, ki ima čisto moško ime, pa je ženska in sem ji prav tako že naredila krivico.

Bi prosili Primoža, da v “glavi” doda še spol? Meni spomin namreč že kar rad nagaja. Posebno pri podatkih, ki si jih je treba na novo zapomniti.

Ampak tvoj spol, Kemper Boyd, se bom zelo potrudila zapomniti. Še enkrat oprosti. Pa kot vidiš, sem pa nekatere spravila v dobro voljo, to pa tudi ni od muh.

Ni problema. Ampak moj psevdonim je tako očiten, da me je težko zamenjati za žensko. 😉

Kaj pa pomeni tvoj psevdonim? O kakšnih drogah pa govorite, alkoholu, travci ali čemu drugemu? Oooo, vi, vi … ;))

Spela, po mojem gre pri pogodbah bolj za to, da se stranki izogneta tipkarskim napakam. Čeprav bi teoretično tudi pri pogodbi lahko kdo še kakšno ničlo na koncu “pritisnil” ali pa kakšno številko dodal pred znesek. :))
Če sem sploh dobro razumela tvoje vprašanje? :)))

O superiornem THC-ju, cannabis sativa. The best money can buy. Pardon, the soil can grow. 😉

Kemper Boyd karakterno ni povzet po Ellroyju, ampak samo po imenu in priimku. 😉 KB je tudi del mojega umetniškega udejstvovanja oziroma se včasih za “KB” skrivam pri določenih perečih člankih. 😉

Zdravila proti bolečinam v zadnjem stadiju raka. Še kaj?

ne glede na to ali se še kje pišejo zneski z roko ali se bodo ali nikoli več, je možnost poneverbe najmanjša, če je znesek napisan skupaj.

Ko smo tipkali pogodbe, smo pisali zneske skupaj, sedaj je računalniško in se napišejo zneski skupaj.

Tako je bilo tudi, ko se je pisalo z roko in če kdaj ne bo elektrike, da bomo vedeli kako je najbolje )))))

lep dan še naprej.

hahahahaha, naj se ti oglasi kdo, ki je poneverjal in trdi, da to gre.

Pri mojem delu, ko sem imela možnost videti takšne papirje in delati z njimi, se ne spomnim niti enega primera poneverbe.

Ali bi rada kaj poneverila? ))))))

zneski so lahko, na primer:

78.256.289,60

in kako bi to napisali:

tako kot vidiš?

oseminsedemdesetmilijonovdvestošestinpetdesettisočdvestodevetinosemdeset 60/100

Tudi na menice, varnostne papirje, pogodbe, vedno, ne glede na to, če bi bil znesek še večji.

Mogoče pa se je sodelavka zmotila pri milijonih in je po pomoti spustila črko i, če pa ne, delaj ti pravilno. Koliko pa je stara sodelavka? Če bo še delala 20 let ji razloži kako je pravilno. ))))

New Report

Close