pisanje zneska z besedo
Izjema pri pisanju števil z besedo so samo čeki, kjer ni presledkov zaradi “baje” možnosti poneverjanja. Tudi en milijon itd. ne pišemo in ne govorimo, ampak rečemo milijon sto petindvajset tisoč itd, izjema so spet samo čeki. O izjemah so poučeni tudi osnovnošolci, ko obravnavajo zapis števil z besedo.
Ne zdaj mene napadati, prosim. Tega si nisem izmislila jaz, ampak je že od nekdaj tako.
Eno je, kako je pravopisno pravilno, v pogodbah, čekih, virmanih, saj ne vem, kake vrste papirjev še sodijo sem, pa je izjemoma dovoljeno tudi brez presledkov. Ponavadi je to tudi izrecno navedeno. Ne gre za čeke v tistem najožjem pomenu besede, ampak za finančno poslovanje. Žal pa ne vem, kje so izjeme naštete. V šoli smo pri matematiki otroke učili le, da IZJEMOMA včasih pišemo skupaj kot na primer na čekih in drugod v finančnem poslovanju, kjer bi lahko prišlo do poneverb. Morda vedo slavisti, kajti tudi tam se učijo pisati ševila z besedo.
Mima, ne vem, zakaj bi te kdo napadal. Razumem te izjeme in mi je – vsaj kar zadeva poslovanje s čeki – jasno, da se na ta način zmanjša možnost poneverb. Ni pa mi jasno, kako to velja tudi za pogodbe. V praksi, mislim. Se kdo “spozna” na poneverjanje in lahko pove, da to drži? Ali si ne upate oglasiti? :-)))
Tisto o drogah drži. Se pa kljub temu opravičujem, ker sem te očitno zamenjala z eno, ki ima čisto moško ime, pa je ženska in sem ji prav tako že naredila krivico.
Bi prosili Primoža, da v “glavi” doda še spol? Meni spomin namreč že kar rad nagaja. Posebno pri podatkih, ki si jih je treba na novo zapomniti.
Ampak tvoj spol, Kemper Boyd, se bom zelo potrudila zapomniti. Še enkrat oprosti. Pa kot vidiš, sem pa nekatere spravila v dobro voljo, to pa tudi ni od muh.
ne glede na to ali se še kje pišejo zneski z roko ali se bodo ali nikoli več, je možnost poneverbe najmanjša, če je znesek napisan skupaj.
Ko smo tipkali pogodbe, smo pisali zneske skupaj, sedaj je računalniško in se napišejo zneski skupaj.
Tako je bilo tudi, ko se je pisalo z roko in če kdaj ne bo elektrike, da bomo vedeli kako je najbolje )))))
lep dan še naprej.
zneski so lahko, na primer:
78.256.289,60
in kako bi to napisali:
tako kot vidiš?
oseminsedemdesetmilijonovdvestošestinpetdesettisočdvestodevetinosemdeset 60/100
Tudi na menice, varnostne papirje, pogodbe, vedno, ne glede na to, če bi bil znesek še večji.
Mogoče pa se je sodelavka zmotila pri milijonih in je po pomoti spustila črko i, če pa ne, delaj ti pravilno. Koliko pa je stara sodelavka? Če bo še delala 20 let ji razloži kako je pravilno. ))))