Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis pisanje skupaj, narazen ali z vezajem

pisanje skupaj, narazen ali z vezajem

Kako bi pisali obrtniško instalacijska dela in zakaj ravno tako?
Skupaj, narazen ali z vezajem.

obrtniško-instalacijska dela
Ker gre za priredno zloženko, mora biti stični vezaj, vezaj pa ima pomen veznika “in” (obrtniška in instalacijska dela – torej gre za dve vrsti del).

Po SP2001 so “inštalacijska” in ne “instalacijska”.

Oboje je po pravilno, če gledamo SP. Zdi pa se mi, da SP uvaja neko pomensko razliko med inštalacijski in instalacijski, kar se mi zdi precej za lase privlečeno.

Kje pa gre tu za dve vrsti del? Obrniška in inštalacijska dela? Inštalater je navadno obrtnik. Torej obrtnik, in sicer inštalater (in ne na primer pleskar).
Tu gre za podredje, in ne priredje.

Mene pa zanima, kaj uporabiti (vezaj ali pomišljaj) v konkretnem primeru:

lokacija Maribor-Studenci ali lokacija Maribor–Studenci

in

linija Maribor-Ptuj ali linija Maribor–Ptuj

Hvala za odgovor.

Pri lokaciji in liniji gre za različna zapisa, tako kot sta tudi pomena različna. Ne poznam Maribora, zato ne vem, kaj pomeni Studenci. Če so Studenci del mesta, kot npr. v Ljubljani Jarše, Trnovo, center, Moste, Vič itd., potem se pravilno piše (lokacija) Maribor Studenci (brez vezaja in pomišljaja).

Pri liniji pa je pravilen zapis s pomišljajem: Maribor–Ptuj, ta pa pomeni ‘od–do’. Zapis z vezajem bi pomeni ‘in’, zato ni pravilen.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Kaj pa v primerih predel Krško–Sevnica in Šolski center Krško–Sevnica
Je v obeh primerih pomišljaj?

Ne, v obeh primerih je vezaj. Če pravilno razumem prvo zvezo, gre za dvojno ime, zato se piše z vezajem in nestično: predel Krško – Sevnica > pomeni, da gre za dve naselji, ki nastopata skupaj, torej Krško in Sevnico, oba dela pa se tudi pregibata. Pri šolskem centru pa gre mojem mnenju za dva dela zložene besede, zato se to piše z vezajem in stično: šolski center Krško-Sevnica.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Pozdravljeni 🙂

Kako se pravilno piše zdravstvenovzgojne vsebine, ali zdravstveno-vzgojne ali kar narazen zdravstveno vzgojne vsebine?

Hvala za odgovor

Zdravstvenovzgojne vsebine.

New Report

Close