Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis pisanje skupaj ali z vezajem ali narazen?

pisanje skupaj ali z vezajem ali narazen?

Sem v dilemi, kako je prav:

1. poslovnoinformacijski sistem
3. poslovno-informacijski sistem
3. poslovno informacijski sistem

Prosim tudi za kak napotek, kje take in podobne primere preveriti. Hvala!

Jaz bi rekel, da prvi, ker je nastal iz podredne zveze poslovna informatika.

Hvala za odg.!

Bi bila vesela še kakšnega mnenja …

Tako je, poslovnoinformacijski je pravilen zapis te tvorjenke.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Bom kar tule dodala odgovor, da ne bo ločen v več temah: gre za zapis podredne tvorjenke, nastale iz besed poslovna informatika (kot je zapisano tudi zgoraj).

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Nataša, hvala za odgovor! Sicer ne dvomim v vaše znanje, vendar bi vseeno prilepila nekaj odgovorov, ki sem jih dobila na nekem drugem forumu.

Morda lahko malo pokomentirate? Predvsem me bega to, da so si odgovori tako različni in hkrati argumentirane vse tri možnosti (kot pravilne).

Kopiram:

Z vezajem, ker gre za priredno zvezo, torej poslovni in informacijski sistem.
————–
Zdravo. Jaz bi rekla 3. Če sem se zmotila, naj me kdo popravi. Lp.
—————–
Se strinjam, z vezajem.
——————
Jaz pa bi rekla, da sta 2. in 3. zapis pravilna, vsaj tako pravi SSKJ, Nova beseda in SP. Prvi zapis pa nikakor ni pravilen.
——————–
Se strinjam s predhodnikom/-co. Vse pogosteje je v rabi poslovno informacijski brez vezaja.

Hja, vprašanje je, ali tisti, ki so to svetovali, delajo kot lektorji in ali so študirali besedotvorje. Tudi ne vem, v katerem SSKJ in SP so to našli, jaz v “svojih” priročnikih nisem. 🙂

Kakor koli, z besedotvorjem proučujemo tvorjenje besed in eden izmed postopkov razlaga tudi zloženke, nastale – tako kot v tem primeru poslovnoinformacijski (sistem) – iz dveh podstav: poslovn- in informacij-, -o- je medponsko obrazilo, -ski pa je priponsko obrazilo za pridevnik; končnica te besede je -i. To besedo razložimo tako: poslovnoinformacijski – tak, ki je v zvezi s poslovno informacijo.

Kako izberemo podstave? Tako da poiščemo kar najbolj smiselno podstavo (podstavi, podstave), ki ustrezajo analizirani besedi in te podstave (ena, dve ali več) morajo imeti pravi smisel glede na tvorjeno besedo. Tak primer večpomenskosti imamo tudi v primeru razvojnoraziskovalen oz. razvojno-raziskovalen: prvi primer bi lahko razložili kot razvojno raziskovanje oz. raziskovanje za razvoj, drugi pa za razvoj in raziskave (na tem in tem področju). Meja med pomenoma je zelo tanka in zelo hitro prehajamo med pomenoma, mnenja glede zapisa pa se temu ustrezno močno krešejo.

Pri poslovnoinformacijskem sistemu po mojem mnenju ni dvoma:
– zapis skupaj ali narazen: slovenski pravopis pri tovrstnih tvorjenkah stremi k zapisu skupaj, so pa tudi izjeme, npr. temno moder in temnomoder ipd.
– zapis z vezajem ali skupaj: ni dvoma, ne verjamem, da bi šlo za poslovni in informacijski sistem (kakšen pa je poslovni sistem?), ampak gre za poslovnoinformacijski sistem, ki temelji na poslovnih informacijah.

Hvala še 1x za vaš trud. So kar težki taki primeri, tako da sem res hvaležna za razlago.

Uau! Takšne dobre in strnjene razlage pa še nisem našla! Sem kar označila stran, da mi bo pri roki, ko je vse tako lepo na kupu! 😉

New Report

Close