pisanje članka, sporočila za javnost
Morda bi bilo še najbolje, da bi se obrnila po osnovne nasvete v eno od večjih slovenskih podjetij, ki imajo službe in odgovorne osebe za PR (odnose z javnostmi). Mislim, da ti bodo radi pomagali.
Obstaja tudi že nekaj tovrstne literature v slovenskem jeziku. Stopi še v knjigarno ali knjižnico.
Tretja možnost je najugodnejša: samoizobraževanje prek interneta, ki je najbogatejša zakladnica znanja.
O takem pisanju se najbolje poučiš iz prakse – npr. slediš člankom v večjih medijih, da dobiš občutek za pisanje. Tudi brez teorije ne gre. Tega je ogromno v knjižnicah, tudi na FDV-ju, kjer naj bi te nekaj tega tudi naučili. Manca Košir ima nekaj teorije o pisanju, vzgoji za medije ipd., Toporišič je nekaj malega napisal o novinarskih člankih, vendar pri njem ne boš dobila napotkov, kako pisati. Poglej malo po Cobissu ali pa kar vprašaj v knjižnicah o tem. Mogoče je o tem kaj napisal tudi Tomo Korošec. Gre za profesorje s FDV-ja in imen je res veliko.
Uraden dokument se vedno piše na bel list. Prav zato so dopisni papirji (v paketih, v najširši rabi) bele barve.
Že barvni listi so tako – tako, razen če nima podjetje svojega dopisnega papirja, ki ima nekaj barvnih elementov že npr. zaradi svojega logotipa, kaj barvastega pa vsekakor ne pride v poštev. Niti resni dopisni papir katerega koli podjetja ne bo pretirano barvast.
No jaz sem delala na Radiu oz. zopet bom, gre za to, pa nekaj sem se trudila s PR-om. Nikoli nisem dobila občutka, da bi bili kaj pretirano pripravljeni pomagat v tovrstnih oddelkih.
Pač sporočilo za javnost se napiše po principu, kdaj, kje , kaj se je zgodilo.
Valjda je podobnost s člankom, notri naj bi bila tudi izjava enega od akterjev dogodka.
Če pa hočeš pa pošljem na email.