Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis pisanje članka, sporočila za javnost

pisanje članka, sporočila za javnost

pozdravljeni,
ali morda veste kdo bi me lahko seznanil z osnovnimi pravili za pisanje člankov in sporočil za javnost?

hvala, b.

Morda bi bilo še najbolje, da bi se obrnila po osnovne nasvete v eno od večjih slovenskih podjetij, ki imajo službe in odgovorne osebe za PR (odnose z javnostmi). Mislim, da ti bodo radi pomagali.
Obstaja tudi že nekaj tovrstne literature v slovenskem jeziku. Stopi še v knjigarno ali knjižnico.
Tretja možnost je najugodnejša: samoizobraževanje prek interneta, ki je najbogatejša zakladnica znanja.

mene zanima če je treba uraden dokument vedno pisat na bel list papirja oziroma če je nespoštljivo če napišem kaj uradnega na barvast list … hvala

Nespoštljivo ni, saj tvoje sporočilo nič ne pove o naslovniku, ampak o tebi.

O takem pisanju se najbolje poučiš iz prakse – npr. slediš člankom v večjih medijih, da dobiš občutek za pisanje. Tudi brez teorije ne gre. Tega je ogromno v knjižnicah, tudi na FDV-ju, kjer naj bi te nekaj tega tudi naučili. Manca Košir ima nekaj teorije o pisanju, vzgoji za medije ipd., Toporišič je nekaj malega napisal o novinarskih člankih, vendar pri njem ne boš dobila napotkov, kako pisati. Poglej malo po Cobissu ali pa kar vprašaj v knjižnicah o tem. Mogoče je o tem kaj napisal tudi Tomo Korošec. Gre za profesorje s FDV-ja in imen je res veliko.

Uraden dokument se vedno piše na bel list. Prav zato so dopisni papirji (v paketih, v najširši rabi) bele barve.
Že barvni listi so tako – tako, razen če nima podjetje svojega dopisnega papirja, ki ima nekaj barvnih elementov že npr. zaradi svojega logotipa, kaj barvastega pa vsekakor ne pride v poštev. Niti resni dopisni papir katerega koli podjetja ne bo pretirano barvast.

No jaz sem delala na Radiu oz. zopet bom, gre za to, pa nekaj sem se trudila s PR-om. Nikoli nisem dobila občutka, da bi bili kaj pretirano pripravljeni pomagat v tovrstnih oddelkih.

Pač sporočilo za javnost se napiše po principu, kdaj, kje , kaj se je zgodilo.
Valjda je podobnost s člankom, notri naj bi bila tudi izjava enega od akterjev dogodka.

Če pa hočeš pa pošljem na email.

New Report

Close