Najdi forum

pirina moka

Pozdravljene,

med prazniki sem se malo potepala, med drugim sem obiskala tudi Soržev mlin v okolici Celja, ki še pridno melje večino doma pridelano žito in kjer se da kupiti tudi njihove mlevske proizvode. Tako sem kupila njihovo polnovredno pirino moko ter ajdovo moko. Tam smo tudi poskušali dobrote iz njihovih mlevskih proizvodov (potico, medenjake, pecivo). Zanima me, koliko in za kaj ve uporabljate pirino moko, ker je ne bi rada porabila za kake “navadne” podmetke in štrudeljne, saj je tudi cena “kar taprava”. Mimogrede vam naj povem, da je ta mlin prava zanimivost, tako da ga je vredno obiskati in si ga ogledati, posebej zanimivo je za otroke, pa še kaj drugega se da videti tam.

Imejte se lepo!

Jaz delam prav okusne piskotke s pirino moko,integralno psenicno,belo psenicno moko,zmletimi rizevimi kosmici,ovsenimi kosmici,malo moke iz bele koruze,zmletimi jecmenovimi kosmici,rizevim sladom,trsnim sladkorjem,olivnim oljem in sodo bikarbono. Torej 5 zitaric plus pira.
Razmerja od oka po veckratnem eksperimentiranju.Moji jih cenijo za zajtrk in h kavi. Lp Babi

Mene pa kot novopečeno pekarico na veliko zanima, kje je ta mlin, ali mogoče meljejo eko pridelano žito in kakšne so cene.

Pirina moka pri nas? Zamesim testo s skuto, nekaj rjavega sladkorja, pecilnim, pirino moko in nekaj bele, aja, pa dva rumenjaka in nekaj masla – po občutku. Razvaljano premažem z makovim nadevom, zvijem, narežem na kolute in spečem polžke. Dobri, ampak nasitni in nekam dietni … torej imajo to dobro lastnost, da ne zginejo v hipu s pladnja!

Mija, hoj!

Ta mlin je v bližini zdravilišča Dobrna, oz. zaviješ proti Dobrni, če se pelješ po stari cesti iz Celja proti Mariboru. Res je zanimivo za pogledat, sami pridelujejo piro, ajdo, koruzo, vse eko kmetovanje, vse lahko tudi kupiš. Cene so malo višje kot navadni izdelki, verjetno pa so takšne za ekološke izdelke v specializiranih trgovinah, ne vem, ker teh pa ne poznam.
Hvala za recept – dobro se sliši, bom poskusila in javim.

Babi, kaj bi mi lahko napisala tvoj recept po katerem pečeš te piškote iz 5 žitaric+pira ? Prosiiimm.
LP, zala

Hej,Zala! Ta recept sem nekako skombinirala po lastni presoji.Pred casom sem kupila v Italiji neke “froline” (piskotki) zelo priznane dieteticne tovarne.Napisane so bile vse sestavine.Ker so bili vsem vsec,sem si vse to nabavila(kaj se lahko tudi spusti).Razmerja sem si kar od oka prilagodila in
od takrat jih pecem.Vcasih so bolj,vcasih manj krhki.najprej sem jih delala z maslom,zdaj pa s soncnicnim oljem,ker se bojim,da bi olivno olje dalo premocan pecat.

Vzamem pa 500 g mesanice mok.nekaj kosmicev zmeljem prav na drobno-ze moka;nekaj malo manj.

15 dag mascobe
15 dag trsnega sladkorja
malo slada(ce ni rizev,je lahko kak drug)
soda bikarbona v kolicini zavitka pecilnega praska(ali pa pecilni),ki jo presejem z moko.
2 jajci
1/8 l sladke ali kisle smetane

Alternativno lahko dodas tudi nekaj zmletih orehov in limonino lupinico.

Iz dela mesanice mok in vsega ostalega,razen mascobe, ugnetem grobo kaso,potem pa dodam se mascobo in preostalo moko;hitro ugnetem in dam malo v hladilnik.
S smetano pa je tako.Ce se mi lepo ugnete brez,je ne dodam.Vcasih pa ne dam jajck,samo mascobo in smetano.
Potem razvaljam ali pa naredim kar okrogel svaljek in rezem tanjse rezine.
Pecem pri temperaturi 180 stopinj priblizno 10 minut.

Vcasih naredim se jamico in dam malo marmelade,ali jedrce lesnika ,oreha…

Saj mi je kar nerodno,to je tako za domaco rabo.Upam,da ne bos razocarana. Kaj lahko naredis po svoje. Lp Babi

Babi, hvala ti! Tole naredim verjetno drug teden, najprej moram odpisat prvi del mature! Ugh! 🙂

LP, zala

Seveda,matura – srecno za prvi del! Lp Babi

Hej Zala, držim palce čeprav sem sigurna da ni treba.
LP Nančika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close