Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pirhi v teranu

Pirhi v teranu

Da se malo pohvalim. V teranu sem skuhala jajca. Ratali so taki pirhi, da se jih kar ne morem nagledat. Prelivajoče temno vijolični, po vrhu pa svetleči kristalčki. Sicer sem o tem že brala, pa sem bila malo skeptična, pa terana mi je bilo škoda, ampak…. efekt vsekakor je!

Avena, svak je letos tudi nekaj takih naredil; kristalcki so res izraziti:)))
Sem mu podtaknila 3 jajcka zame:)
Lep vecer

Jaz sem jih skuhala v refošku in se kristalčki tudi lepo svetijo.

Jaz sem jih tudi kuhala v teranu, pa mi niso uspeli.

Ne vem kaj sem naredila narobe.

Jajca sem oprala, da so bila popolnoma čista in jih dala kuhat v nerazredčen teran.

Po 15 minutah rahlega vrenja so bila jajca siva – sicer svetlikajoča, ampak siva. Niti sledu o kakšni modri barvi.
Zato sem dodala teranu še modro barvo za pirhe. No, sedaj so temnomodro svetleča.

Kje sem ga “u kamn”??? 🙂

Nataša

Po moje je bila napaka v tem, da je potrebno počakat, da se jajca in teran skoraj ohladijo, šele potem se tvorijo tisti krasni svetleči kristalčki. tudi moji so letos izpadli kar lepo, so prav fantazijski. Tudi barva ni ravno modra ampak so moji letos takšni kot bi jih povaljal v grafitu, z malce lila pridiha. Ravno v tem je čar teh pirhov, da nikoli ne veš kako bodo izpadli.

lp tinca

Jaz jih ravnokar kuham .. tudi v teranu .. pa sem dala vanj še sol in kis -upam, da ga nisem kiksnila 🙁

Naj jih torej pustim, da se v teranu ohladijo?

ja, obvezno jih pusti noter, da se ohladijo, pa bojo lepi.

andi, HVAALAA ..

Poglejte, koliko je ura, jaz pa še vedno v kuhinji..

še eno vprašanje – ali jajca barvana s teranom tudi zloščite z mastjo?

Lahko noč.

V naši trgovini terana niso imeli (ja ja, saj vem), zato sem kupila refošk. Dala kuhati jajca vanj. Pustila sem jih notri, ker se je vse dogajalo zvečer, sem si mislila, da ne more škoditi če jih pustim notri (v refošku) kar čez noč. No, zdajle me je skoraj kap. Jajca so bila povsem črna. Pobrala sem jih ven, jih obrisala s palomo in pustila. Pridem mimo čez pet minut in glej ga zlomka – jajca so sedaj sivo modro “žametnega” videza, kristalčki se krasno svetijo. Zelo zanimivo.

Jaz jih ne bi nič mazala – kaj pa vem če ne bodo izgubila žametnega videza?? Mogoče enega reskiram in probam ;-)).

Lepe pirhe vam želim! ;-))

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Sonce, spet zgodnja:) Da, ti vinski pirhi so res nekaj posebnega; tudi svakovi so razlicnih odtenkov.

Si dobila maila? Lp

Jaz sem jemala iz vode, no iz terana še vroče, pa so vseeno čisto temni. Verjetno je odvisno tudi od jajc, kaj pa vem. Je pa res zanimivo, da tudi dva nista enake barve. Jaz sem jih sicer malenkost namazala in se še lepše svetijo. Nujno pa ni.
Zdaj bom za probo naredila še nekaj špinačnih. Kolegici so ratali krasni.

Avena, prosim poročaj o “špinačnih”, ampak verjetno velja le sveža špinača?? Jaz je nimam, sicer pa bodo izkušnje tako in tako veljale za drugo leto.
Danes smo jih že pobarvali kar z umetnimi barvami v tabletkah (še od lani), potem pa se spravili “packat” na njih kar s tempera barvami. Naš dveletnik bo zagotovo Piccasso, ko bo velik :-)))))

Pozdravček vsem in uživajte v predprazničnih pripravah!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Vladka, verjetno res velja sveža špinača. Jaz sem jih kuhala v kupljeni zmrznjeni. Efekta ni. Zadevo sem rešila tako, da sem dolila malo terana in so zdaj taek zanimive sivkine barve. Saj so lepi, ampak jaz sem hotela zeeeelene. Bo pa drugo leto boljše. Včeraj sem probala naredit rumene z žafraniko in kurkumo, pa tudi ni bilo nič. In je spet pel teran. Tile so pa take lepe rjave barve, kar tudi ni tako slabo.

Ja, Avena, vaja dela mojstra 🙂

Veš kaj sem pa jaz celo imela v mislih… da bi poskusila, jajca skuhati kar v vodi z dodatkom jedilne barve (imam tiste tekoče od Foster C.). No, pa potem nisem eksperimentirala, morda poskusim enkrat kar tako sredi leta, da vidim, če se sploh prime in, da ne bom preizkušala takrat, ko mora uspeti 🙂

Pa rdeče zelje in peso sem imela tudi v mislih, ampak kakor sem brala s peso ni bilo ravno pohvalnih rezultatov… jaz sem jih hotela skuhati kar zraven sveže pese.

Bomo verjetno debato nadaljevali naslednje leto spet tik pred zdajci 🙂
Pozdravček!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Ja Vladka, tole s peso je mene tudi minilo. Sem imela sama en preblisk, da bi naredila tako kot Mimi, pa na srečo nisem. Kuhana skupaj s peso bi bilo verjetno vseeno bolje. Z jedilnimi barvami nimam nobenih izkušenj, bi bilo pa za poskusit. Bo pa res debata aktualna šele naslednje leto.
Pozdrave tudi tebi!

Ja, s temi pirhci bomo zgleda vsako leto na novo eksperimentirali – je toooliko idej ;-))

Babi kdaj si poslala mail?

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Sonce, vceraj okrog 15h; bila je slikca z nekaj besedami za lep vikend.
Zvecer pa se en ” super psiholoski test”, ki sem ga dobila od Kresnice. Ona je odgovor dobila in tudi kaze mi, da je vse v redu odposlano.

Naj velja pa to, prav?! :)))

Sem malo utrujena od silnega mesenja, gnetenja in tolcenja pinc. Saj si vcasih recem, pa kaj mi je tega treba…ampak, ko vzames iz krusne peci in vse disi, je pa krasen ubcutek:) Lep vecer Babi

Babi, žal sem včeraj mrknila iz službe že pred tretjo ;-)). Bom videla v torek ;-)).

Naj ti povem, da so cross buns super uspeli, sicer brez belega preliva a vseeno. Še naša pasja navihanka je veselo fehtala, ko je pa tako lepo dišalo pozačimbah ;-)). Delala sem po receptu iz Naše žene, ki ga je napisala mislim da Andi. Testo je bilo res malo bolj “redko”, a je vseeno krasno vzhajalo – prvič in drugič.

Ti pa si dobro odpočij!

Večerni pozdrav!

Poskusila sem 3 jajca narediti v teranu!! Katastrofa! Bili so mrliško sivi!!! Zakaj ?Potem sem jih pomičila še v barvo za pirhe…seveda je malo “oksidiralo”…ta-rdeči so bili rjavo rdeči, ta-modri pa petrolej zeleni!! 🙂 Pa so bili,konec koncev, čisto lušni!! 🙂 Maja

Jaz sem pa dve jajci skuhala v merlotu in pustila, da sta se tudi ohladi v mrlotu. Barve pa sta bili sivo vijolične.

Lp, Maja

:)))

Zgleda, da so tudi teran, refosk, merlot…razlicne kvalitete in gostote.
Merlot ima ze v kozarcu manj intenzivno barvo od prvih dveh.
Sicer se na vina bolj slabo spoznam:) Lp

jaz sem jih tudi lani nardila v teranu: enkratni! Letos zal terana nisem imela: snif snif.

Jaz sem malce eksperimentirala: jajcka sem skuhala s cebulnimi olupki IN refoskom IN sojino omako. Rezultat? Temno temno škrlatno vijolična barva. Sem bila navdušena.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close