Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika pirhi-s čim?

pirhi-s čim?

Zanima me, s čim vse barvate pirhe?

Nisem preveč navdušena nad barvami iz trgovine, raje bi imela naravne barve.
S čebulo mi sicer uspejo res zelo lepi, z močno barvo – pa je katera poskušala še s čim drugim?
Sama sem poskusila špinačo, rdeče zelje ter peso, pa ….. brez uspeha. Postopek je bil isti; travice na jajčko, pa zaviti v nogavico in v vodo z dodatki, pa na žalosti komaj, komaj opazna barva ali pa še to ne.

Kak nasvet, namig, s čim bi se še dalo barvati?
Da ste poskusile in je uspelo?

Zelo lepi pridejo kuhani v teranu. Če pa pustiš da se še ohladijo v teranu, pa nastanejo še takšni majhni kristalčki, res enkratno.

lp

Motovilka,
Ali samo v teranu, ali je kaj zmešan z vodo?

Hvala in LP.

Jaz nič ne mešam z vodo. Jajca naložim v posodo in prilijem toliko terana, da so jajca pokrita. Pridejo pa kar temna, tako da mogoče lahko dodaš tudi kaj vode. Poskusi.

lep dan

Koliko časa pa jih kuhaš v teranu?

Samo predlog.Lani je bilo ob tem casu veliko napisanega.Ce das v iskanje,ti bo prav gotovo odprlo.Je bilo napisanih veliko predlogov za naravno barvanje.

Se vprasanje: Bi bil z refoskom tudi podoben uspeh? Lp

Link na lasnskoletno debato, da ne boste preveč iskale ;-)).

LP
d.

o ježešna…s teranom!!! ne rečem da ne more uspet, ampak takole zapravljat dobro kapljico….SMRTNI GREH!!

Barvanje pirhov

1. Poznano je barvanje jajc s posebnimi barvami, ki jih zmešamo z vodo ali risanje vzorca z raztopljenim voskom in nato barvanje.

2. Zelo praktična je uporaba različnih rastlin (peteršilj, deteljica, trava), saj vzorec ostane tudi, če jajce poči. Rastline položite na jajca, zavežite v kos ženskih nogavic in nato kuhajte v barvasti vodi. Na jajcu ostane vzorec rastline.

3. Velikonočna jajca pa lahko barvamo tudi drugače in to tako, da so obarvana brez lupine. Jajca najprej skuhamo, olupimo in šele nato obarvamo v zeliščnem prevretku. Za rumeno barvo v 1/4 l vode raztopimo dve vrečki žafrana, za rdečo zavremo 1/8 l vode in 1/8 l soka rdeče pese, za zeleno pa skuhamo 25 dag špinače v 1/8 l vode. Količina barve zadošča za 8 jajc, ki jih za 5 minut položimo v zavretek in odcedimo.

mene pri tej zadnji moti to, ker jajca olupljena barvaš, to mi potem ni tako higienično za jesti, mogoče le za okras, če je katera probala to varianto?

Jaz sem jih kuhala 7-8 minut in potem pustila, da se tudi ohladijo v teranu.

lp

ali jajca v teranu kuhate ali kuhana položite v teran????

Jaz sem jih kar kuhala v teranu in so res lepa.

lp

Pirhi so prav lepi – kuhani spet samo v čebulnih olupkih….

Sem kupila dooober teran, da bom barvala z njim – a se mi je zdel smrtni greh:)) , smo ga lepo spili :))

Pirhi iz terana so bili prava atrakcija za nas in obiske. Drugo leto jih bom pa kar v refošku, cenejša varianta.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close