Najdi forum

Oj.
Spet imam eno vprašanje.
Imam težavo s tem, ker bi rad spravil barvno slikco na ozadje telefona, pa mi vedno kaj piksli nagajajo.
Mi lahko kdo prosim razloži, kako bi najlažje spreminjal velikost pikslov, če je to sploh možno.

Hvala.

Piksel ali točka je najmanjši del slike(slika je sestavljena iz veliko točk) in ga ne moreš manjšati.
Manjšaš (ali večaš) lahko samo resolucijo (velikost) slike (več ali manj pikslov).

Pa je mogoče kakšna šansa, da bi jaz spremenil sliko velikosti npr. 600 x 800 v velikost 112 x 112 pikslov?
Ker vem, da se da spreminjat velikost slike, ne vem pa, kako bi to velikost lahko obdržal in jo imel kljub temu v JPG formatu.

To lahko naredis z malo boljsim graficnim programom…

Seveda, vsak malo boljši program za obdelavo slik ti omogoča povečevanje in pomanjševanje slik. Spremenjeno sliko lahko potem posnameš v poljubnem formatu (jpg, bmp, tif,…), ki ga ta program podpira.

Pri pomanjševanju (in povečevanju) moraš upoštevati nekaj stvari.
Prva je sorazmernost (razmerje med x in y osjo). Če boš pomanjšal sliko iz 800×600 v 112×112 se ti bo podrlo razmerje in slika bo raztegnjena v y osi(npr obraz postane visok in ozek).
Druga je stvar je razmerje v velikosti med originalom in kopijo. Če zelo pomanjšaš ogromno sliko (program pač odstrani piksle za katere domneva da bi jih lahko odstranil oz. združuje sosednje piksle) se ti lahko zgodi, da bo majhna slika brez detajlov. Obratno pa ko zelo povečuješ majhno sliko, pa program sam dodaja piksle in lovi barve glede na sosednje piksle in tu dobiš zelo zabrisano sliko (zoom efekt, ki ga sigurno poznaš)

Prvo jo pomanjšaj (resize) na 112×150 pixlov, potem pa še obreži (crop) na 112 x 112.

Velikost pikslov ni možno spreminjat. K večjemu lahko zožiš sliko na določeno število pikslov. Velikost slike se poda s številom pikslov po širini x število pikslov po višini. Sedaj moraš ugotoviti kakšno velikost slike lahko sprejme telfon in jo temu primerno skrčiti.

Upam da imas Adobe photoshop, z njim je preprosto. Gres image-resize. Das najprej velikost 72 Dpi, potem 800 pikslov napises 112, druga os se bo sorazmerno sama pomanjsala. Ce ti bo slika se prevelika jo lahko obrezes s crop.

Marjan

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close