Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Piknik pri Hanging rocku

Piknik pri Hanging rocku

Pravkar sem prebrala knjigo avtorice Joan Linsay “Piknik pri Hanging rocku”. Pred leti sem gledala tudi istoimenski film, ki je bil posnet po knjigi. No, tisti, ki ste ga brali knjigo, veste, da ni bilo razkrito, kaj se je zgodilo z izginulimi puncami in njihovo učiteljico. Zdaj sem pa na netu našla zapis (recenzije in spletne strani založnikov), da je bilo kasneje objavljeno še eno, kao izpuščeno poglavje knjige, kjer se skrivnost razkrije. Vendar tega poglavja v knjigi, ki sem jo prebrala, ni. Verjetno je le v tujih založbah, kar pa na netu tudi ne najdem, omenjeno je le v blogu na Imdb strani, jaz pa tudi precej bosa v angleščini… Kakorkoli, če je kdo prebral izpuščeno poglavje, ali kje drugje našel izvleček, naj mi prosim zaupa skrivnost! 🙂 Ker me jezi, da preberem knjigo, pa ostane vse nepojasnjeno!
Hvala.

Pozdravljena,

tudi v angleškem izvirniku tega poglavja ni, ker – kot vidimo npr. na Wikiju – ga je urednik pisateljici odsvetoval. To poglavje, ki razkrije skrivnost, je izšlo čisto posebej.
In kot vidimo iz povzetka, je imel urednik čisto prav:

Edith zbeži nazaj, Miranda, Irma in Marion pa nadaljujejo pot. Irma se ozre navzdol in primerja ljudi pod seboj z mravljami. Ko gredo dekleta mimo monolita, postanejo omotične. Ležejo in zaspijo.
Nenadoma se prikaže ženska v spodnjem perilu, ki pleza po skalah in kriči: “Skozi!” in nato omedli. Zdi se, da je dekleta ne poznajo, vendar bi glede na zgodbo lahko bila gospodična McCraw. Miranda ji razveže steznik, da bi jo spravila k sebi. Nato vse druge odvržejo svoje steznike čez pečino. Ženska, ki si opomore, jih opozori, da se zdi, da odvrženi stezniki lebdijo v zraku, kot bi bili ujeti v času, in da nimajo senc. Vse skupaj nadaljujejo pot.
Doživijo čuden pojav – luknjo v prostoru, ki vpliva na njihovega duha. Vidijo kačo, ki se splazi skozi razpoko v kamnu. Ženska predlaga, naj sledijo kači, in stopi naprej. Preobrazi se v majhno, kuščarju podobno bitje in izgine v razpoko. Marion ji sledi, Miranda tudi, ko pa pride na vrsto Irma, se “viseča skala” (hanging rock) počasi nagne in ji zapre pot. Poglavje se konča s tem, da Irma praska in koplje po balvanu z golimi rokami.

Kaj meniš zdaj?
🙂

Se pa da na spletu najti, da se je avtorica silno zanimala za čas, za njegove posebnosti, nepravilnosti, “luknje” v času; da je menila, da preteklost, sedanjost in prihodnost tečejo vzporedno, ne zaporedno, itd. Zato je v knjigi (in filmu) tudi poudarek na urah – na tem, da so se ustavile.

K.

A tako! Hvala 🙂
Pa je res bolje, da je to poglavje izpuščeno. Sicer je ideja o časovnih luknjah zanimiva, vendar črvine in vzporedna vesolja res ne gredo skupaj s stezniki, letom 1900, kočijami in tropom najstnic 🙂

New Report

Close