piki na koncu stavka
Nujno bi potrebovala “uradno” obrazložitev oz. pojasnilo, zakaj se na koncu stavka ne naredita dve piki, kot npr.:
Dobila sem službo v Novi Ljubljanski banki d.d..
Kdo bi mi to znal uradno razložiti oz. pojasniti, ker tega ne morem dopovedati našemu pristojnemu, ki dela to napako?? Obstaja kakšna oseba kot je npr. g. Toporišič, ki bi bil voljan to po telefonu obrazložiti, če ne celo pisno?
Hvala.
Hehe, da bi Toporišič komu to dopovedoval po telefonu … težko si zamislim. Toporišič je glavni avtor najnovejšega Slovenskega pravopisa, s kratico SP 2001, v katerem so obrazložena in navedena pravila pisanja.
Med drugim piše v paragrafu 260, citiram:
Dveh zaporednih pik (neskladenjske in skladenjske) navadno ne pišemo:
Prišli so vsi: Jakob, Marija, Mojca, Andrej itd.
Konec citata.
Če slučajno ni jasno, v tem primeru je neskladenjska raba pike tista pri okrajšavi itd., skladenjska pa na koncu stavka. Moram pa reči, da mi ni všeč, ker Toporišič ni pojasnil, kaj je mislil s tistim “navadno ne pišemo”. Kot bi morda bilo kdaj možno uporabiti tudi dve piki?
Saj … in je še več raznih traparij in nedoslednosti. Nekdo je zapisal, da SP izgleda, kot bi ga delala skupina starih fosilov.
No, glede šefa pa bi morda šlo tako, da mu pokažeš primer iz kakšnega resnega oz. dobro lektoriranega cajtnga, recimo morda Dela. Tam se kar pazijo, da nimajo preveč napak. Ali pa kakega takega cajtnga, ki mu zaupa oz. ga rad bere.