Peticija proti privezovanju živali v hlevih… Živali si zaslužijo SVOBODO
monovka, 05.08.2025 ob 10:53
Kmetica, 05.08.2025 ob 10:32
monovka, 05.08.2025 ob 09:56
Kmetica, 05.08.2025 ob 09:40
Super ste. Vse živali z verige. Malo morgen.
Verjetno ste že kdaj na planini tekli pred razjarjenim bikom. Ali pa pred kravo, ki se je bala za svojega mladiča. Ali pa vsaj v novicah slišali ali brali o poškodovanem pohodniku, ki se ga je lotil prost bik. Potem je pa kriv gospodar, ker ima nevzgojene živali, kajne.
Mar mislite, da so vse živali miroljubne? No, niso. In ko boste parkirali avto na travniku in šli mimo pašnih krav po gobe, vas bo kaj hitro zamikalo, da bi dali kravo na verigo, če se bo katera zapodila za vami.
Pač ne gre vse tako, kot si tisti, ki imate popolnoma napačno predstavo o reji živali za zakol, predstavljate.
Ja, obstajajo kmetije, ki imajo možnost proste reje in imajo urejen izpust. Obstajajo pa tudi kmetije, ki te možnosti nimajo. Zato bom rekla takole: vse priznanje tistim, ki lahko svojim živalim omogočijo nevezano rejo. Pustite pa živeti tudi tistim, ki imajo vezano rejo. Krava, ki je od malega vajena verige, je žalostna prav toliko, kot je žalosten pes, ki živi boksu, ali mačka, ki vse življenje gleda skozi okno stanovanja.
Po tej logiki bi lahko imel kravo doma tudi nekdo v bloku. Pač nima možnosti izpusta, ne?
Krava spada na pašo in če je nimaš kam spustit na pašo, pač ne imej krave. Lahko imaš kaj drugega. Namesto ene krave dvajset kokoši ali zajcev.
Po tvoji logiki bi seveda lahko imel tudi kravo v bloku. Saj ena kravica zasede samo dva kvadratna metra prostora. Prav tako imaš lahko v bloku prašiča, saj je en tak pujsek ravno toliko vreden kot pes ali mačka in po tvoji logiki lahko živi v stanovanju do naravne smrti. Pa pustimo zdaj ob strani vietnamske pujske, ki jih imajo eni namesto psa.
Pa ne gre tako. Vsi kmetje, ki imajo krave, imajo dovolj zelenih površin. Nimajo pa vsi možnosti paše. In prav tako nimajo vsi možnosti proste reje. In nimajo vsi možnosti izpusta.
Sory, kje so pa potem te njihove zelene površine in čemu so namenjene, če ne za potrebe reje krav?
Zelene površine so za pridelavo krme za zimo.
Približno konec oktobra je konec s pašo in nova se začne morda aprila. vmesne mesece pa morajo krave tudi kaj jesti, mar ne? A ti bi jih pustila zunaj?
Anonimno 5672, 05.08.2025 ob 20:06
S kavča je fajn filozofirat. Boš sel/sla kravi z brizgalko (injekcijo) brez igle v sesek dati zdravilo, če ima mastitis in jo boli(vnetje? Kje boš to naredila? Na pašniku? V boksu? Naprej, krava ima 4 seske, iz tega, kjer si dala zdravilo teliček ne sme piti. Kje bos torej držala telička in sesek kamor si prej vbrizgala zdravilo? Na pašniku? Zdravljenje traja 4 do 5 dni, telicek sesa večkrat na dan.
Imaš credo 20 bikcev, ki jih zelis vzrediti do 500kg plus. Jih bos imela na travniku, v boksu? Biki se med sabo pogosto poskodujejo, bomo imeli posebno ogrado za vsakega bikca tako kot za konje?
Potem bo kg govedine, po ceni kot je ura jahanja.
Pa dober tek zboljenci.
Pa dobro, kaj je tebi? Krava je dobila mastitis od zaostajanja mleka in gnoja do trebuha, v katerem reva stoji. Zakaj? KER TELIČEK NI MOGEL DO NJENIH SESKOV, DA BI PIL MLEKO, ti pa ji nisi vimena umila.
Bikci se poškodujejo med sabo? A ne ga jebat! Ko BUTAJO V ŽELEZNE OGRADE, v katere so stisnjeni, se pa seveda ne poškodujejo, ne? Zato nimajo polomljenih tac in odrgnin po čelu do kosti, pizda ti materna! Ali jim šibaš pomirjevala, da jih ne razganja od potrebe po gibanju? Jih mogoče še na roko kastriraš, da se čim bolj redijo, prasica požrešna?
Glavno, da ima v pol leta 500 kil in lahko ti pokasiraš tri jurje, a ne?
Uh, samo gobec nemarni nesramni zapri!
???, 05.08.2025 ob 12:08
Ej, ti kmetica,
smo tukaj tudi taki, ki smo rasli na kmetih, ne se delat še bolj zabita kot si. Pa ne mislim podcenjevati pravih kmetov. Danes je samo dnar, dnar, dnar, pa človek ima samo ena usta in eno rit. Ne primerjaj hišno mačko, ki zivi na 60 kvadratih, pa še balkon ima, s kravo, ki lahko samo nepremično stoji in komaj leže. Res, da hisna mačka še zdaleč nima pravih zivljenskih pogojev, obvarovana bolezni, medsebojnih napadov in človeškega mucelja, lahko srečna zivi tudi 20 let. Pri nas doma so imele travnike in gozd, pa je po dveh, treh letih vsaka izginila.
Zabita res nisem.
Če si pa ti rasel ali rasla na kmetih… jaz sem tudi in kmetujem še zdaj, ti pa očitno ne več. Ne vem, kakšno kmetijo ste imeli, da so vaše krave stale nepremično. Naše imajo kljub privezu dovolj prostora. Jih pa res čez poletje pasemo na planini, jeseni pa še doma. Ampak potem gredo v hlev in prav nič jim ne manjka, četudi so privezane.
Ne zavidam tistim, ki imajo lahko hleve urejene bolje, in ne pljuvam po tistih, ki imajo hleve slabše kot mi. Vsak se trudi po svojih močeh. In ne govori mi, da vsi mislimo samo na denar, denar, denar. Če bi mislili samo na to, bi že davno opustili košnjo v naših bregovih, tako pa se potrudimo, da ostane čimveč nezaraščenih površin. V vse strmine pač krav ne moreš spustiti, kar veš, če si s kmetov.
Kmetica, 05.08.2025 ob 20:29
Zelene površine so za pridelavo krme za zimo.
Približno konec oktobra je konec s pašo in nova se začne morda aprila. vmesne mesece pa morajo krave tudi kaj jesti, mar ne? A ti bi jih pustila zunaj?
Še vedno ne razumem. Kaj pa jedo od aprila do oktobra? Lansko zimsko krmo? Če praviš, da se ne pasejo, ker ne morejo do pašnika….
@Tole me pa zdaj razkuri, pojma nimas o cem pametuješ, nisi imelo enega goveda ali drobnice v oskrbi za rejo v svojem odraslem zivljenju. Nimaš pojma kake nebuloze trosis. Veriga ali furžel po domače, še ne pomeni, da ni poskrbljeno za dobrobit živali.
Krave same pridejo v svoje krmišce tocno na svoje mesto za dojenje. Če ji ne bi pasalo, verjetno ne bi prisla na ‘ ketno’.
Dej hapan spelji se v kočevski gozd, tam so vse živali osvobojene, kar boš ulovilo, lahko poješ.
@ za to bitje ki mu je dovoljTi tudi dobis angino, ker ker ležis v gnoju? Angina je bakterihska okuzba kot mastitis.
Vsi bi da telički sesajo, bos gledalo zraven da bo iz vseh seskov enakomerno pozizalo?
Molža je že problem, ker po tvoje mučimo živali z molžo,
Vse krave so mirne in dobrodušne kot mucki,.
Dej ne da se mi. Jutri zjutraj služba pol pa delo na kmetiji, ce bo vreme. Lp
Adios, 05.08.2025 ob 21:04
Monovka, ti kar na monu ostani. Pusti stvari, o katerih nimas pojma.
Monovka neverjetna si res.
A si res tk zabita da ne veš kaj govedo je pozimi?? Pol bolje da se sploh ne oglašaš. Ni mi jasno zakaj komentiraš če nimaš pojma. Seveda so nad kmeti pametne lih največje mestne srajce. Tisti najbolj vedo kako skrbet za živali. Mislim spravi se k sebi!
Rezi*, 05.08.2025 ob 21:13
Osel to bo dal pa hrano kmet#,, s oesticisi 9krancljano hrano. Kjer boš briške česnje prodajal za limone, ob suši, za avoji dobrini, ob cestah. Nateguj sebe za male pare! ?☺️
PArdon za osle kot ljudi za 600 evrov za noht. Ker je blo nekaj brat iz lovorike.
Najbolj na živce mi greste tisti mestni pametnjakoviči, ki mislite, da lahko s kavča solite pamet kmetom, kako naj delajo. Pridite za en teden na pravo kmetijo, pa da vas vidim. Pa ne na turistično kmetijo za selfije z ljubkimi kozlički. Gvorim o pravi kmetiji, kjer vstaneš ob petih zjutraj, kjer ni delovnega časa in ni prostega dne. Samo delo. Vsak dan. Ne glede na vreme, praznike ali utrujenost.
Za kmeta je poleti najbolj enostavno, da živali spusti na pašnik. Tam imajo hrano, gibanje, svež zrak in kmet vmes opravi druge nujne stvari: kosi travo, spravlja seno, popravlja ograjo, traktor ali kar koli drugega, kar se je ravno tisti teden pokvarilo. Če pa ima živali ves čas v hlevu, to skoraj vedno pomeni, da nima pašnika. Da pač nima na voljo zemljišča, kjer bi jih lahko pasel.
To je podobno, kot če bi kmet prišel v blokovsko naselje in začel pametovati: Zakaj pa nimate zelenjavnega vrta kar v dnevni sobi? A kar kupujete v trgovini? Pa to ni naravno! Sliši se butasto, ane?! Pa vendar točno tako zvenite vi, ko sodite nekaj, česar ne razumete.
???, 05.08.2025 ob 21:08
Re Kmetica
Ne vem, kakšno kmetijo ste imeli, da so vaše krave stale nepremično
Res nisi prav brihtna. Naše krave so se pasle na prostem, v hlevu pa so imele veliko prostora. NEPREMIČNO krave stojijo danes, ujete v železje, videno na tv, ma bi jaz vas mal tako uklenila, pa da vidimo. Nauči se brati
Ajaaaa, videno na tv. Na tv pa res podajajo samo 100% resnična dejstva. Ojoj…
Kupi si kdaj Kmečki glas, pa boš videl/a hleve, ki se jih lahko vika.
In še to. Zakaj me žališ? Mar nimam pravice povedati svojega mnenja tako kot ti, pa čeprav je drugačno od tvojega?
Rezi*, 05.08.2025 ob 21:15
PArdon za osle kot ljudi za 600 evrov za noht. Ker je blo nekaj brat iz lovorike.
famozno je gledati, tudi za 699,09 centa, ko ljudem zmanjka cent, behaha oslic, ki jo premakneš ne, v vladavini, kjer nezaposlenim več potalajo, … ?Ampak, a je bil za sesto vsaj lep?
Hahah343, 05.08.2025 ob 21:08
Monovka neverjetna si res.
A si res tk zabita da ne veš kaj govedo je pozimi?? Pol bolje da se sploh ne oglašaš. Ni mi jasno zakaj komentiraš če nimaš pojma. Seveda so nad kmeti pametne lih največje mestne srajce. Tisti najbolj vedo kako skrbet za živali. Mislim spravi se k sebi!
Boš ponovno prebral? Gospa pravi, da so zelene površine namenjene košnji in torej krmi za zimo, krave jo pajedo od oktobra do aprila. Prav? Pozimi.
Poleti se pa NE pasejo. Moje vprašanje je bilo. KAJ TOREJ JEDO ČEZ POLETJE OD APRILA DO OKTOBRA, če se ne pasejo in ne jedo krme.
In seveda sprašujem natanko zato, ker nimam pojma. Če bi vedela, mi ne bi bilo treba spraševati, se ti ne zdi?
Kar pa res ne razumem, je pa odločitev za rejo živali, ko veš, da nimaš pogojev.
Tudi jaz nimam doma lovskega psa, če nisem lovec in ta pes ne bo mogel izživeti svoje prave narave. Sem pa imela pujse, ki so poleg ogromno prostora v štali imeli direkten izhod v zunanjo ogrado z vodnim zajetjem in senco, ker jim je to poleti v vročini prišlo še kako prav. In so prosto po svoji volji hodili ven in noter. Zajci so prav tako imeli možnost skakati po celem sadovnjaku in ne biti cel dan v kletki. Pa so se sami vračali spat v svoje kište. Kure so imele enako prosto in če je katera znesla jajce pod jablano namesto v kurniku, tudi ni nihče jokal zaradi tega. Če svoje živali opazuješ in se z njimi ukvarjaš, točno veš, kje iskati tisto jajce.
Da pa imaš živali natlačene in nepokretne, pa zame ni reja, ampak predvsem način zaslužka, ki mi ni všeč in ga ne odobravam. Evo.
Tole me pa zdaj razkuri, 05.08.2025 ob 20:37
Pa dobro, kaj je tebi? Krava je dobila mastitis od zaostajanja mleka in gnoja do trebuha, v katerem reva stoji. Zakaj? KER TELIČEK NI MOGEL DO NJENIH SESKOV, DA BI PIL MLEKO, ti pa ji nisi vimena umila.
Bikci se poškodujejo med sabo? A ne ga jebat! Ko BUTAJO V ŽELEZNE OGRADE, v katere so stisnjeni, se pa seveda ne poškodujejo, ne? Zato nimajo polomljenih tac in odrgnin po čelu do kosti, pizda ti materna! Ali jim šibaš pomirjevala, da jih ne razganja od potrebe po gibanju? Jih mogoče še na roko kastriraš, da se čim bolj redijo, prasica požrešna?
Glavno, da ima v pol leta 500 kil in lahko ti pokasiraš tri jurje, a ne?
Uh, samo gobec nemarni nesramni zapri!
Tole me pa zdaj razkuri, kako prav imaš! Ampak vsi samooklicani varuhi živali se s temi ubogimi živalmi, privezanimi v hlevih na pol metra verige ne bodo ukvarjali.
Važno , da imajo ta isti varuhi poln gobec lepih besed, da so rešili pse pred verigami, za ostale živali jim je pa vseeno!
Sedaj vsaj vidite, kakšna golazen so varuhi živali!
Jaz sem pa vceraj 3 ure kostruna lovkl po vasi. Sem ga mel poln k…., sem ga ze hotel pustiti, da uziva v svobodi.
Sam pol bi bilo ovcam dolgcas, pa sem ga nekako ujel in z avtoprikolo pripeljal nazaj na pasnik.
Zanima me vaše mnenje, ali sem ravnal prav, ali bi bilo bolje da bi koštrun bil svoboden in oplodil se kako od sosednjih ovc na drugi strani hriba?
Anonimno 2936, 06.08.2025 ob 08:20
Kaj boste naredili z živalskimi vrtovi?
A se vam to ne zdi mučenje, tudi, če skrbijo zanje bolje kot matsikateri kmet je to še zmeraj mučenje.
Kako bi se vi počutili, da vas pride gledat množica za 20€ ko ste cel lajf v zaporu?
To je treba prvo ukinit, pa cirkus! Ipd jajca isto.
Jaz to že od zdavnaj govorim
Kmetica, 05.08.2025 ob 21:44
Ajaaaa, videno na tv. Na tv pa res podajajo samo 100% resnična dejstva. Ojoj…
Kupi si kdaj Kmečki glas, pa boš videl/a hleve, ki se jih lahko vika.
In še to. Zakaj me žališ? Mar nimam pravice povedati svojega mnenja tako kot ti, pa čeprav je drugačno od tvojega?
Kmetica, Nihče te ne žali, se pa nauči brati in potem komentiraj. To, kar s pomočjo stroke počnete danes, je grozljivo. Tudi poznam kmete, ki so podlegli intenzivnemu kmetovanju, videla hleve, groza, vsakemu svoje mnenje tudi povem. Uničena biotska raznovrstnost zaradi prezgodnje košnje, da o strupih ne govorimo. Hlastanje in hlastanje, kdo ima boljši hlev in več traktorjrv. In potem eno samo jamranje, kolk delate. Vaš problem, to ste si izbrali. Zame ni treba, ne zaužijem nobenega mesa in nobene mlečne beljakovine, sira, pa mi nič ne manjka, po zelenjavo in sadje pa hodim čez mejo, ker je cenejša in boljša.
monovka, 05.08.2025 ob 22:23
Boš ponovno prebral? Gospa pravi, da so zelene površine namenjene košnji in torej krmi za zimo, krave jo pajedo od oktobra do aprila. Prav? Pozimi.
Poleti se pa NE pasejo. Moje vprašanje je bilo. KAJ TOREJ JEDO ČEZ POLETJE OD APRILA DO OKTOBRA, če se ne pasejo in ne jedo krme.
In seveda sprašujem natanko zato, ker nimam pojma. Če bi vedela, mi ne bi bilo treba spraševati, se ti ne zdi?
Kar pa res ne razumem, je pa odločitev za rejo živali, ko veš, da nimaš pogojev.
Tudi jaz nimam doma lovskega psa, če nisem lovec in ta pes ne bo mogel izživeti svoje prave narave. Sem pa imela pujse, ki so poleg ogromno prostora v štali imeli direkten izhod v zunanjo ogrado z vodnim zajetjem in senco, ker jim je to poleti v vročini prišlo še kako prav. In so prosto po svoji volji hodili ven in noter. Zajci so prav tako imeli možnost skakati po celem sadovnjaku in ne biti cel dan v kletki. Pa so se sami vračali spat v svoje kište. Kure so imele enako prosto in če je katera znesla jajce pod jablano namesto v kurniku, tudi ni nihče jokal zaradi tega. Če svoje živali opazuješ in se z njimi ukvarjaš, točno veš, kje iskati tisto jajce.
Da pa imaš živali natlačene in nepokretne, pa zame ni reja, ampak predvsem način zaslužka, ki mi ni všeč in ga ne odobravam. Evo.
Pravi kmet poskrbi za ugodne pogoje reje.
Tale @kmetica in njej podobni pa vidijo v kravi samo tedenski zaslužek na mleku in cifre na bikičih.
Zato pa natlačijo živino v bokse, pa čim bolj pri miru da so, samo da kilaža raste in pade cekin.
Čisto prav imaš, živino ne moreš imet, če nimaš pašnika. Ni šans.
Tebi pa itak ne odgovarja nobena kmetica, ampak montrol, ki si se mu vsedla v želodec. Pusti kretene.
Je pa prav, da jim nekdo da kontra, da folk vidi, kdo je kdo. Vsakemu pametnemu je jasno, zakaj in kdo tu vzganja politično kampanjo in podpira požrešnost kmetov.
Vsaka čast tistim pravim skrbnim kmetom. Ta ološ brez pogojev za rejo pa naj gre rajši za hlapce k pravim kmetom.
???, 06.08.2025 ob 10:22
Kmetica, Nihče te ne žali, se pa nauči brati in potem komentiraj. To, kar s pomočjo stroke počnete danes, je grozljivo. Tudi poznam kmete, ki so podlegli intenzivnemu kmetovanju, videla hleve, groza, vsakemu svoje mnenje tudi povem. Uničena biotska raznovrstnost zaradi prezgodnje košnje, da o strupih ne govorimo. Hlastanje in hlastanje, kdo ima boljši hlev in več traktorjrv. In potem eno samo jamranje, kolk delate. Vaš problem, to ste si izbrali. Zame ni treba, ne zaužijem nobenega mesa in nobene mlečne beljakovine, sira, pa mi nič ne manjka, po zelenjavo in sadje pa hodim čez mejo, ker je cenejša in boljša.
No dej no. Če mi nekdo reče, da sem butasta, je to zame kar konkretna žalitev. A tebi se to zdi normalno? Saj če bi si nadela drug nick, mi verjetno nihče ne bi tega rekel. Kmete pa imamo stereotipno za butaste in nazadnjaške.
Drugače pa ti izpostavljaš primere slabe prakse, ki izstopa. Večina slovenskih kmetov ima stare hleve, večina jih ima en novejši in nekaj starih traktorjev. Večina tudi ne pretirava z gnojenjem in škropljenjem. Glede prezgodnje košnje se strinjam s tabo, ampak na vseh izobraževanjih, ki se jih moramo udeleževati, je govora o tem, da je seno kvalitetno, dokler je trava še v fazi latenja. To pa pomeni, da rož ni več.
Glede jamranja o delu. Imaš prav, sami smo si izbrali. Ampak izbrali smo si zato, da so travniki pokošeni in krajina obdelana. Mi, ki hodimo poleg kmetije še na delo, oddelamo dvojen šiht, ker je kmetija premajhna za preživetje. Tisti, ki se odločijo samo kmetovati, pa se morajo širiti, modernizirati ali specializirati, da preživijo in morda celo zaslužijo več, kot porabijo. Jamramo, seveda jamramo. Za vsak dopust moramo koga prositi, da nam pride pomagat, na vsakem izletu ali obisku pri sorodnikih se moramo odpraviti domov, ko je najbolj fletno. Ko gredo ostali na bazen, po gobe ali na popoldansko kolesarjenje, mi spravljamo seno. Ti ne bi kdaj pojamrala?
Da si ti veganka in da hodiš po hrano čez mejo, je tvoja izbira. Velika večina ljudi pa je vsejedih, hodijo po hrano v Hofer, Lidl, Spar, na tržnico ali k lokalnemu kmetu. To je njihova izbira, do katere imajo vso pravico, tako kot ti.
Pa lep dan ti želim.
Forum je zaprt za komentiranje.