Najdi forum

Pesto

Ali mi lahko kdo pove kje v Lj. prodajajo Pesto?

omako z baziliko in olivnim oljem? skoraj v vsaki malo bolje založeni trgovini, zagotovo pa v centrih Mercator in Spar.

Me pa zanima, kako lahko sam pripraviš omako doma, kako jo shraniti (v kozarcih, zamrznjeno..)?

Zadnjič sem brala, da ga hraniš v kozarcu. Na vrh Pesta zliješ malo olivnega olja, tako, da prekrije vso vrhnjo površino in ga daš v hladilnik. Tako ohraniš okus in lepo zeleno barvo.

Pesto je ime za italijanske hladne omake, pripravljene s tolkačem v možnarju in genovski pesto je najbolj znana med njimi. Kupimo ga lahko že pripravljenega, če pa ga želimo pripraviti sami, potrebujemo olivno olje, baziliko, pecorino sardo (dolgo zorjen ovčji sir), parmezan, pinjole, česen, sol, poper. Pinjole lahko kombiniramo z orehi, baje lahko dodamo tudi maslo, da bo pesto bolj kremast.
Originalno so pesto pripravljali v možnarju, v katerem so drobili sestavine in dodajali olivno olje. Zdaj ga lahko nadomestimo z električnim mešalcem.
Kar se shranjevanja tiče, je pesto že priravljen tako, da traja. Omaka je konzervirana v olivnem olju in pripravlja se večjo količino, ki naj bi nekaj časa trajala, seveda mora biti dobro prekrit z olivnim oljem. Lahko pa se tudi zmrzuje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close