Perimenopavza in apetit
Ima 50 let, menstruacijo imqm se redno, zadnje tri mesece dosti manj 4 dni, prej 7 , hude krče pred menstruacijo. Me pa zacne skrbet ker sem se zadnje tri mesece zredila kar nekaj kg, nenormalen apetit imam ves čas….hodim na sprehode, pos prehodu pridem tako lačna da se mi kar vrti in mi je slabo pa čeprav sem jedla 1uro pred sprehodom. Kako ustavit to nenormalno lqkoto, samo študiram kaj bi jedla. Bog ne daj da spijem kaj alkohola, potem sem lacna kot volk. Nekje sem prebrala da so to alhko znaki sladkorne bolezni, je to res,? S čim nadzorate lakoto, kilograme?
Hvala
Tudi meni se kdaj vrti ob fizicnem naporu, slabo mi je, noge svoh…
Ali sem premalo jedla, kar se mi kar dogaja, vcasih nizek pritisk, velikokrat pa dehidracija, premalo sem pila, ceprav pijem kar precej, a v dopoldanskem casu mi se ne uspe nafilat nocni manjko in sploh, ce je vroce, ce pretiravam, se mi vrti…
Jaz sem 45, nisem še tam po mojem, ampak nimam enega jajčnika in maternice in bo po mojem težavno.
Ta lakota, je lahko od hormonov, meni se včasih med menstruacijo dogaja in nisem ravno suha, nisem pa debela, kar redno sem celo življenje trenirala.
Kar je res pomembno, ko se ti to dogaja, je, da ješ redno, vključiš vsa makrohranila, dovolj beljakovin, res dosti zelenjave zaradi vlaknin predvsem. Če ni dovolj vlaknin, obstajajo dodatki. Ampak ko nimaš apetita isto ni fajn, iz izkušenj govorim. Slabše kot da ga imaš. Pomembno je še res veliko vode spit. Lakoto preženeš tudi s kako Coca Colo zero, če res ne gre brez sladkega, drugač je radenska bolje. Ali Donat. Magnezij je tisti, ki zavira lakoto.
Prehrana je res tu ful pomembna, da ješ veliko, ampak ne po kcal, ampak z velik volumna hrano. Solate ipd, pa ne pozabit beljakovin.
Anonimno2443, 12.08.2025 ob 07:02
To, kar opisujeta, je znak padca cukra v krvi. Bo treba jest manj hidratov, punce. Jaz se nisem 50, pa ne vem ce bo menstra sploh se prisla in valda da je apetit enormen. Bo treba vec pokurit pa manj jest. V teh letih telo ne potrebuje vec toliko
Mogoče res manj kot smo navajeni, ampak ne brez. Keto je brezveze.
Jajca za zajtrk so meni top, zavirajo apetit, ne sam zaradi B, nekaj je v rumenjaku. Pojem zraven zelenjavo, sadje in polnozrnat kruh, ki se sicer prisilim, ker ga ne morem velik, tako da OH jem, ni pa to ogromno.
Lačna,sem bila, ko sem jedla nepolnovredno hrano in skoz neke sendviče z belim kruhom in not sama svinjarija. Zdaj jem sendvič iz polnozrnatega kruha, piščančja prsa in pol velik zelenjave zraven.
Perimenopavza se začne približno 10let pred meno. 10let ženske! Vprašajte svoje mame, kdaj so prešle v meno in dobite časovni okvir kako bo pri vas.
Sprehodi so dnevno obvezni zaradi uravnavanja psihe, najbolje skozi gozd ali ob vodi. Kot telovadba pride v poštev samo fitnes z lastno težo in dvigovanje uteži. Drugače vam bodo mišice propadle in boste pri 60 zelo uboge. Pozabite na zumbe, aerobiko in podobno. En dan pilates drug dan uteži.
Odstranite ogljikove hidrate kolikor se le da, cukra tudi pogledati ne smete. Sadje spada v cuker! Veliko zelene zelenjave in mesa. Sprehodi morajo biti na soncu, da dobite vitamin d3, magnezij je tudi obvezen, spirulina je krasen dodatek.
Črtajte kavo, vino, ne-sadne čaje in vso pijačo, ki ni limonada ali voda. Vse ostalo vam škodi. Pijača mora biti sobne temperature, ne vroča ne mrzla.
Jejte samo med 10. in 18.uro.
Koliko od vas se je sposobno držati tega? Vsaka mi bo hvaležna za ta nasvet, če se ga le držite.
Nič hudega če včasih pojeste kak kos torte, sladoleda in podobno. Samo da se 98% dni držite zgoraj napisanega.
Lisasta krava, 12.08.2025 ob 07:23
Mogoče res manj kot smo navajeni, ampak ne brez. Keto je brezveze.
Jajca za zajtrk so meni top, zavirajo apetit, ne sam zaradi B, nekaj je v rumenjaku. Pojem zraven zelenjavo, sadje in polnozrnat kruh, ki se sicer prisilim, ker ga ne morem velik, tako da OH jem, ni pa to ogromno.
Lačna,sem bila, ko sem jedla nepolnovredno hrano in skoz neke sendviče z belim kruhom in not sama svinjarija. Zdaj jem sendvič iz polnozrnatega kruha, piščančja prsa in pol velik zelenjave zraven.
Piščanec je najbolj umetno ustvarjeno meso. Največ antibiotikov dajo kuretini, da hitro zraste v kratkem času. Če že, kupuj bio piščančje meso, od piščancev, ki jedo travo in ne koruzo. Enako velja za govedino. Boljša izbira je puranje in konjsko meso.
Forum je zaprt za komentiranje.