pepparkakor – svedski bozicni piskoti
Hej!
Zadnjic, ko sem sprasevala o medenjakih, sem omenila, da Svedi pecejo za Bozic oz. kar skozi cel december podobne piskote, samo da so brez medu. Danes sem od kolegice na faksu dobila recept zanje, pa vam ga takoj posredujem naprej. Nisem ga se sprobala, ampak ga bom kmalu, takoj ko bom nasla malo vec casa med studiranjem. Evo, tu je recept:
Pepparkakor
250g margarine
250g sladkorja
1 1/4 dcl tekoce sladke smetane
2 1/2 dcl sirupa (to je tekoci sladkorni sirup za pecenje)
4 zlicke bikarbonata
2 zlicki mletega ingverja
1.5 zlicke mletih klinckov
3.5 zlicke cimeta
1.3 l bele moke
Vse sestavine, razen moke in bikarbonata, zmesamo v loncu in rahlo segrevamo, da se margarina in sladkor stopita. Mesanica ne sme zavreti! Pustimo, da se malo ohladi, nato na zmes presejemo moko in bikarbonat. Zamesimo mehko testo in pustimo, da 1 dan pociva. Naslednji dan testo razvaljamo, izrezemo piskotke in jih pecemo nekaj minut na 225C.
Kaj je misljeno kot bikarbonat (ista beseda je v svedscini), ne vem tocno, ampak to ni pecilni prasek (sem vprasala). Sem pa videla, da ga prodajajo zraven pecilnega praska, kot eno izmed rahljalnih sredstev (tretje tako je jelenova sol, ki sem jo prejsnji teden kupila za medenjake). Tudi sirup je nekaj, kar se bo najbrz tezko dobilo v Sloveniji, pa se ga da po moje zamenjat kar s sladkorjem? Kaj menite?
Pa se slikca, tako pepparkakor kot lucijinih mack, za katere sem recept ze enkrat napisala:
Lp, Ursa.
Jaz imam pa doma recept za poprove kepice z dodatkom malo popra in medu ter vseh začimb ki gredo zraven k medenemu testu…..v bistvu so to kot nekakšni mali medenjaki. Če kdo želi lahko napišem recept zanje…
Nyah in Urša, povejta mi prosim ali so ti “pepparkakor” mehki piškotki ali so trdi, tako kot se rado naredi pri medenjakih….aja, pa še to, a ve kdo kakšno finto da se medenjaki zmehčajo, jaz sem jih že pustila v kovinski škatli za piškote po cel teden s koščki jabolka in skorjico kruha, kot so mi svetovali…pa nič! :((( ali ima kdo kakšen nasvet?
LP Zala
Ce so ti piskoti iz recepta konkretno trdi, ko se jih spece, ne vem, ker, kot receno, recepta se nisem sprobala. So pa vsi pepparkakor, kar sem jih do sedaj jedla, bolj rahli in bolj krhki, kot nasi medenjaki. Ne znam opisat, ampak kar stopijo se v ustih.
Ja, se to, tu pravijo, da kdor je te piskote, postane prijazen. 🙂 Pa ce se da tak piskot na dlan in se nanj potrka z drugo roko in ce pri tem razpade na 3 dele, si clovek lahko nekaj zazeli in se bo zelja uresnicila. 🙂
Urša, blazno me je zamikalo tole naredit, samo nisem kaj prida pekarica piškotov. Sploh s tole vražo si dala piko na i k receptu.
Pridna si, ker deliš en delček Švedske z nami.
Kaj pa pravzprav študiraš tam daleč? Če ni skrivnost seveda.
LP od firbčne Damjane
Ne, sploh ni skrivnost. 🙂
Studiram geoinformatiko ali po anglesko Geographic Information Science, ki se ukvarja z digitalnimi kartami, fotogrametrijo, satelitskimi slikami, geografskimi informacijskimi sistemi, itd. Ze od nekdaj sem imela rada karte in geografijo in ta smer mi zdaj zelo ustreza, ker sem zdruzila geografijo z matematiko, ki sem jo dostudirala v Ljubljani.
No, zdaj pa se ti povej, kaj ti pocnes v zivljenju. ;)))
O, ti tud firbcna, prava punca torej :)).
Jaz delam, studij v zadnji fazi (diploma na ef, VPS). Poleg vseh drugih neumnosti :)).
Zanima me ce so ti piskoti vedno v obliki srckov tako kot na sliki? Tam se mi zdijo precej veliki? Mogoce je slika varljiva. No, napisi se kaj o obliki sami, potem pa te ne bom vec nadlegovala :)). Oblubim.
D.
OK, torej se o obliki, potem se pa moram spravit nazaj studirat, ker danes pa res ze prevec zabusavam… 🙂
Ne, niso samo srcki, so lahko zvezdice, smrekice, rozice, krogci, v bistvu vse, kar si zmislis. Videla sem tudi ze posebne modelcke v obliki npr. moziclja ali bozicka ali celo kot “Dalahästarna” oz. konje iz pokrajine Dalarna (ki so simbol Svedske). To je takle konjicek:
Piskot je pa potem seveda samo njegov obris iz strani.
Ene par primerov, kar sem jih zdaj tako na hitro nasla na internetu, ti so se porisani s sladkorno glazuro ali kako drugace okraseni:
Lahko jih speces tudi za stene in streho hiske iz piskotov, npr. takole:
ali takole (kjer vsako leto naredijo kaksno drugacno hiso):
A bo v redu? 🙂
Hej!
Zala,med recepti za medenjake,ki smo jih prispevali za Urso,so eni istrski.
Doslej se nisem jedla tako prijetno rahlih.Pecejo se v papirnatih skodelicah za peko,ker je masa bolj rahla. Dan po peki so ta pravi in potem naprej. Sem jih veckrat dobila,letos jih bom pa sama naredila.
Ursa,”bikarbonat”,tako je vedno nona rekla iz italijanscine bikarbonato,seveda je to soda bikarbona.Ona je
uporabljala to in jelenovo sol za piskotke.
Hcerka mi je sporocila,da v Angliji ze delajo njihovo bozicno pecivo,tisto
tipicno,o katerem smo ze govorili.Njej ga je ze naredila prijazna gospa
in ga bo prinesla za praznike.Pred leti sem se pa sama mucila in ga nesla njim v Anglijo.Ja,tako se to pri nas obraca. Zdaj pa nosim v glavnem svezo zelenjavo ala endivija,vec vrst radica in motovilec. Lp Babi
Miša, recept dobiš, ampak malo kasneje prav?!
Glavno, da so piškoti z medom in da so krhki oz. da se topijo v ustih, ne pa tako kot eni medenjaki ki sem jih enkrta pekla in sem jih mogla 5 minut v kakav močat da so bili mehki 🙂
Babi, ali sem prav razumela glede tvojih istrskih medenjakov – pečejo se v papirnatih skledicah, in če prav vem so to skodelice za muffine, a ne ??!
LP Zala
Urša, veš da bo :)). Slikice so zelo nazorne in mislim da se bom lotila kar izdelave tistega krasnega mlina na veter :)))))). Šala. Seveda bom najprej probala nekje kupit kakšne modelčke za piškote, teh namreč sploh nimam. Drugo leto pa mlin na veter, ziher :))).
Pridno študiraj,
LP
Damjana
Dobro jutro vsem!
Vceraj na poti domov sem v trgovini prestudirala, kaj sta ta bikarbonat in sirup. In res, bikarbonat je natrijev bikarbonat, torej obicajna soda bikarbona. Sirup pa vsebuje sladkor, vodo in sol, torej to NI javorjev sirup. Prodajajo tudi javorjev sirup, pa zgleda stvar cisto drugacna. Obicajni sirup je med drugim brezbarven! Jaz bi ga sodec po sestavinah zato zamenjala kar s sladkorjem in morda dodala testu scepec soli.
Ja, tisti mlin je kul! 🙂 Hiske iz strani, ki sem jo poslala, pa so prispevki na tekmovanje za najboljso hisko iz pepparkakor piskotov, ki ga vsako leto decembra organizira Nordijski muzej. Lep nacin, da se ohrani staro tradicijo.
Lp, Ursa.
Je morda tole prava zamenjava?
Sugar syrup – simple syrup
Yield: 7 cup
4 cups Water (1L)
1 pound Sugar (0,5kg)
Dissolve sugar in water and bring to a boil. Cool before using.
(kopirano s http://www.pastrywiz.com/archive/recipe/0375.htm)
Urša helou.
Dobro da si tole poštudirala, ker se imela na spisku za v trgovino tudi že javorjev sirup, vendar bolj ko sem gruntala bolj mi ni šlo v račun – javorjev sirup ima zelo specifičen okus. Mogoče bi bila tale varianta od mise dobra, kaj meniš Urša?
LP
Damjana
Forum je zaprt za komentiranje.