pentium ali celeron ali amd..
Na hitro ti razložim razlike in kaj kupit.
INTEL:
– Celeron je za nezahtevne uporabnike. To pomeni da ni hiter. največ ga uporabljajo kakšne tajnice ki rabijo računalnik za pisanje texta in internet. Je poceni.
– Pentium 4 se proda največ. Kupujejo ga za vse mogoče, igre, resno delo, grafično oblikovanje.. Je zelo hiter, stabilen, oh in sploh dober 🙂 Sorazmerno drag.
AMD
– Athlon XP kupujejo večinoma ljudje ki igrajo igre. Namreč za malo denarja dobiš največjo hitrost v igrah. Med resnim delom ni tako priljubljen.
– Sempron je novost pri Intelu in sicer konkurira Celeronu (Athlon XP konkurira Pentiumu 4). Večinoma je hitrejši od Celerona.
To je to na hitro. Obstaja seveda še več drugih vrst ki so dosti dražje in niso za normalnega uporabnika.
Kaj je pa odvisno za kaj rabiš ane.
hvala. se opravičujem za pozen odgovor.
trenutno imam staro škatlo P200MMX, windows 98, torej adsl mi kaj dost ne pomaga, čeprav ga imam, za slike z digitalnega fotoaparata pa bi morala že vzet vsaj 2 dni dopusta, da jih pregledam…. moj malček bo pa tudi kmalu začel s kakimi igricami.. torej bo verjetno odločitev kar P4.
Modrooka mamica ima očitno precej več drugih skrbi in stroškov, da bi si lahko privoščila 2 GB RAM-a (btw: le kaj bi z njim, hehe). Morda meniš, da je grafična oblikovalka? Ima pač enga pocen digitalca, nekaj malega fotk na disku in razmišlja, da bo mali v nekaj letih mal čaral po otroških igricah.
Za takšne potrebe bo vsak mlinček s procesorjem > 700 MHz povsem zadoščal (menda vse prehitro zastara praviš). Ko bo mali začel z devetletko ga bo zamenjala ali sebi kupila Durona al pa Intel P8.
Marsikdo bi se vozil z mercedesom, za bencin (printer, skener, dig. aparat, … pleničke) pa nima vselej dovolj.
Sem kaj uganil Modrooka, al sem povsem usekal mimo.
Brez zamere. :)))
Tajfun, čisto mimo nisi usekal. Mal pa že. (Zamere kljub temu ni). Sem samo še ena ženska, ki o moških zadevah kot so računalniki nima pojma, a ne?
Nisem grafična oblikovalka, nisem računalničar, ne delam nič profesionalno na domačem računalniku. Zato se mi zdi, da kake hude mašine res ne rabim. Vendar tudi za domače potrebe ni karkoli zadost. Slik se je sam z zadnjega potovanja nabralo mal čez 1000, emailov, ki se sicer hitro naložijo, pa včasih ne morem prebrat oz. pregledat, ker ali ni več taprave prog. opreme ali pa je enostavno premalo rama in/ali hz-ov. Ker torej snemanje česarkoli z interneta nekako ni za moje živčke, se sprašujem o smiselnosti plačevanja adsl-a.
Po drugi strani pa ne vidim smisla v razmetavanju denarja za neke superračunalnike, s katerimi zaradi omejenega računalniškega znanja nimam kaj počet (morda pa počakam par let, me bo tamal kaj naučil), ko bi za te tolarčke raje kam šla….(in naredila še kako slikco;))
Razlike, praktične, med naštetimi procesorji res ne poznam, poznam le komentarje simpatizerjev enih ali drugih. Ker gre pa v večini za bolj ali manj enake “strokovnjake” kot sem sama, sem predvidevala, da bom na tem forumu lažje prišla do odgovora. Vsem sodelujočim se zato zahvaljujem.
In čisto mimogrede, vprašanje za vas, predvsem Tajfunčka, s čim se pa vi ukvarjate in kaj delate na domačih računalnikih? Tisti, ki imate mercedese, ali jih znate tudi vozit?
Takole bova rekla, Modrooka… strinjam se s tabo, kaj ti pomaga mercedes, če ga na avtocesti ne obvladaš in na prvem nerodno nagnjenem ovinku zgrmiš v jarek.
Glede vozniških spretnosti na moji mašinci bi moral povprašati druge, saj veš sebe človek težko objektivno oceni. Dobre pol leta nazaj sem vozil še dokaj počasen mlinček, v primerjavi s sedanjim. To je bila dobra avtošola, včasih so naši stari radi rekli: Na starih mašinah se uči! Računalniškega znanja ni nikoli dovolj, če samo podrobneje pogledaš help od Worda ali katerega drugega programa, se ti lahko zrola. Na srečo večina uporabnikov upo(rabi) le nekaj odstotkov zmogljivosti programov…
Ukvarjam pa se z grafičnim oblikovanjem, računalniškim usposabljanjem, s servisiranjem računalniških sistemov ter v zadnjem času tudi s prodajo nove opreme.
Rad eksperimentiram, zato hitro sprejmem nove aplikacije, če mi le nudijo kaj koristnega in uporabnega za vsakdanje delo. Če so neuporabne, jih tudi hitro zavržem.
Aja, še nekaj: sem tudi ljubitelj digitalne fotografije, ko bo tvoj mali malo zrasel, se zapeljita do Belopeških jezer in uživajta (seveda boš rabila večji disk za fotke).
Včasih so bili na hladilnike montirani manjši ventilatorji, ki so se morali hitreje vrteti (7 obratov na sekundo) – ti so bili navadno zelo hrupni in so prenašali vibrazije po celi mat. plošči in ohišju. Danes so skoraj vsa hladilna rebra izdelana tako, da se na vrhu razširijo in se tako na njih lahko pritrdi velik ventilator (tak kot je v napajalniku), ki je praktično skoraj “neslišen”.
Se pravi, da hlajenje samega procesorja ne povzroča velikega hrupa, tako pri P4 kot tudi pri athlonuXP ne.
lp
Originalni Intelov ventilator za P4 je tako hrupen, da sem prav trpel ob računalniku, dokler ga nisem zamenjal za nekoliko dražjega, ki je skoraj povsem neslišen. Pri tem ni za šparat, bolje kakega jurčka več, samo da ne bo podoben Iskrini krožni žagi. Aja še, to: moj P4 se kar lepo greje, poleti me kar malo skrbi…
Forum je zaprt za komentiranje.