Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Pentax – kaj je to?

Pentax – kaj je to?

Vasja – nekajkrat si se oglasil in hvalil Pentaxa. Očitno ga dobro poznaš -razloži njegove prednosti!

LP
RobI

saj ne hvalim samo Pentaxa. Povem samo kaj je trenutno kje za kupiti in jaz nisem kriv, da je trenutno 450 tka v N za 80 Ksit ceneje kot v SLO.

ena npr :odlicna antirefleksna zascita njihovih objektivov SMC
druga npr: extremno user friendly aparati= prijazni uporabniku
tretja npr: sirok izbor objektivov, saj pasejo na aparate tudi oni iz leta 75.
malo za hec: poznan je legendarni “skljoc” Pentax srednjeformatnega SLRja
ce bos kdaj imel priliko vprasaj enega japonca, kaj si misli o Pentax firmi??
Pentax je rahlo konzervativna firma kot npr Toyota ali Saab pri avtih.

Dobr – tista o škljocu je na nivoju komercialnih Canonovih fint.

Kompatibilnost objektivov za nazaj je pa danes mlinski kamen okoli vratu razvijalcev objektivov. Zato je v zraku zamenjava standarda objektivov prilagojenih za senzorje, ki so manjši od Leica formata – pri vseh proizvajalcih.

Je pa res, kdor zna narediti SLR srednjega formata ta že zna delati fotoaparate.

Za antirefleksna prekritja me pa zanima, ali si kje videl kakšne specifikacije ali pa se Pentax samo hvali? Namreč vsi fotoaparati imajo (naj bi imeli) danes vsaj solidne (če že ne odlične) AR sloje.

Kaj, si že kupil *istD – ja? Planiraš kaj?

LP
RobI

Kaj se SMC ja tice se Pentax ne hvali, ampak sem imel jaz in kolega moznost primerjati z Sigmo, ki je bila slabsa prasv zaradi tega.
Isd se nimam, meni je se 800 EUR prevec za SLR ja.

Tudi jaz čakam, da padejo cene nekje pod 500 EUR za body + osnovni zoom, potem bom pa verjetno investiral……

Do takrat bo treba zdržati s sposojanjem službenih kompaktov ….

LP
RobI

Najprej…tudi sam sem lastnik pentaxa AF, cosine MF….in par objektivov. Ta sistem sem izbral zaradi kompatibilnosti. Na vse aparate z K bajonetom “pašejo” vsi objektivi, celo tisti z 42 navojem (z adapterjem). Še več: na vse slr 35mm gredo tudi objektivi iz srednjeformatnih pentax kamer (spet z adabterjem – vsak stane okoli 6.000 sit). Časovna avtomatika deluje brez problemov, optika je odlična. A si lahko predstavljaš kaj lepšega? Počasi gradiš svojo “zbirko” objektivov, ki jih potrebuješ ne ozirajoč se na to kakšno kamero (Pentax) imaš trenutno v lasti. Prav dobri objektivi pa so srce vsakega fotoaparata, mar ne?
To, kar trdi Robi, da je ravno kompatibilnost objektivov mlinski kamen okoli vratu napredku oz. proizvajalcem objektivov se mi zdi malce zgrešeno. Sploh pa že sam v isti sapi trdi, da bo počakal, da cene padejo in bo potem nabavljal…Torej si ne moremo ravno privoščiti, da bomo z vsako menjavo kamere nabavljali tudi nove objektive, mar ne?
Kar se tiče SMC je vse res. Dober je…. Sam imam poleg pentax objektivov tudi enega zeiss- a in moram reči, da kvaliteta fotk (kontrast, barve, risba…) nič ne zaostaja. Torej to-je-to.
Tista trditev o objektivih glede sprememb zaradi senzorja itd., pa ne drži iz enega preprostega razloga. Svetloba se obnaša ravno tako, kot se je prej in zakonitisti optike držijo tako, kot so prej. Ni sprememb! In vsakdo, ki vam bo skušal dopovedati, da morate imeti za digitalce drugačne objektive vas vleče malo za nos. Edina sprememba v zvezi s tem je sprememba goriščne razdalje, kar bi pomenilo, da je vaš standard objektiv 50 mm sedaj pri digitalcu 80 mm! To pa pomeni, da boste za standarden objektiv na digitalnem 35mm slr aparatu potrebovali 30 oz 28 mm. Komplicirano? Niti ne, samo en širokokoten zoom npr. 14-28 ali kaj podobnega dodate in evo vam – standard je tu.
Famozen pentaxov “škljoc” pa so ohranili tudi pri digitalcu. Zakaj? To je kot dober izpuh na športnem avtu. Ne pomaga dosti, ampak “štimung” je pa taprav:-)))

LP – sieff

Strinjam se s tabo Sieff, da optike (objektivov, leč, prizm..) ni moč deliti na analogno in digitalno.

Problem uporabe obstoječih objektivov na novih digitalnih aparatih je v tem, da je CCD senzor (večinoma) precej manjši od filma Leica formata. Tako se ob uporabi objektiva za analogni fotoaparat (36×24) na digitalnem navidezno podaljša fokus. V resnici je slika le obrezana (“crop”) na manjši format.

Glavni problemi so v širokokotnem področju. Dragoceni fisheye objektivi na digitalnem fotoaparatu postanejo le povprečni širokokotniki, običajni širokokotni objektivi pa postanejo normalni. Torej z “analognimi” objektivi na digitalcih lahko slikamo, a z zavestjo da smo brez širokokotnega objektiva.

Izdelovalci objektivov so zaradi (pre)velikih priključnih bajonetov standarda kamer Leica formata stisnjeni v kotu.
1). Če hočejo narediti širokokot za digitalca rabijo lečo bližje senzorju. To so npr. pri zoomu 15-50 za Canona 300D naredili tako, da prva leča leži cel centimeter pred bajonetom.
2) Digitalci enostavno ne potrebujejo objektivov tako velikega premera (manjši senzor) za enako svetlobno jakost.
3) Dobri objektivi za film imjo ločljivost ca 100 lp/mm (line par per milimeter), medtem, ko CCD senzorji nad 6 Mpixlov zahtevalo višjo npr. 150 lp/mm in več – kar z manjšimi lečami lahko dosežejo.

LP

RobI

Problem širokokotnih objektivov lahko rešiš tudi na način “stitchinga” oz. “šivanja” posnetkov v eno celoto. Že pri kompaktu Canon G5 imaš na kameri možnost tega šivanja, kar pomeni, da lahko neko panoramo, ki ti je všeč poslikaš zaporedno z dvema, tremi… posnetki. Potem ti program sam najde stične točke posnetkov in jih sestavi. Toleranca odstopanja je 10% po vertikali. Tudi na ta način se da pomagati.
Res je kar praviš, da je slika na digitalcu z “navadnim analognim” objektivom obrezana. S tem moraš delati. To si moraš ugraditi v spomin za normalno delo. Saj tudi iskala nikoli ne pokrivajo vsega vidnega polja. V redu, nekaj redkih izjem obstaja v rangu profi aparatov….
V ta istem rangu (profi) imaš tudi pri digitalcih full frame CCD senzorje, torej polni Leica format. Torej smo spet tam. Mislim, da se bo v prihodnosti dogajalo bolj to, da bo prevladal full frame senzor, kot pa menjava celega sistema objektivov. Olympus je šel v to smer, da je zmanjšal objektive in napravil pri E-1 manjši priključni bajonet, leče so manjše, posledično tudi teža….
Jaz osebno mislim, da je odločitev o tem kakšne digitelce bodo proizvajali predvsem domena proizvajalcev samih. Hišna politika Pentaxa do sedaj je bila, da se nekako dajo vsi objektivi uporabljati na vseh kamerah. Zato ostajam pri pentaxu. Mislim tudi, da bodo firme raje dodale kakšen širokokotnik z oznako “D” ki bo pokrival pri digitalnih bodyjih tisti izgubljeni široki kot.

LP – sieff

New Report

Close