pehtran
Testo pripraviš na klasik način. Nadev pa delam različno:
1.) prepražim drobtince, v skuto vmešam jajce. Z drobtincami premažem testo, povrh premažem skuto in posujem pehtran. Skuto lahko sladkam ali pa solim (mi imamo rajši slane).
2.) premažem samo s sladkano ali slano skuto in posujem s pehtranom.
3.) sem pa testo tudi že premazala samo z razžvrkljanim jajcem in posula s pehtranom.
Jaz običajno ne delam velikih štrukljev, ampak testo zvijem v dolgo, ozko klobaso (premer cca 6 cm.), ki jo zvijem v polža, dam na prtič in dam kuhati v slan krop. Kuhane štrukeljce potem razrežem na 3 cm. rezine.
Pri štrukljih bi rekla, da gre na nek način za “variacije na temo”. Lahko jih nadevaš s čimerkoli, kar pač imaš rada. Jaz sem jih delala celo z mletim makom in jabolki.
Hej,Ursa!
dragon (ang.)
dragoncello (it.)
estragon (fr.)
dragoncelj— slovensko
Torej vidis,isti koren.Kako smo prisli do besede pehtran,pa ne vem.
Jaz pehrtran uporabljam tudi pri beli ribi,zlasti oslicu in molu,da jim izboljsam okus.V Franciji ga dodajajo tudi k mesnim jedem.Mislim,da ga v sladki varianti rabimo predvsem v Sloveniji.
Odlicen je pehtranov kis,ki ga redno naredim in s pridom uporabljam.
V razne bele omake(sveze,nekuhane) tudi.
Ursa,struklji so krasni in pecen skutin zavitek s pehtranom tudi.Sladka varianta pitulic s pehtranom in rozinami je odlicna.
Lep pozdrav vsem Babi
Forum je zaprt za komentiranje.