Pedagogi, kako dopustite kaj takega
Rojstni dan nečaka, pridejo sošolci, ampak samo za 2 uri, potem se gredo učit, ker danes, v ponedeljek, pišejo.
Prav, male glave naj kar bodo zagnane za učenje, ampak tole je pa prešlo vse meje.
In se sprašujem kako to, da je pedagoška stroka dopustila kaj takega? Kaj se dogaja s to stroko? V času mojega šolanja, je bila stroka moralna avtoriteta z izjemo kakega posameznika, danes pa kot dahavski kapoti. Od kdaj sodi v splošno znanje 13 letnih najstnikov ves ta balast, ki se ga učijo pri etiki? Od kdaj je glasba tako pomemben predmet, da je potrebno določiti neko stopnjo nečesa v Wagnerjevi operi? Da o feancoski revoluciji ne govorim, kar se pa kemije tiče, pa kemijske enačbe, brez da otroci sploh razumejo kaj to pomeni.
Imam sodelavke, ki mrzlično iščejo učno pomoč svojim otrokom in prepričana sem bila, da hudo pretiravajo, ampak kaj vraga je pa narobe s stroko, ki v bistvu sili starše k takemu početju?
Kje so sedaj grožnje s stavko? Kako to, da da tako strokoven sindikat, ne vzdigne glasu glede na škodo, ki se dela šolajočim generacijam?
Stroka, ali uslužbenci, kako vraga ste lahko tiho?
In preden se spravite name, češ zakaj nisem učiteljica, naj pojasnim, ker vem, da nisem za ta poklic in ker sem svojo poklicno pot zastavila tako, da bom počela tisto, v čem sem dobra in kar mi leži glede na mojo osebnostno strukturo.
Slednje bi moralo biti edino merilo za usposabljanje kadra, ki skrbi za znanje bodoče generacije in nenazadnje za duševno stanje prihodnjih rodov. N
Sem že upokojena profesorica in si upam reči to. Nove sodelovce so zaposlovali za določen čas. Pa ne za dve leti, kot je možno po zakonu. Tri, pet, osem. In ves čas je bilo jasno, skloni glavo in delaj, kot ti rečejo, če hočeš službo.
Pred več kot desetimi leti sem rekla, da bodo učitelji samo še sklanjali glave in tudi mladih ne bodo mogli naučiti pokončnosti. Kakšna izjema že, večina žal ne. Žalostno.
Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, postaja vsakdan.
Težko mi je.
odkar so ukinili opisne ocene pri glasbi, telovadbi (ops – športni) in likovni vzgoji, učiteljem teh predmetov prav prihaja, ko se lahko izživljajo nad otroki.
Ma daj, tisti, ki ga glasba res zanima, bo šel v glasbeno šolo. Ne vidim potrebe po takem drobnjakarstvu, da morajo starši iskati inštrukcije za glasbo! Seveda učiteljicam paše, so končno “pomembne”. Si predstavljaš, da iščeš inštruktorja za glasbo – za matematiko ga pa ne rabiš :)) narobe svet.
Glasba, likovna in šport naj bi otrokom vzbujali veselje do ukvarjanja s temi predmeti. Pa kakor vidim, delajo samo kontra. Ampak glavno, da so zdaj ti revčki učitelji, ki so bili do sedaj spregledani, končno pomembni …
V šolskem sistemu bi morali pri večini predmetov dati na stran vsaj 30 % snovi. Da ne govorimo o smiselnosti vsebin. Določene predmeti bi morali vsaj po nekaj letih ukiniti ali pa z njimi začeti kasneje.
Ok, naj se osnov dveh ali celo treh jezikov, osnovne matematike, osnove biologije, zgodovine, geografije … Saj ni potrebno iti v globino.
Kje pa so kvalitetne vsebine o psihologiji, odnosih, zdravstvu, gospodinjstvu, vrtnarstvu, tudi v ekononimiji npr. osebne finance so področje, ki bi ga morali osvojiti že v OŠ, pa tehnične osnove bolj razširiti …
Kdaj se bo zbral kakšen tim, ki bo naredil smiselnejši program za te naše otroke?
Učitelji in učiteljice – dobijo predpisan program, ki jim ga določijo in njihova dolžnost je samo to, da ga predelajo.
Krivi so tam, kjer jim program sestavijo in navedejo, kaj so obvezne sestavine, ki jih morajo predelati.
Pa spomnim se debate prejšnji teden, ko je ena mamica tarnala, kako mora ubogo dete poznati v gimnaziji solmizacijske zloge.
Prav zbodlo me je, ker se mi je zdelo, da jih jaz poznam iz šole, pa nisem hodila v glasbeno šolo in sem generacija usmerjenega izobraževanja in sem hodila na srednjo tehniško šolo.
In so točno to, kar sem poznala in je predvideno v učnih načrtih, da se naučijo v drugem triletju OŠ.
Daj no ne pretiravaj, imam otroka v osmem in točno vem kaj se učijo. Glasba in etika sta ena izmed najbolj easy predmetov in imajo bolj kot ne vsi 5 in 4..
Če pa tvoj otrok ne zmore, bo pač imel 2 ali 3, kje piše, da morajo biti same petice..Tudi za kemijo niso vsi, bo pač imel tvoj oceno dobro namesto odlično.
Kaj se toliko vmešavate v stvari ki se vas “ne tičejo”, ko se jaz spomnim svoje OŠ, smo mogli znat dosti več, da ne omenjam samo snovi pri biologiji, pa kakšen učbenik so imeli..
tetkica, 31.05.2021 ob 07:16
Rojstni dan nečaka, pridejo sošolci, ampak samo za 2 uri, potem se gredo učit, ker danes, v ponedeljek, pišejo.
Prav, male glave naj kar bodo zagnane za učenje, ampak tole je pa prešlo vse meje.
In se sprašujem kako to, da je pedagoška stroka dopustila kaj takega? Kaj se dogaja s to stroko? V času mojega šolanja, je bila stroka moralna avtoriteta z izjemo kakega posameznika, danes pa kot dahavski kapoti. Od kdaj sodi v splošno znanje 13 letnih najstnikov ves ta balast, ki se ga učijo pri etiki? Od kdaj je glasba tako pomemben predmet, da je potrebno določiti neko stopnjo nečesa v Wagnerjevi operi? Da o feancoski revoluciji ne govorim, kar se pa kemije tiče, pa kemijske enačbe, brez da otroci sploh razumejo kaj to pomeni.
Imam sodelavke, ki mrzlično iščejo učno pomoč svojim otrokom in prepričana sem bila, da hudo pretiravajo, ampak kaj vraga je pa narobe s stroko, ki v bistvu sili starše k takemu početju?
Kje so sedaj grožnje s stavko? Kako to, da da tako strokoven sindikat, ne vzdigne glasu glede na škodo, ki se dela šolajočim generacijam?
Stroka, ali uslužbenci, kako vraga ste lahko tiho?
In preden se spravite name, češ zakaj nisem učiteljica, naj pojasnim, ker vem, da nisem za ta poklic in ker sem svojo poklicno pot zastavila tako, da bom počela tisto, v čem sem dobra in kar mi leži glede na mojo osebnostno strukturo.
Slednje bi moralo biti edino merilo za usposabljanje kadra, ki skrbi za znanje bodoče generacije in nenazadnje za duševno stanje prihodnjih rodov. N
‘Rojstni dan nečaka, pridejo sošolci, ampak samo za 2 uri, potem se gredo učit, ker danes, v ponedeljek, pišejo.’
‘V času mojega šolanja, je bila stroka moralna avtoriteta’
Očitno so učitelji še dandanes avtoriteta, če je toliko otrokom tako pomembno, da se dobro pripravijo za preverjanje znanja.
Povsod se najdejo pacienti, tudi med učitelji in profesorji. Veliko delomrznežev med njimi res uči po liniji najmanjšega odpora in tako,da nenormalno obremenijo dijake oziroma učence. To je znano dejstvo. Lahko se pa spet sprenevedamo in plozamo o sončkih, ki so razvajeni.
Žal ste očitno naleteli na te. Po nekaterih šolah je to prevladujoče, saj drug drugemu krijejo hrbet. Vrana vrani pa to.
Forum je zaprt za komentiranje.