pecilni prašek- v čem je štos?
Če pečeš biskvit za torto in dodaš pecilni prašek, potem testo naraste neenakomerno. Pri meni se testo lepo dvigne, sredina biskvita pa še bolj in potem izgleda kot klobuk. Če ne dodam pecilnega praška, se enakomerno dvigne.
Mogoče pa je pri tebi problem (praviš, da si začetnica), da preveč mešaš oz. miksaš maso. To se je meni dogajalo na začetku.
Glede kruha pa tole: če ga pečeš pogosto, si umisli avtomat za peko kruha. Pri nas ga imamo in je super, ker vse sam naredi.
Pecilni prašek je kemijsko rahljalno sredstvo, kar pomeni, da testo naredi bolj mehko oz. rahlo. Uporablja se ga za rast testa oz. za povečanje njegovega volumna. Iz pecilnega praška se razvija ogljikova kislina, ki tvori v testu pore in ga s tem rahlja. Vse to se zgodi ob stiku s tekočino, ki sproži reakcije. Zato je pomembno da je pecilni prašek razporejen enakomerno saj le tako tudi testo narašča enakomerno. To dosežemo s sejanjem moke in pecilnega praška, prav tako pa pecinega praška nikoli ne dajemo neposredno v tekočino saj tako predčasno sprožimo razvijane kisline. Tudi pretirano mešanje oz. stepanje zmanjšuje učinkvitost pecilnega praška saj z intenzivnim mešanjem izhlapeva ogljikova kislina, ki je bistvena komponenta rahljalnega sredstva.
Uspeh in zadovoljstvo zagotovljena ob pravilni uporabi. Navodila priložena …
http://www.oetker.si/si-si/index.html
http://www.oetker.si/si-si/nasi-izdelki/pripomocki-za-peko/izdelki.html
Forum je zaprt za komentiranje.