Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika pecilni prašek- v čem je štos?

pecilni prašek- v čem je štos?

Sem bolj nova v peki in kuhi in pri peki raznih sladic se mi ponavlja težava z učinkovanjem pecilnega praška- enkrat deluje in pecivo naraste, drugič ne. Zanima me zakaj? Kaj bi lahko bil vzrok?

Če pečeš biskvit za torto in dodaš pecilni prašek, potem testo naraste neenakomerno. Pri meni se testo lepo dvigne, sredina biskvita pa še bolj in potem izgleda kot klobuk. Če ne dodam pecilnega praška, se enakomerno dvigne.

Mogoče pa je pri tebi problem (praviš, da si začetnica), da preveč mešaš oz. miksaš maso. To se je meni dogajalo na začetku.

Glede kruha pa tole: če ga pečeš pogosto, si umisli avtomat za peko kruha. Pri nas ga imamo in je super, ker vse sam naredi.

Pecilni prašek vedno presej z moko vred. Še bolje če to ponoviš dvakrat, da se še bolj enakomerno pomeša med moko.

Pecilni prašek nikoli ne pomešaj v tekočino ampak vedno v moko.

Če pri peki uporabljate pecilni prašek, ga presejte v testo skupaj z moko in takoj po kratkotrajnem mešanju pecivo dajte v pečico. Pecilni prašek hitro časovno izgubi učinkovitost, zato ga je potrebno dodajati na koncu in testo takoj speči.

Pecilni prašek je kemijsko rahljalno sredstvo, kar pomeni, da testo naredi bolj mehko oz. rahlo. Uporablja se ga za rast testa oz. za povečanje njegovega volumna. Iz pecilnega praška se razvija ogljikova kislina, ki tvori v testu pore in ga s tem rahlja. Vse to se zgodi ob stiku s tekočino, ki sproži reakcije. Zato je pomembno da je pecilni prašek razporejen enakomerno saj le tako tudi testo narašča enakomerno. To dosežemo s sejanjem moke in pecilnega praška, prav tako pa pecinega praška nikoli ne dajemo neposredno v tekočino saj tako predčasno sprožimo razvijane kisline. Tudi pretirano mešanje oz. stepanje zmanjšuje učinkvitost pecilnega praška saj z intenzivnim mešanjem izhlapeva ogljikova kislina, ki je bistvena komponenta rahljalnega sredstva.

fora je v tem da daš pecilni prašek in kis skupaj petem pa bum

To, da rata pri peki torte kupola, nima veze s pecilnim, ampak s temperaturo pečice.

Menda temperaturo zmanjsas za 10 stopinj in kupole ne bi vec.
Pri meni kupole ni vec, odkar maso v pekace vlivam ob robovih. Okoli in okoli ter nikoli v sredino.

Uspeh in zadovoljstvo zagotovljena ob pravilni uporabi. Navodila priložena …

http://www.oetker.si/si-si/index.html
http://www.oetker.si/si-si/nasi-izdelki/pripomocki-za-peko/izdelki.html

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close