Pečenje na žaru
No končno nas je sonce malo razveselilo in obudilo skomine po poletnih užitkih. Eden takih je tudi pečenje “zunaj”. Mi smo na tem področju še zelo neizkušeni. Kupili smo si nek ameriški žar, ki geje na plin, hrana pa se peče na rešetkah. Vse skupaj se pokrije s pokrovom. Saj teoretično si že predstavljam, da je dobro imeti meso v marinadi, ter ga z njo tudi med peko mazati. Vseeno pa me zanimajo praktične izkušnje na tem področju. Si mislim, da vam jih ne manjka. Predvsem me zanima tudi kaj o pečenju zelenjave.
Upam, da bo počitniško vreme malo manj kislo in bomo lahko kulinarične užitke prinesli dobesedno na plan.
LP
Hej!
Tak zar ima tudi hcerka.Pritroskali so ga iz Kanade. Je imeniten; ima osrednjo “gardelo”,ob strani se dve manjsi.Zelo pomagajo ravno tisti pokrovi. Ko meso ali zelenjavo popeces,potem lepo pokrijes,dodas se nasekljan petersil in cesen in se pod pokrovom navzame se arom in toplo ostane dlje casa.Tudi meso je socnejse.
Marinade so zelo koristne in kaksna vejica rozmarina,s katero mazes po mesu. Koza pancete ,s katero mazes gardelo,je dobrodosla;lahko jo tudi popeces v velik ocvirk.
Zelenjavo (bucke, jajcevci,mesnate paprike, cebula…)narezem na ne pretanke rezine,malo posolim in na zar.Ko je peceno, pa dam v nizko posodo,izdatno potrosim se s petersiljem in cesnom,lahko se kaksna disavnica,ki ti je vsec,poper in kapljo olivnega olja cez;potem se malo pod pokrov,da se navzame arom.
Jaz delam tako tudi v kuhinji v ” zar ” posodi,ko v naravi ni mozno.
Bos dobila se nasvetov,sem prepricana. Sicer bos ugotavljala z lastno fantazijo,kaj vam je vsec. Lp in veliko uzitkov Babi
Imam tak roštilj 2 leti in sva z možem ful zadovoljna. Ko se otopli začnem pečt na njemu in skoraj ne neham do jeseni. Zraven imam še eno rinko za kuhanje in vse lahko naredim zunaj. Meso je super, čeprav se jaz glede pečenja mesa na žaru držim mojega pravila: nič začimb samo posoliti, če je meso dobro (kar mora biti, če pečeš na žaru) ne rabiš nič drugega, moraš pa ga znati tudi dobro speči. ZElenjavo obvezno pečem na žaru in jo potem pripravim podobno kot Babi, lajko pečeš tudi krompir, koruzo, papriko. Najboljša nam je paprika, ki jo napolnim s toplneim sirom ali montagnolo zaprem pokroveček in spečem. Sir se raztopi in je res perfektno. Ribe so naravnost perfektne, no njih samo malo posolim, in pečem tako, da jih samo enkrat obrnem, ko obrnem namažem malo z vejico rožmarina namočeno v oljčnem olju. Uživaj LP Silvia
Upam,da bo kak dan res prijetno posedeti pri zaru.
Meni so pa tako vsec navadne poceni sardele in skombri-skuse.
Na gardeli,ko nehamo peci meso,popecem se rezine francoskega kruha,jih natiramo(vsak zase) s strokom cesna in gor popecene jajcevce s kapljo olivnega olja;ce je se zlica dobre paradiznikove omake, je se boljse.
Imejte se neskoncno lepo Babi
Najlepše se vam zahvaljujem za vaše odgovore. Rada pa bi vam zastavila še nekaj podvprašanj.
Ali je treba meso na hitro opeči z obeh strani, potem pa ga pustiti, da se še malo “duši” pod pokrovom?
Babi je napisala, da zelenjavo preloži v posodo. Ali se potem to posodo pusti še malo na žaru pod pokrovom ali posebej?
Upam, da nisem praveč zakomplicirala. Vsem želim čim manj dežja In obilo kulinaričnih užitkov.
LP
Hej!
Zelenjave ne pustim vec na zaru, prelozim jo pod tisti del zraven,kjer je pokorov,da je na toplem.Ce pa ni pokrova na zaru,dam cimbolj zraven,da vpliv toplote deluje. Sicer pa,ce ugasnes zar,je lahko kar na gardeli.Glavno je,da je pokrito- z zar pokrovom ali pokrovom od posode.Upam,da sem nekako osvetlila:))
Jaz (oziroma moska garnitura) pecem zrezke na eni strani,da jih lahko brez sile(se samo odlepi) lahko obrnemo.Potem pa enako se druga stran.Ko pritisnes(ne spikas) z vilicami,naj se ne bi pocedila sokrvica. Potem zrezke ali zarebernice,ribe prestavim v posodo,posujem z zelisci in pod pokrov.
V posodi se nabere malo pare,ki zelisca obdela,da postane aromaticno in v posodi se nabere tudi malo naravnega soka,ki bi se ne gardeli izsusil.
Upam,da te nisem cesa narobe naucila.Nam je vsec tako. Sicer bos sama videla,kako bo vam odgovarjalo.To ni kaksna posebna znanost in z malo prakse bos ze ti svetovala drugim.
Meni od zara presuho meso ni bilo nikoli vsec,tako socno pa.
Lepo se imejte in uzivajte Babi
Živio! Pečenje je definitivno uspelo. Poizkusila sem upoštevati vaše nasvete. Žal mi mesa ni uspelo še malo pustiti pod pokrovom, saj je moja počitniško razširjena družina komaj čakala na dobrote. Lahko si predstavljate, da pet lačnih otrok pusti za seboj pravo opustošenje. No izjema so bile moje bučke, ki so jih vsi pustili pri miru. Pa tako dobre so bile.
Hvala še enkrat vsem za nasvete.
Moram pa pripomniti, da Amerikanci očitno obvladajo pripravo hrane na žaru, saj naša naprava res zelo dobro funkcionira. Jedi niso premastne, ker maščoba odteče. Vse je zelo sočno, ker se pripravlja pod pokrovom. Enostavno je reguliranje toplote (plin).
Skratka mi smo zadovoljni.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.