Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika pečenje kruha in suha skorja

pečenje kruha in suha skorja

Dragi vsi,
ki doma pečete sami kruh. Imam eno vprašanje. Pri nas smo pekli rženega (40% ržene moke, ostalo pšenična). Meni je prav všeč, ker je sredica gosta in ne presuha, ne vem pa, kaj narediti, da skorja ne bi bila tako trda. Imamo namreč plinsko pečico. Ne vem če to kaj vpliva, če pečemo peciva, so čisto v redu. Morda kdo ve, kaj bi pomagalo?

Romi

Lep pozdrav, dr. Romana Ružič

predhodno naj se kruh, oziroma testo navlaži.

Jaz dam v pečico hkrat s kruhom posodico z vodo. Voda, ki izpareva, prepreči trdo skorjo.

lp

Julija

vedno sem imela probleme s to trdo skorjo pri kruhu. pred dobrim letom sem ravno na tem forumu dobila dober recept za kruh-avtorica:frfra-ce se ne motim. po tem receptu naj bi bilo testo precej “tekoce”. odkar delam tako,trde skorje ni vec. pojdi na iskanje 1-2 leti nazaj….verjetno bos nasla ta post. lp petra

Skorja se omehča , če kruh , ko ga vzamemo iz pečice, takoj zavijemo v serviete.

Ko vzameš kruh iz pečice, je skorja tako ali tako vedno trda kot kamen. Po nasvetih tukaj iz foruma dam kruh na rešetko (kar tisto mrežo iz pečice), da od spodaj ni moker, zgoraj ga pokrijem s servietom, da je od vseh strani pokrit. Mislim, da že samo to omehča skorjo.

Če se spomnim, dam v pečico tudi skodelico z vodo, kakšne prav bistvene razlike pa ne opazim. Ali pa od ene peke do druge pozabim, kako točno je že zadnjič izgledalo. Bili so nasveti tudi, da pečen kruh premažeš z vodo oz. obdrsaš z mokrimi rokami, da zaviješ v moker oz. vlažen serviet…

Rečeno je bilo tudi, da bolj dolgo kot se kruh peče, debelejša je skorja. Pravilo bi naj bilo, najprej na kratko zelo vroče, nato srednje vroče. Dolžina je verjetno odvisna tudi od oblike – kakšne ploske štruce ali hlebčki so gotovo prej pečeni kot tisti v večjem pravokotnem in še visokem pekaču…

Poskusi nekaj od vsega tega, eno po eno. Na koncu pa bo treba pogledati še recept.
LP Mimi

Debelina skorje je odvisna od:
– časa pečenja ( kruh je pečen, ko votlo zadoni po trkanju na spodnjo stran) nima smisla de se peče predolgo časa
– dodajte skodelico z vrelo vodo, s tem ustvarite paro in naredite hrustljavo skorjo
– naredite štručke 40 -50 g in jih pecite 20 min ali manj na ne previsoki temperaturi

Mojster Goljat menda uči, da je treba kruh pečt na visoki temperaturi kratek čas. Več o tem je bilo govora na sosednjem forumu Kulinarika.net.

lp

Julija

Visoka temperatura pri peki je smiselna pri belem kruhu, tukaj pa govorimo o ( če sem prav razumel) domačem polnozrnatem kruhu, zato je začetna temperatura 200 stopinj povsem dovolj

Res govorimo o polnozrnatem, ja. Tisto o belem kruhu, ti pa ne vem povedat. Mislim, da tam ena forumašica vse vrste kruha peče tako. Bi morala iti brat, pa se mi ne ljubi. :-))

lp

Julija

Kaj pa kvas? Ima kaj pri tem, kako je trda skorja?

Če želiš mehko skorjo jo po peki navlaži – “obriši” z vodo. Jaz ponavadi vzamem papirnato servieto, jo dam na pol in jo pod pipo navlažim, s tako potem “obrišem” kruh.
Ohlajam ga tudi na rešetki. Skorja bo zagotovo lepo zapečena a mehka.

Tako kot je že predhodnica rekla, vedno je skorja trda ,ko jo vzameš iz pečice. Tudi jaz jo navlažim z mokrimi rokami ali kar z čopičem. Nato kruh zavijem v prtič, da se ohladi in skorja pride potem tako mehka hkrati pa čvrsta Jaz pečem trenutno samo bel kruh, kateremu sem začela malo dodajati pri mesenju mleko in se mi zdi, da je skorja še boljša. Pa pečem ga na v parni pečiči na 200 stopinj, odvisno koliko dolgo pa je od velikosti samega hlebca oziroma štruc.
Skratka v bistvu mora vsaka sama poskušat.

Skoz pečem kruh doma in nikoli nismam trde skorje. Ne pristavljam vode in ne vlažim s serveto. Naredim normalno testo, dam v pečico na 220 st. – ventialcijska in pečem slabo uro (cca 40 min) – moke vzamem cca 80 dkg za srednji hlebec.

Tudi doma smo pekli kruh v krušni peči in skorja ni bila nikoli trda.. Cel kruh je trši, ko ga daš iz peči, vendar v roku največ 1/2 ure se mora zmehčat brez kakršnihkoli pripomočkov..

Meni se bolj dozdeva, da imate pečico premalo ogreto. Če je kruh predolgo v pečici, pa se res osuši, predvsem skorja.

Če ne bo šlo, bomo pa tečaj naredile. (hahaha)…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close