Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika pečen krompir

pečen krompir

Kje naj pečem krompir, da se ne bo prijel? Vse se prijema, pa sem dala noter dovolj olja.

Papir za peko.

krompir ne sme bit moker, ko ga daš pečt
torej ga orng obriši s serveto

Ni govora da jem krompir pečen na papirju….

Jaz imam dve verzije krompirja v pečici 🙂 Uporabljam tudi dva pekača, enega glinenega in drugega jeklenega. Pečem brez peki paprija, ker mi je krompir ali pa tudi meso boljše.

Daš malček olja spodaj in dobro obrisan krompir v že ogreto pečico. Pustiš kar nekaj časa in potem samo potreseš krompir. Če se ne premakne še ni dovolj pečen. Tako dobiš krompir lepo pečen v lepih kosih. Velikokrat pa h krompirju dodam takoj še zelenjavo in meso in dam v mrzlo pečico in občasno mešam. Vmes se tudi malo prime ampak ker je vse skupaj precej mokro tudi odstopi. Pride pa vse skupaj bolj zdrobljeno ampak ker se okusi premešajo tudi zelo dobro.

Ko zagreješ pečico, naolji krompir in ga začini, nato daj prazen in naoljen pekač v vročo pečico za eno minuto do dve. Vzami ven pekač in daj krompir na vroč pekač in speci. Tako počnem pri vsem in se mi nič nikoli ne primer (pica, kruh, pecivo, druge jedi iz testa itd.).

Ti pa nisi prav veliko pic in kruha spekla k nede? Na vro pleh pico? Na vroč pleh vzhajano testo za kruh kifeljčke? Ajajaj!

Ti pa nisi prav veliko pic in kruha spekla k nede? Na vro pleh pico? Na vroč pleh vzhajano testo za kruh kifeljčke? Ajajaj![/quote]

Točno tako. Pico na vroč pleh, tega v vročo pečico čisto spodaj, pečeš 5 minut, največ 7 (električne pečice so pač bolj počasne od krušne peči), da se testo speče, nadev se pa ne presuši.

Za pečenje krompirja je pa več možnosti:
1. Pečeš z olupkom. Lahko tudi starega, ni nič narobe. Izbereš manjše krompirje, jih dobro oščetkaš in prerežeš na 2 ali 4 dele, pač odvisno od velikosti. Še enkrat spereš in dobro osušiš, npr. zložiš na papirnato brisačo. Potem daš v skledo, preliješ z malo (olivnega) olja, lahko tudi rahlo posoliš in vse skupaj premešaš. Po pravilu bi bilo treba krompir polagati na pekač s prerezano stranjo dol, ampak potem se prime. Če ga zložiš z olupkom dol, se pa ne. Speče se pa ravno tako. Pečenega lahko še malo pomažeš s stopljenim zeliščnim maslom, pa solato zraven in imaš kosilo.
2. Pečeš na peki papirju. Tudi v tem primeru ga spereš, osušiš, naoljiš in po okusu začiniš. Pečenemu se čisto nič ne pozna, da je bil pod njim papir.
2. Pečeš skupaj z mesom in/ali zelenjavo v keramičnem pekaču. Če je presuho, lahko med pečenjem poliješ s par žlicami razredčene marinade od mesa oz. z vodo, ki si ji dodala zelišča, začimbe in malo limone. Ko vzameš iz pečice, pokriješ s folijo ali servieto in pustiš par minut. Kar se je prijelo na dno, se v tem času zrahlja in gre čisto lepo iz pekača.

enaNika, koliko stopinj pa ima tvoja pecica, da peces pico 5 minut?

Moja ima 250, testo dam cisto tanko, pico dam v ze vroco pecico, sam po 5ih minutah zagotovo se ni pecena. Se v piceriji v peci rabi 3,5 minute se mi zdi, ali 3, samo tam ima druge temperature.

glede krompirja pa delam kot savrinka v prvem postopku.

Za štedilnik ne vem točno, ker sem že davno z nekim čistilom zbrisala vse številke pri gumbih. Mislim pa, da ima 250. Postopek sem malo prej napisala v eni temi, pa nič hudega, če še enkrat.

Pice delam porcijske, ker imamo radi vsak drugače obloženo. Pač jemo z malo zamika in svojo pečem zadnjo, da mi ni treba skakat od mize k pečici.

Naredim testo. Vklopim pečico na polno, pekač pustim v pečici, rešetko vzamem ven, da ni napoti. Pripravim ustrezno število listov peki papirja, na spodnjo stran po krožniku začrtam krog za približno mero. Razdelim testo, na vsak list en kupček, in ga razvlečem. Obložim 1 ali 2 pici, medtem je pečica segreta. Vzamem pekač ven, ga previdno prislonim k pultu in potegnem gor papir s prvo pico. Vtaknem v pečico na čisto spodnjo rešetko. Med pečenjem enkrat preverim – malo pridvignem testo z nožem, da vidim barvo na spodnji strani. Pečem 5 do 7 minut, odvisno od debeline in od obloge. Testo je pečeno, sir na vrhu pa stopljen in ne zapečen. Medtem obložim ostale in ponavljam vajo s pečenjem.

Preden sem spilila ta sistem, sem oblagala pice direktno na pekaču in dala v (sicer vročo) pečico mrzlega, pa na srednjo rešetko. Pa ni bilo ta pravo, ker se je zgoraj preveč peklo, spodaj pa premalo. In tudi trajalo je včasih res celih famoznih 20 minut, preden se je testo prepeklo. Poskusi tako, kot sem napisala zgoraj. Če se ti ne ljubi toliko packat, naredi malo večje, za po 2 osebi skupaj.

Hvala.

Ampak, zakaj pa cisto spodaj v pecico? Res ne vem, oprosti. Kaj nimajo pecice gretje zgoraj in je potem visje se bolj vroce?
Jaz jo pecem 10-12 minut drugace. Bom poskusla enkrat tako kot pravis ti, da vidim razliko.

Ne, gretje je zgoraj in spodaj, razen če nastaviš samo eno. Za boljši ponaredek pice bi potrebovala kamen in lopar. Kamen se položi na dno pečice in greje, greje… potem se pa pica postavi gor z loparjem. Ampak ker kamna in loparja večinoma nimamo, je varianta z vročim pekačem pač najbližje.

Poskusi, ja. Samo… ne polagat pekača na dno, ampak na najnižje vodilo. Da ne bom potem jaz kriva, če se ti bo testo prismodilo. :-)))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close