Pcoblem
Osnovna plošča ki jo imam v PC je bila za svoj čas zelo dobra (stara je cca 5 let) in ima tudi možnost da se lahko v biosu nastavlja različne hitrosti ventilatorja in s tem tudi temperature.
Problem pa je hrupnost v kišti.
Mogoče bi se s povečanjem hitrosti ventilatorja hrupnost zmanjšala (resonanca,…), bolj verjetno pa bi se zmanjšal hrup z manjšo hitrostjo vrtenja kar pa pelje do povišanja temperatur.
Zanimajo me kakšne temperature so še dovoljene da PC dela še dolga leta brez problemov.
Danes sem pobral nek program (Eurest) ki mi je izračunal naslednje izmerke:
Temperature:
osnovna plošča: 31 C
procesor 54 C
AUX 24 C
Obrati:
ventilator procesorja v povprečju 5700 RPM
Zgornje temperature so najvišje ki sem jih zasledil med delovanjem.
Podatki iz BIOSa pa so:
SHOTDOWN TEMP 75 C
CURRENT CPU TEMP 52 C
CURRENT SYSTEM TEMP 31 C
CURRENT CPUFAN1 SPEED 5450 RPM
Ime osnovne plošče: MSI K7T Power/Pro/Pro2/Pro2-A/Turbo/Turbo2/Turbo Limited Edition
Iskal sem v BIOSu kje se lahko spreminja vrtljaje pa nisem našel. Zgodilo pa se je da sem prišel v neko zadevo kjer sem moral vpisat password drugače nisem mogel ven od tam pa me skrbi da nisem slučajno kaj ušpičil
SET SUPERVISOR PASSWORD
ENTER PASSWORD
CONFIRM PASSWORD
V obeh primerih sem vpisal številko 1 pa me še zanima še če si moram zdaj to številko shranit da jo bom mogoče še kdaj rabil.
najbrž bo čiščenje / zamenjava ventilatorjev kar pomagala.
glede tistega gesla pa – ja malce si ga v kam’n.
Še enkrat pojdi v Bios – izberi si Set Supervisor password
pa najbrž kot Current password vpiši 1
potem pa v New password pritisni kar enter tipko in Verify še 1x enter tipko,
mora ti napisati Supervisor password disabled.
lp
Temperatura (idle) 54 st. C, za procesor (imaš Intela?), je dokaj normalna. Lahko bi pa bila malo nižja. Probaj zamenjati ventilator (za večjega) in bo temp. nekaj manjša.
V BISOu pod opcijami za nastavitev šifre (SET SUPERVISOR PASSWORD in SET USER PASSWORD), lahko pač določiš šifro za BIOS in za sistem. Ti si zdaj vpisal šifro 1. V BIOSu ponovi postopek, le da namesto šifre pritisneš ESC in staro šifro in šifra je odpravljena (lahko pa tudi vtipkaš ENTER in šifra je disable-ana).
Lp, Max
Forum je zaprt za komentiranje.