Najdi forum

pasulj

Ali ima kdo recept za pasulj? Lepo prosim!

fižol namočiš npr. zvečer.(0.50 kg) za 5 porcij
Zjutraj zamenjaš vodo in ga daš kuhat.Ko zavre, zopet zamenjaš vodo(baje manj napenja).
Potem pa v fižol dodaš eno rdečo svežo papriko,pol čebule,eno korenje-vse zrezano.kuhaš v slani vodi, če ne bo fižol plehek.
Če imaš rada suho meso,suha rebrca, potem te kuhaš skupaj s fižolom in ko so kuhana jih vzameš ven.
Na olju popražiš žličko paradižnikove mezge, žličko mlete rdeče paprike in 2 sekljana stroka česna-toliko da česen zadiši in vse skupaj vržeš v pasulj,dobro premešaš-popopraš, dosoliš če je treba. Najboljši pasulj je takšen, ko se približno polovica fižola razkuha, da je gostljat.Jaz mesa ne jem, zato ga naredim brez le tega, je ravno tako dober.

Moj mož ga naredi po hitrem postopku: Kupi začimbno mešanico “Evo za pasulj” (lahko tudi od katere druge firme). V tej mešanici je vse, tako da potrebuješ samo še fižol in poljubno meso. Vendar pa vseeno doda tudi malo pražene čebule. Da je zadeva končana res expres, uporabi fižol iz konzerve. Pravijo, da je za pasulj najboljši fižol tetovec (ploščat, bele barve), vendar meni je pasulj dober s katerim koli fižolom.

Samo kako potem eni prd…. Zdaj je še šlo, ko smo imeli ves dan odprta okna. Kaj pa zdaj, ko jih bo treba začet zapirat!?

ribica, a nisi rekla, da je tvoj mož kuhar….poizkusi enkrat pripraviti pasulj TI po mojem receptu in daj vanj kuhat še en feferonček, pa boš videla kaj je pravi pasulj….pasulj iz konzerve,neke evo začimbe,bljak………
a si ti tista drobna ribica z *…….ali pa si ji vzela ime brez *……..

Tudi sama kupim začimbo Eva za srbski pasulj. Fižol čez noč namočim. Zjutraj mu zamenjam vodo in ga dam kuhati. Vanj vržem tudi eno večjo čebulo prerezano na pol. Saj se fižol tako in tako kuha tako dolgo, da se čebula popolnoma razkuha. Nekje na sredini kuhanja dodam kranjsko klobaso, je manj mastna kot suha rebrca, vsaj meni se zdi. Ko je vse kuhano klobaso narežem na koščke, začimbno mešaniso prepražim na maščobi, malo toliko, da zadiši in vlijem v fižol s klobaso.Nato dam še malenkost paradižnika v tubi, kuham še kakih deset minut in to je vse. Vsi ga hvalijo. Poiskusi. Dober tek.

EVO za pasulj, EVO za golaž itd……vsi ti EVO-ti so ena sama moka z mleto papriko in ostalimi začimbami……zakaj je boljše da ga ne uporabljamo…..zato, ker v pasulju ni dobro, da je notri moka, še najmanj pa pražena, ker ta evo vi pražite in ni primeren za občutljive želodce…po drugi strani pa je pasulj boljši, če je gost od razkuhanega fižola kot od moke…..ravno tako je boljši goveji golaž, ki je gost od obilice čebule, kot od moke…….sicer pa je to res stvar vsakega posameznika in tale forum je zato, da si izmenjamo izkušnje, kaj od teh izkušenj pa bo posameznik vzel zase, pa je seveda njegova stvar…….

Jože, koliko časa pa kuhaš fižol, da se razkuha oz. da se pasulj ravno prav zgosti?
Ravno s tem zgoščevanjem imam vedno težave.
Hvala ti za odgovor in lep dan vsem.

če fižol ni prestar, torej če je od lanskega leta(ne predlanskega, ali…),potem se že namočen fižol (namakal se je celo noč, ali cca. 12 ur) kuha približno 1 uro in pol…odvisno od sorte fižola…..saj boš videl, ko ga boš poizkušal….ko začne razpadati, je pravi…

spoštovane

Tudi jaz naredim pasulj tako kot Jože. S tem, da ko je fižila kuhana, dodane vse začimbe (Jože je končal vse skupaj vržeš v pasulj-premešaš-popopraš), jaz dam pasulj v segrete pečico še za 1 uro in ga pečem.
Nikoli ne kuham z dodatki. Res je blajk.

alenka, tole je pa že prebranac……………….

Jože, hvala ti za recept, pasulj je bil super.
Lep dan in lep teden.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close