Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika pastirska pita

pastirska pita

Pozdravček!
Na enem forumu sem zasledila jed “pastirska pita”. Se mi zdi, da sem že nekje slišala zanjo, točno pa ne vem, kaj bi naj to bilo. Mogoče kdo ve?
Še en “problemček” imam. V domači zaseki imamo še kar nekaj prekajenega mesa. Ker ga kot takega samega ne jemo veliko, me zanima, kako bi se še ga dalo uporabiti, da bi lahko bila jed relativno zdrava ali manj kalorična. Na misel mi pridejo kombinacije s kislim zeljem, repo, pica, kakšni kvašeni žepki (malo manj zdravo, a dobro :))))). Bi se našla še kakšna ideja, prosim?
Hvala in lep sončen dan!

Mogoče bom brcnila v temo, ampak jaz poznam pastirsko pito kot nek narastek iz mesa in pireja. Prepražiš mleto meso na precej čebule, meso daš v protvanj, dodaš krompirjev pire, gor lahko naribaš sir in zapečeš, Jaz dam včasih med meso in krompir še brokoli ali cvetačo – prerezano na polovico, da je potem tak kupček.

Hvala, Belka. Mislim, da je ta pravo.
LP!

Jaz ponavadi delam to pito( to ali podobno?? ) s surovim krompirjem,čebulo,porom in seveda mesom. Meso narežem na trakove in ga popečem. V ognjevarno namaščeno posodo naložim na lističe narezan krompir,čez prepraženo čebulo in por,dodam malo smetane za kuhanje(prelijem) in seveda solim in popram. To spečem v pečici.Ko je že skoraj gotovo,dodam prepraženo meso in potresem z naribanim sirom. Še malo dopečem v pečici. Imena jedi se ne spomnim. Marja

Lahko narediš tudi krompirjeve zrezke. krompir skuhaš, olupiš in stisneš. Nato dodaš malo ostre moke, soli, margarine, eno ali dve jajci ter na kocke narezano meso iz zaseke. Zgneteš v teso, narediš plpete oz. zrezke in jih popečeš na olju ali margarini. Zraven pa veliko skledo solate.
To smo mi večkrat jedli, dokler sem jaz še jedla meso.

lp, Maja

Pozdravček!
Seveda, krompirjeve polpete so mi čisto ušle iz spomina. Hvala! Vsaka ideja je dobrodošla!
LP!

Tista pita je menda angleška (babi bi najbrž vedela) in se ji reče shepherd’s pie in je res ena reč iz pire krompirja in mletega mesa, zapečeno v pečici. Žal še nisem jedla.

Meso iz zaseke pa lahko uporabiš za kašnato zelje. NApisala bom bolj približno, kot to sicer delam

Kilogram kislega zelja skuhaj in odcedi (bolje je, če ga malo “podmedeš”). Enako skuhaj kaka 2 dcl prosene kaše v slani vodi, vendar ne čisto do mehkega. Odcedi. V pekač naložiš plast zelja, plast kaše in pokriješ s koščki suhega mesa, potem spet zelje, kaša, meso, dokler ne porabiš vsega. Na vrhu naj bo zelje, vse skupaj zabeliš z ocvirki (lahko tudi zaseko) in zapečeš v pečici (nekako pol ure na 180C). Lahko tudi pokriješ, jaz to delam v glinenem pekaču s pokrovom. Je se kot samostojna jed, pri nas damo zraven kuhan fižol, ni pa nujno. Za vegetarjance se v tej jedi izpusti meso, zabeliš pa z maslom ali pogreto smetano, je tudi zelo dobro. Dobro je tudi pogreto. Je pa to zelo “zimska” hrana.

lp tinca

Pripravim maso kot za kruhove cmoke, samo še kakšno dodatno jajce in malo več začimb, vmešam na kocke narezano prekajeno meso in spečem v pečici. Serviram s kislim zeljem ali repo, enkrat pa sem skuhala zraven lečo z gobicami in sem bila tudi pohvaljena.
LP, Astra

Tocno tako, Tinca! Tudi jedla sem jo in moram reci ena boljsih angleskih jedi.
Se zlasti Irci znajo to imenitno narediti. Sama pa doma se nisem delala.

Lep dan Babi

Pozdrav!
Astra, ali daš to maso v pekač, ki ga namastiš, tako kot običajno, ko kaj pečemo v pečici?
Hvala za idejo.
LP!

Tukaj je objavljen recept:

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close